avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Litigiu pretentii teren gradina.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Litigiu pretentii teren gradina.

Buna dimineata!
Am o parcela pe langa un rau (apa curgatoare). In urma alunecarilor de teren am pierdut cam 5 ari, vecinul mergand pe hatul marcat de un rand de pruni. In acest mod el marindu-si parcela cu 4 ari.Prin eroziunea provocata de apa, celalalt vecin de dincola de apa si-a marit parcela cu 1 ar. Nici-unul nu renunta la ce au in plus mergand pe argumentul hatului natural. Intrebare: este o modalitate legala pentru a-mi recupera suprafata pierduta
Multumesc!




Cel mai recent răspuns: eraz , utilizator 08:49, 4 Octombrie 2012
Proprietarul trebuie sa exercite prin mijloace proprii lucrari pentru a-si consolida terenul si conserva proprietatea , avand in vedere riscul de a se invecina cu albia unui rau !
Conform Codului civil:

Aluviunile Art. 569
Adaugirile de teren la malurile apelor curgatoare revin proprietarului fondului riveran, numai daca ele se formeaza treptat.

Terenul lasat de apele curgatoare Art. 570
Proprietarul fondului riveran dobandeste, de asemenea, terenul lasat de apele curgatoare care s-au retras treptat de la tarmul respectiv.

Avulsiunea Art. 572
Proprietarul terenului de la care o apa curgatoare a smuls brusc o portiune de mal din teren, alipind-o la terenul altui proprietar riveran, nu pierde dreptul de proprietate asupra partii desprinse daca o revendica in termen de un an de la data faptului.

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum pot obține acte pe un teren format din aluviunile aduse de râu? lonley-wolf lonley-wolf Fac mențiunea că acest teren l-am ingrădit, l-am transformat în teren arabil și îl folosesc de peste 15 ani având o posesie nestingherită și ... (vezi toată discuția)
Distanta legala manitiu mircea manitiu mircea care este distanta legala detinuta de apele romane pe marginea unui riu ? (vezi toată discuția)
Putem muta albia raului? Irina.Mislea Irina.Mislea Buna ziua Din cauza inundatiilor de anii trecuti albia raului Mislea s-a mutat pe terenul nostru. Avem voie sa aducem excavator si sa ducem raul pe traseul ... (vezi toată discuția)