Am urmatoarea problema: O angajata a avut CM de la un accident de masina usor.Din cate am inteles nu vrea sa se mai intoarca la serviciu si din luna mai tot vine cu medicale.Mi-a spus ca vrea sa bage concediu cat se poate si dupa aceea pleaca.Nu vrea sa intre in comisie.
Intrebarea mea este;poate firma sa refuze aceste medicale la plata?Daca da, pe ce baza?
Exista niste norme metodologice care raspund pe deplin acestor intrebari. Postez extras mai jus:
Norme metodologice privind controlul certificatelor de concediu medical elaborata in baza O.U.G. nr. 158/2005 si a Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui CNAS nr. 60/32/2006
I. Efectuarea controlului la sesizarea angajatorului
1. Angajatorul - persoana fizica sau juridica, poate sesiza casa de asigurari de sanatate referitor la eliberarea certificatelor de concediu medical pentru angajatii proprii.
2. Sesizarea se adreseaza casei de asigurari de sanatate in a carei raza administrativ teritoriala angajatorul isi are sediul social si va cuprinde: denumirea angajatorului, datele de identificare ale acestuia, descrierea punctuala a cazurilor, copie a certificatelor de concediu medical care urmeaza a fi controlate, istoricul acordarii de concedii medicale angajatului in cauza, mentionarea realizarii stagiului de cotizare.
3. Echipa de control formata, dupa caz, din personal din cadrul serviciilor specializate din structura Ministerului Sanatatii Publice, CNAS, a caselor de asigurari de sanatate, a directiilor de sanatate publica si a directiilor medicale ori structurilor similare din ministerele si institutiile din administratia publica centrala cu retea sanitara proprie, precum si de medici experti ai asigurarilor sociale. In cazul in care, in termen de 5 zile de la solicitarea casei de asigurari de sanatate, celelalte institutii nu desemneaza personal care sa participe la efectuarea controlului, casele de asigurari de sanatate initiaza controlul cu privire la eliberarea certificatelor de concedii medicale.
4. Controlul la medicul care a incheiat conventie cu casa de asigurari de sanatate si care a eliberat certificatele de concediu medical care fac obiectul sesizarii angajatorului se realizeaza avand in vedere:
a) inregistrarile primare,
b) concordanta dintre fila de certificat supusa verificarii – carnetul de certificate medicale din care a fost eliberat – fisa de consultatie/foaia de observatie – documentele anexe care sustin diagnosticul – registrul de consultatie;
c) recomandarile comunicate de medic bolnavului si consemnate in documentele medicale (fisa de consultatie, biletul de externare, etc.), cu privire la programul acestuia pe perioada concediului medical – datele la care pacientul trebuie sa se prezinte la control, programul tratamentelor recomandate a fi efectuate la sediul unei unitati medicale, precum si alte recomandari legate de procesul de recuperare (activitati in aer liber, activitati sportive, repaus la pat, etc.).
In urma verificarilor, se intocmeste un raport de constatare, conform modelului prezentat in Anexa nr. 1 la prezenta metodologie. 5. Controlul beneficiarului de certificat de concediu medical care a facut obiectul sesizarii angajatorului se va realiza avandu-se in vedere una sau mai multe din urmatoarele actiuni, dupa caz:
a) vizita la domiciliu pentru verificarea respectarii planului de recuperare recomandat de medic pentru a culege informatiile necesare;
b) ancheta asupra programului pacientului in perioada concediului medical;
c) solicitare de confirmare de diagnostic din partea altui specialist, pe cheltuiala angajatorului, dupa caz;
In urma controlului beneficiarului de certificat de concediu medical se intocmeste un raport de constatare.
6. Pe baza rapoartelor mentionate la pct. 4 si 5 se intocmeste raportul de control cu propuneri de validare, amanare, respingere a concediilor medicale controlate, precum si de sesizare a comisiilor de disciplina, a Colegiului Medicilor din Romania dupa caz, si se supune aprobarii presedintelui-director generat cu avizul medicului sef al casei de asigurari de sanatate.
7. O sinteza a raportului de control va fi transmisa angajatorului.
8. In cazul in care se constata ca bolnavul nu respecta programul terapeutic recomandat de medic sau simuleaza boala, casa de asigurari nu deconteaza contravaloarea concediului medical.
9. Echipa de control va sesiza comisia de disciplina din cadrul colegiului medicilor de la nivelul fiecarui judet, respectiv Colegiul Medicilor Bucuresti, precum si unitatile cu care medicii se afla in relatii contractuale, pentru luarea masurilor legale ce se impun, in cazul in care se constata nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 158/2005 ;
10. Stabilirea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor