In perioada 19 mai-4 iunie 2010, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate au verificat modul de acordare a concediilor medicale si eliberarea certificatelor de concediu medical la peste 1500 de medici, fiind aplicate amenzi de aproximativ 860.000 de lei la peste 70 de medici, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului Sanatatii. In cadrul acestui control, au fost reziliate 28 conventii pentru acordarea si eliberarea certificatelor de concediu medical si au fost sesizate comisiile de disciplina ale colegiului medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale gasite in culpa.
Controalele s-au desfasurat la cererea ministrului Sanatatii, Cseke Attila, urmand ca sumele incasate din amenzi sa fie virate Fondului National Unic de Asigurari de Sanatate.
“In urma controalelor, Fondul Unic de Asigurari de Sanatate a fost suplimentat cu suma de peste 900 000 lei. Ca sa aveti o imagine asupra acestui subiect, cu acesti bani pe care i-am strans in 3 saptamani am putea asigura tratamentul standard pentru aproape 90 de bolnavi de cancer pe an, sau am putea finanta tot ceea ce inseamna medicamente, materiale sanitare, salarii pe o luna in 3 Unitati de Primiri Urgente din spitale de nivel mediu”, a declarat ministrul Cseke Attila.
Astfel, pentru o perioada de 3 saptamani, au fost verificati
1540 de medici care au eliberat certificate de concediu medical, identificandu-se abateri de la legislatia in vigoare in cazul a 336 dintre acestia.
Potrivit MS, abaterile au constat in inexistenta sau neconformitatea unor documente prevazute de lege.
“Mai precis, la fisa pacientului nu au fost anexate declaratiile acestora privind locul ales pentru verificare, lipsea declaratia prin care se dovedeste plata asigurarilor de sanatate sau nu exista atasata adeverinta de la angajator din care sa reiasa numarul zilelor de concediu de care pacientul a beneficiat in ultimele 12 luni, au existat certificate completate cu coduri gresite si certificate medicale care nu erau semnate de beneficiar”, se arata in documentul MS.
Reprezentantii caselor de asigurare de sanatate
au aplicat peste 200 de amenzi contraventionale in valoare de aproximativ 860.000 lei, 73 de medici primind avertismente.
In acelasi timp,
pentru 31 medici, valoarea garantata a punctului a fost diminuata cu 10%.
De asemenea, reprezentantii caselor de asigurari de sanatate
au reziliat un numar de 28 conventii pentru acordarea si eliberarea certificatelor de concediu medical si au fost sesizate comisiile de disciplina ale colegiului medicilor pentru 10 dintre cadrele medicale gasite in culpa.
Totodata, au fost respinse/suspendate de la plata un numar de 51 certificate medicale, 30 dintre acestea avand ca si consecinta nerespectarea legislatiei in vigoare. Restul de 21 au fost cazuri in care bolnavul nu a fost gasit la domiciliu. In Botosani au fost descoperite cele mai multe nereguli in ceea ce priveste absenta de la domiciliu. Aici, din 19 persoane controlate, 9 au lipsit de acasa.
MS precizeaza ca
cele mai multe nereguli la acordarea concediilor medicale au fost gasite in judetul Bistrita Nasaud.
“Aici, la primele verificari toti cei 3 medici controlati nu au respectat prevederile legale privind completarea documentelor. Cu toate ca au primit dispozitii clare de corectare a abaterilor identificate, la a doua faza a controlului, toti cei 22 medici controlati au primit avertismente din cauza nerespectarii legislatiei”, se mai arata in comunicatul de presa.
In acelasi timp, cele mai mari amenzi au fost date in Timis. In prima faza de verificari 6 medici au fost amendati cu 11.000 lei pentru nerespectarea legislatiei. In cea de-a doua faza, din 29 medici verificati, 16 au primit amenzi in cuantum de 72 500 lei.
Si cei din Alba, la primul control au primit avertisment, la cel de-al doilea control, din 24 medici verificati, 10 medici au primit amenzi de 50 000 lei.
Totodata, potrivit datelor MS, la Botosani, 10 medici au incalcat legislatia. Acestia au fost amendati cu 45 000 lei si li s-a reziliat conventia de acordare a concediilor medicale. Tot in acest judet, pentru 9 pacienti care nu au fost gasiti la domiciliu, le-a fost suspendata plata concediului
In Brasov, daca la primul control a fost amendat doar un medic cu 1000 lei, preferandu-se mai intai atentionarea asupra legislatiei, la cel de-al doilea control, un numar de 23 de certificate medicale au fost suspendate de la plata, iar 6 medici au fost amendati 26 000 lei, li s-a reziliat conventia si in cazul lor a fost sesizata si Comisia de disciplina a Colegiului Medicilor.
In Valcea, din cei 29 medici controlati 11 au primit amenzi de 23 000 lei.
Pe de alta parte, MS precizeaza ca, in Bucuresti, au fost intelese destul de bine noile prevederi legislative.
“Aici, din cei 53 medici verificati, doar 7 au incalcat legea si au primt amenzi in valoare de 35 000 lei, iar pentru 2 dintre acestia le- a fost diminuata valoarea punctului cu 10%”, informeaza MS.
De asemenea, in Arad, Bacau, Bihor, Cluj, Constanta, Ilfov, Teleorman, medicii au respectat noile prevederi legate, astfel incat nu a fost acordata nicio amenda.
Potrivit
Ordinului MS nr. 430/2010 pentru modificarea si completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, aprobate prin Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 60/32/2006, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 312, din 12 mai 2010, medicii de familie sunt obligati sa elibereze certificate de concediu medical cu o durata de cel mult 10 zile.
In acelasi timp, durata cumulata a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporara de munca nu va mai depasi 30 de zile calendaristice, socotite de la prima zi de imbolnavire, indiferent de cauza acesteia, fata de 45 de zile cate erau prevazute pana acum.
Ordinul MS nr. 430/2010 prevede ca, dupa insumarea celor 30 de zile calendaristice de concediu medical acordate de catre medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical sa se efectueze numai de catre medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, in caz de internare.
Totodata,
OUG nr. 36/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 268, din 26 aprilie 2010, prevede ca acordarea concediilor medicale sa se efectueze in conditii mult mai exigente, persoanele care solicita concediu medical urmand a fi verificate la domiciliu, iar medicii care elibereaza certificate de concediu ilegale vor fi sanctionati cu amenzi cuprinse intre 5.000 lei si 10.000 de lei si sunt prevazute masuri prin care se reduc termenele dupa care se pot prelungi concediile medicale.
Comentarii articol (4)