avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu medical acceptat si contestat de angajator pe ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu medical acceptat si contestat de angajator pe alte cai...

Am o problema cu angajatorul legata de faptul ca am depus concediu medical de 9 zile pentru colica renala si litiaza(o afectiune de-a mea veche si repetitiva la cca 2-3 ani). Dupa o luna de la depunerea si acceptarea concediului, angajatorul mi-a solicitat pe banii acestuia sa fac un control renal la un medic de-al lui de la o policlinica pentru a se lamuri ca acest concediu este intemeiat. este normal sa faca acest lucru, are temei legal? Mie imi pare intrare in intimitatea mea si in problemele personale.

Cel mai recent răspuns: anelka , utilizator 10:08, 21 Ianuarie 2009
Sigur ca da angajatorul este indreptatit sa va ceara acest lucru cf art.5 alin c , mai jos :




Norme metodologice privind controlul certificatelor de concediu medical elaborata in baza O.U.G. nr. 158/2005 si a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 60/32/2006
I. Efectuarea controlului la sesizarea angajatorului

1. Angajatorul - persoana fizica sau juridica, poate sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical pentru angajatii proprii.
2. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ teritoriala angajatorul isi are sediul social si va cuprinde: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare.
3. Echipa de control formata, dupa caz, din personal din cadrul serviciilor specializate din structura Ministerului Sanatatii Publice, CNAS, a caselor de asigurari de sanatate, a directiilor de sanatate publica si a directiilor medicale ori structurilor similare din ministerele si institutiile din administratia publica centrala cu retea sanitara proprie, precum si de medici experti ai asigurarilor sociale. In cazul in care, in termen de 5 zile de la solicitarea casei de asigurari de sanatate, celelalte institutii nu desemneaza personal care sa participe la efectuarea controlului, casele de asigurari de sanatate initiaza controlul cu privire la eliberarea certificatelor de concedii medicale.
4. Controlul la medicul care a incheiat conventie cu casa de asigurari de sanatate si care a eliberat certificatele de concediu medical care fac obiectul sesizarii angajatorului se realizeaza avand in vedere:
a) inregistrarile primare,
b) concordanta dintre fila de certificat supusa verificarii – carnetul de certificate medicale din care a fost eliberat – fisa de consultatie/foaia de observatie – documentele anexe care sustin diagnosticul – registrul de consultatie;
c) recomandarile comunicate de medic bolnavului si consemnate in documentele medicale (fisa de consultatie, biletul de externare, etc.), cu privire la programul acestuia pe perioada concediului medical – datele la care pacientul trebuie sa se prezinte la control, programul tratamentelor recomandate a fi efectuate la sediul unei unitati medicale, precum si alte recomandari legate de procesul de recuperare (activitati in aer liber, activitati sportive, repaus la pat, etc.).
In urma verificarilor, se intocmeste un raport de constatare, conform modelului prezentat in Anexa nr. 1 la prezenta metodologie.
5. Controlul beneficiarului de certificat de concediu medical care a facut obiectul sesizarii angajatorului se va realiza avandu-se in vedere una sau mai multe din urmatoarele actiuni, dupa caz:
a) vizita la domiciliu pentru verificarea respectarii planului de recuperare recomandat de medic pentru a culege informatiile necesare;
b) ancheta asupra programului pacientului in perioada concediului medical;
c) solicitare de confirmare de diagnostic din partea altui specialist, pe cheltuiala angajatorului, dupa caz;
In urma controlului beneficiarului de certificat de concediu medical se intocmeste un raport de constatare.
6. Pe baza rapoartelor mentionate la pct. 4 si 5 se intocmeste raportul de control cu propuneri de validare, amanare, respingere a concediilor medicale controlate, precum si de sesizare a comisiilor de disciplina, a Colegiului Medicilor din Romania dupa caz, si se supune aprobarii presedintelui-director generat cu avizul medicului sef al casei de asigurari de sanatate.
7. O sinteza a raportului de control va fi transmisa angajatorului.
8. In cazul in care se constata ca bolnavul nu respecta programul terapeutic recomandat de medic sau simuleaza boala, casa de asigurari nu deconteaza contravaloarea concediului medical.
9. Echipa de control va sesiza comisia de disciplina din cadrul colegiului medicilor de la nivelul fiecarui judet, respectiv Colegiul Medicilor Bucuresti, precum si unitatile cu care medicii se afla in relatii contractuale, pentru luarea masurilor legale ce se impun, in cazul in care se constata nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 ;
10. Stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor
Eliberarea certificatelor de concediu medical cu nerespectarea prevederilor legale cu privire la acordarea concediilor medicale constituie contraventie, constatata de catre organele de control ale CNAS sau caselor de asigurari de sanatate, si se sanctioneaza potrivit O.U.G. nr. 158/2005, cu amenda de la 1.000 lei (RON) la 2.500 lei (RON), pentru urmatoarele fapte care constituie contraventii, astfel:
completarea necorespunzatoare a certificatelor de concediu medical;
eliberarea unui numar disproportionat de certificate de concediu medical in raport cu numarul de consultatii medicale;
eliberarea certificatelor de concediu medical pentru durate mai mari decat cele stabilite de lege;
acordarea retroactiva a certificatelor de concediu medical in afara situatiilor prevazute de lege;
neconcordanta datelor din fisa medicala a asiguratului cu cele de pe certificatul de concediu medical, precum si acordarea certificatului de concediu medical fara a se mentiona in fisa medicala elementele de diagnostic, diagnostic pozitiv si planul de recuperare;
nerespectarea prevederilor legale privind inscrierea codului de diagnostic - clasificatia internationala a maladiilor CIM, revizia a 10-a OMS (CIM - 10), Lista cu 999 coduri de boala, in caractere numerice ;
acordarea de concedii medicale in cazuri sau pentru perioade nejustificate;
incadrarea eronata a concediilor medicale in categoria „initial”, respectiv „in continuare”;
neraportarea datelor referitoare la certificatele de concediu medical la termenele stabilite de casele de asigurari de sanatate ;
alte situatii temeinic justificate.
Constatarea contraventiilor si aplicarea amenzilor corespunzatoare se fac de catre organele de control ale CNAS si ale caselor de asigurari de sanatate.
Citez din nou:" ....dupa o luna de la depunerea si acceptarea de catre angajator..." chiar si plata acestuia a fost facuta. Din ce inteleg din articolul respectiv, e valabil inainte de acceptare si plata acestuia. Puteti sa-mi detaliati conform acestor amanunte prezentate?
Multumesc!
anelka a scris:

