ACCES GRATUIT
Galileo, alternativa europeana la sistemul GPS
Pozitionarea si navigarea prin satelit joaca un rol important in diverse domenii de activitate, singura tehnologie disponibila provenind din SUA. Insa, o alternativa la sistemul GPS, proiectul european Galileo, se afla intr-un stadiu avansat, dar necesita fonduri suplimentare pentru a putea fi finalizat si pentru a putea deveni operational, in 2014. Cu toate acestea, costurile proiectului depasesc estimarea initiala.
Articolul continuă mai jos
Comisia PE pentru industrie, cercetare si energie a organizat o sesiune de intrebari si raspunsuri cu Comisia Europeana pentru a analiza stadiul actual de dezvoltare si cerintele financiare ale proiectului Galileo.
In prezent, calitatea si importanta sistemului Galileo nu mai sunt puse sub semnul intrebarii. Acest sistem de navigatie prin satelit are o precizie incredibila si va putea permite ruperea dependentei Europei de sistemul american GPS. Galileo poate fi aplicat in domenii precum transportul si aviatia, dar si in agricultura (gestionarea aplicarii ingrasamintelor sau pesticidelor) sau mediu (monitorizarea poluarii, studiul mareelor, curentilor si nivelului marii).
Ce este Galileo?
Proiectul Galileo este un sistem de navigare prin satelit dezvoltat de catre Agentia Spatiala Europeana si Comisia Europeana. Acesta include 27 de sateliti operationali si trei de rezerva. Primii sateliti vor fi trimisi in spatiu la inceputul anului 2011, sistemul european de localizare prin satelit urmând sa devina operational incepând cu 2014.
Cost mare, potential urias
„Din punct de vedere economic si politic, este intelept sa investim in finalizarea sistemului Galileo. Ar fi o greseala sa renuntam la jumatatea proiectului deoarece din ce in ce mai multe aplicatii economice sunt bazate pe pozitionarea prin satelit, precum aplicatiile din domeniul transportului, constructiilor sau agriculturii. Potentialului industrial al acestor sisteme se afla doar la inceput", a declarat eurodeputatul Herbert Reul (PPE), Germania), presedintele Comisiei PE pentru industrie.
Cu toate acestea, el a avertizat Comisia Europeana referitor la aspectul financiar al proiectului Galileo si la necesitatea evitarii oricaror costuri suplimentare.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (1)