Inca din luna martie, Guvernul a anuntat ca va adopta o serie de masuri legislative pentru a reduce evaziunea fiscala, considerata principala rezerva pentru majorarea veniturilor bugetare. Totodata, in opinia Ministerului de Finante, partea cea mai grea in lupta cu acest fenomen este evaziunea fiscala marunta, adica ceea ce se intampla in piete, pe strada si diverse locuri de vanzare, in care se vand cantitati mici de produse.
In primele cinci luni ale anului 2010, pe fondul masurilor pentru combaterea evaziunii fiscale, totalul obligatiilor fiscale suplimentare stabilite in urma controalelor efectuate de Fisc a fost de aproape 4 miliarde lei, fata de un miliard de lei in aceeasi perioada a anului 2009.
In acest sens, chiar saptamana aceasta, Directia Nationala Anticoruptie a anchetat
cazul unei firme, a carei administrator a prejudiciat statul cu 1,94 milioane de euro, adica 60 de miliarde de lei.
Propunem masuri, dar nu facem studii de impact
Ministrul Vladescu a precizat ca punerea in functiune si eficientizarea unor noi sisteme de control al evaziunii vor dura 12-18 luni, adaugand ca este greu de estimat suma ce va reveni la bugetul de stat in urma actiunilor de combatere a evaziunii fiscale.
„Atat timp cat discutam despre o piata in care avem intre 20 si 40% piata neagra, este foarte greu sa faci o estimare de venituri. In Romania nu exista date statistice legate de piata gri, neagra. Avem doar estimari. Ele nu sunt estimari oficiale. Din miliardul despre care se discuta ca il pierdem din contrabanda de tigari, putem spune ca in acest an cateva sute vor fi recuperate, iar anul viitor mai mult de jumatate", a declarat Vladescu.
Patrunjelul si mararul, mai tari decat TVA-ul si accizele
In opinia ministrului Vladescu „partea ce mai grea in lupta cu acest fenomen este cea cu
evaziunea fiscala marunta, cu ceea ce se intampla in piete, pe strada si diverse locuri de vanzare, in care, cetateni romani vand cantitati mici de produse. Aici este o problema legata si de educatie si de saracie.”
Chiar daca fenomenul ne este cunoscut tuturor, nu putem sa nu ne intrebam in ce fel aceasta evaziune marunta poate contribui la suplimentarea bugetului de stat, in conditiile in care, anchetele din zona evaziunii la scara mare scot in evidenta infractiuni de miliarde de lei.
"In prezent, domeniul cu cea mai mare expunere pentru evaziune fiscala in Romania il reprezinta comertul cu bunuri intracomunitare sau cu produse accizabile care nu sunt declarate si pentru care contribuabilii nu platesc taxe. In momentul de fata se incearca stoparea acestui fenomen prin verificarile incrucisate care au drept scop verificarea corelatiilor intre achizitiile intracomunitare declarate de contribuabilii romani prin declaratiile recapitulative privind achizitiile intracomunitare depuse lunar, cu livrarile declarate de catre furnizorii din UE pe numele beneficiarilor din Romania. Desi in urma acestor controale au fost identificate numeroase cazuri de evaziune fiscala, putem spune ca au existat si cazuri de abuz din partea autoritilor care, fara sa ceara o reconciliere intre sume. Cele mai importante dintre acestea sunt cele puternic accizate, tigarile si alcoolul, la care evaziunea fiscala reprezinta cifre cu multe zerouri", a precizat Sorin Istrate, Managining Partner la Contexpert Consulting.
In aceste conditii ar trebui analizat in ce masura micii producatori care isi comercializeaza marfa - produse lactate, oua, vin de tara, peste proaspat - in apropierea pietelor, pe trotuare sau in portbagajele masinilor pot fi comparati, din punct de vedere al evaziunii fiscale cu firme care produc pagube la bugetul de stat de ordinul milioanelor de lei?
Combaterea evaziunii fiscale in stil romanesc
Desi recunosc ca noul act normativ privind masurile antievazioniste incalca grav legislatia europeana, cei de la Finante spun ca si-au asumat acest risc, fiind generat de necesitatea de a reduce evaziune fiscala legata de TVA.
„Riscul procedurii de infringement a fost asumat si este generat de necesitatea de a reduce evaziunea fiscala in zona TVA-ului intracomunitar si in zona restituirilor de TVA, pe anumite produse sensibile. Acestea vor fi aplicate pe o perioada limitata, pentru a reduce riscurile unor penalitati legate de o procedura de infringement”, a declarat minstrul Vladescu.
Pe de alta parte, CE considera ca aceasta ordonanta ridica o serie de ingrijorari in ceea ce priveste conformitatea sa cu legislatia UE privind taxele si accizele. "Din cauza ca au adoptat-o mai repede decat si-au planificat, autoritatile romane nu au tinut cont de observatiile Comisiei pe aceasta tema", spune CE.
Amintim ca printre masurile prevazute de Ordonanta de Urgenta adoptata saptamana trecuta de Guvern privind combaterea evaziunii fiscale se numara:
-Taxarea inversa a TVA la alimente
- Intocmirea unui registru de evidenta al celor care fac operatiuni intraco¬mu¬nitare
- Stabilirea de garantii colaterale pentru achizitiile intracomunitare de produse cu risc mare de frauda
- Revizuirea legislatiei de autorizare a antrepozitelor fiscale
- Revizuirea legislatiei privind transferul de parti sociale, actiuni si a celei referitoare la raspunderea administratorilor, actionarilor si tertilor
- Amendarea cadrului legislativ referitor la comertul duty free
- Modificarea legislatiei referitoare la casele de marcat electronice si la jocurile de noroc.
Dezbatere Avocatnet.ro: Cine sunt adevaratii evazionisti din Romania?
Comentarii articol (54)