. Dupa o luna de la depunerea si acceptarea concediului, angajatorul mi-a solicitat pe banii acestuia sa fac un control renal la un medic de-al lui de la o policlinica pentru a se lamuri ca acest concediu este intemeiat. este normal sa faca acest lucru, are temei legal? .




din post-ul initial, nu rezulta in nici un fel sesizarea, de catre angajator, a CAsS.
Pare ca angajatorul face verificari ad-hoc, caz in care nu este legitimat de 0ug 158/2005.
Pai chiar nu a facut angajatorul sesizarea CASS. Este vorba de o suspiciune a angajatorului. este confirmata verbal suspiciunea :)

Multumesc!
Ideea este ca am facut astazi consultatiile solicitate de angajator, bineinteles diagnostic confirmat si prin raportul medical emis. Ceea ce ma framanta acum: nu este etic ca un angajator sa faca asa ceva, denota deja neprofesionalism, neincredere iar acest lucru poate sa duca si la intreruperea raportului de munca cu acesta. Eu ma intreb daca pot solicita despagubiri ptr acest lucru de joasa speta.

Multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua. poate un director de scoala sa conteste competenta ... curios.1 curios.1 Buna ziua. Poate un director de scoala sa conteste competenta unui medic specialist de a elibera o adeverinta medicala? Multumesc (vezi toată discuția)
Cum pot ca firma sa refuz plata cm? stelutamonica stelutamonica Buna ziua, Am urmatoarea problema: O angajata a avut CM de la un accident de masina usor.Din cate am inteles nu vrea sa se mai intoarca la serviciu si din ... (vezi toată discuția)
Refuzul la plata a concediilor medicale ENGFULL ENGFULL este o situatie care scapa de sub control am citit pe acest forum diverse discutii pe aceasta tema , chiar eu am mai initiat o astfel de discutie la un ... (vezi toată discuția)