ACCES GRATUIT
Solidaritatea intre generatii
Tinerii si batranii sunt adesea exclusi de pe piata fortei de munca si intampina dificultati in gasirea unui loc de munca. Potrivit datelor prezentate de Parlamentul European, procentul somerilor cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani este mai mare decat cel inregistrat de toate celelalte grupe de varsta in UE. Rata de ocupare a fortei de munca a persoanelor cu varste cuprinse intre 55 si 64 de ani este sub 50%.
Articolul continuă mai jos
PE a discutat cu eurodeputatul
Thomas Mann (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Germania) despre solidaritatea intre generatii.
Ce este solidaritatea intre generatii? Cu ce difera fata de modelul social european din ultimele decenii?
Solidaritatea intre generatii este o partajare a avantajelor si poverilor dintre generatii. Modelul european social se bazeaza pe o varietate de modele si idei nationale pentru a crea solidaritate intre generatii. Pentru a putea avea o dezbatere politica si publica clara si transparenta, avem nevoie de o definitie concisa.
Ati subliniat necesitatea promovarii imbatranirii active si ocuparii fortei de munca a persoanelor cu varsta peste 60 de ani si in acelasi timp necesitatea combaterii somajului in randul tinerilor. Nu cu mult timp in urma pensionarea anticipata a fost considerata o solutie pentru combaterea somajului in randul tinerilor. Cum poate economia europeana contribui la imbunatatirea ocuparii fortei de munca in ceea ce priveste ambele categorii de varsta?
Piata fortei de munca si economia vor suferi modificari structurale majore. Vor exista mai multi lucratori „mai vechi", mai multi pensionari si mai multe persoane cu varsta de 80 de ani si peste si in acelasi timp mai putini copii, tineri si adulti cu varsta activa. Nu putem rezolva aceste probleme multiple prin solutii unice; prin urmare, am propus un pachet: spre exemplu garantia europeana pentru tineret prin care fiecarui tanar i se va asigura un loc de munca dupa o perioada de somaj de maximum 6 luni.
In ceea ce priveste persoanele in varsta, am propus un Pact european 50plus. Acesta ar trebui sa prevada o crestere a ratei de ocupare a lucratorilor de peste 50 de ani cu peste 55 %, precum si eliminarea pensionarilor anticipate, cresterea ratei de educatie si formare pentru toate generatiile si crearea de stimulente pentru lucratorii de peste 60 de ani, pentru a-i incuraja sa ramana pe piata muncii. Acest pact ar trebui sa fie insotit de masuri specifice precum dezvoltarea unor echipe mixte ca varsta, precum si analiza si eliminarea barierelor de varsta.
Prelungirea vietii profesionale si pensiile mici sunt de cele mai multe ori vazute ca si raspuns la provocarile demografice si bugetare cu care se confrunta Europa. Nu exista nici o alta solutie de iesire?
Exista numeroase modalitati prin care putem atinge obiectivul. In raportul meu am aratat ca familia, migratia si politicile legate de economie si de imbatranirea activa ofera cateva abordari importante.
Compatibilitate intre viata profesionala si viata de familie, contributia tinerilor si a persoanelor in varsta in societate si crearea conditiilor cadru pentru infiintarea unor noi piete pentru produsele si serviciile adaptate nevoilor persoane in varsta pot juca de asemenea un rol important.
Ati mentionat eforturile de monitorizare a statelor membre in acest domeniu. Cum a decurs progresul? Ce ar putea fi imbunatatit in ceea ce priveste monitorizarea si punerea in aplicare a strategiei, in special in aceasta era a constrangerilor bugetare severe?
Principalele instrumente pentru asigurarea justitiei intre generatii se afla in mainile statelor membre. Potentialul pentru valoarea adaugata europeana consta in crearea premiselor si instrumentelor necesare pentru asigurarea unui dialog deschis intre generatii. Comisia si Consiliul ar trebui sa introduca bilanturi privind generatiile ca instrumente de informare si sa dezvolte Indicatorii dezvoltarii durabile (IDD) EUROSTAT in toate statele membre si la nivel UE. Scopul este de a reprezenta si a previziona in mod fiabil fluxurile de numerar, realizarile si poverile fiecarei generatii.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (9)