avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 439 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Sanctiune prelungire concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Sanctiune prelungire concediu medical

Buna ziua! Va scriu aici in disperarea aflarii unui raspuns. Medicul de familie respectiv i-a acordat unui asigurat in luna decembrie 2014 un concediu medical de 10 zile calendaristice pentru incapacitate temporara de munca. In luna ianuarie 2015 acesta fiind in continuare incapabil de munca, i-a fost prelungit concediul medical ("in continuare") pe acelasi cod de diagnostic cu inca 10 zile! La controlul sanepidului medicul de familie a fost sanctionat cu 5000 de lei pentru ca in lege stipuleaza ca nu are voie atatea zile. Intrebarea mea este, se intelege ceva din aceasta lege?
Ordin MS nr. 430/2010 Art. 25.

(1) Medicii de familie au dreptul de a elibera certificate de concediu medical pentru incapacitate temporară de muncă cu durata de cel mult 10 zile calendaristice, în una sau mai multe etape.

(2) În cazul menţinerii incapacităţii temporare de muncă pentru aceeaşi afecţiune, concediul medical se poate prelungi de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, în etape succesive de maximum 30 de zile calendaristice, până la 90 de zile calendaristice în decursul unui an, socotit de la prima zi de îmbolnăvire.

(3) Durata cumulată a concediilor medicale acordate de medicul de familie pentru un asigurat pentru incapacitate temporară de muncă nu poate depăşi 30 de zile calendaristice în ultimul an, socotite de la prima zi de îmbolnăvire, indiferent de cauza acesteia. După totalizarea a 30 de zile calendaristice acordate de către medicul de familie, eliberarea certificatelor de concediu medical se va face numai de către medicul curant din ambulatoriul de specialitate sau spital, în caz de internare, cu încadrarea în duratele maxime prevăzute de lege."

La primul punct spun ca 10 zile. La punctul al 3-lea spun ca nu poate depasi 30 de zile. Se poate contesta sanctiunea? Sunt totusi 5000 de lei, munca unui om pe jumatate de an. Legea mi se pare cam ambigua, de unde si "eroarea" facuta de medic. Astept raspuns cat de curand posibil, va multumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 17:29, 22 Ianuarie 2015
Dupa cum observati la pct.(1), medicul de familie poate elibera certificat medical pe cel mult 10 zile, in una sau mai multe etape. Dupa ce citim si pct.(2) si (3), ne lamurim de tot:
- medicul de familie poate elibera certificat medical de mai multe ori, pe coduri de diagnostic diferite, pana la maxim 10 zile pe etapa si maxim 30 de zile pe an.
- daca e nevoie de medical peste 10 zile, numai medicul curant specialist il poate prelungi. Aici a gresit medicul de familie de care spuneati: nu avea voie (si trebuia sa stie asta!) sa prelungeasca medicalul de 10 zile.

Parerea mea este ca nu se poate contesta amenda, s-a respectat intocmai OUG nr. 158/2005 si s-a dat amenda minima.

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.


Dupa mai multe citiri am inteles si eu acest aspect. Multumesc oricum pentru lamurire. Deh, facerea de bine..
1. Facerea de bine trebuie si ea facuta in cadrul legal.

2. - Medicul care a procedat in afara cadrului legal nu poate invinui pentru asta pe pacient.
- Fiecare in profesia lui trebuie sa cunoasca legile in baza carora isi desfasoara activitatea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu medical nicoletacarutasu nicoletacarutasu Medicul de familie poate acoda concediu medical sau elibereaza doar trimitere catre specialist si acest elibereaza concediul? (vezi toată discuția)
Zile concediu medical valcris valcris Buna ziua. Cate zile de concediu medical poate acorda medicul specialist intr-un an si cate doctorul de familie ? Se cumuleaza aceste zile ? Va ... (vezi toată discuția)
Concediu medical Ramonaioannaa Ramonaioannaa Buna! Cat concediu imi poate acorda medicul de familie? As vrea 10 zile in iulie. Ultimele zile ale lunii iulie. As mai putea sa imi iau 10 la inceputul lui ... (vezi toată discuția)