Noul sistem de sanctionare a contribuabililor rau platnici a intrat in vigoare de la 1 iulie. Astfel, incepand cu aceasta data, pentru neachitarea la scadenta a obligatiilor de plata la bugetul de stat se vor datora dobanzi si penalitati, spre deosebire de sistemul valabil pana in prezent, care prevedea numai aplicarea unor majorari de intarziere, calculate la 0,1% pe zi de intarziere.
Noul sistem de sanctiuni a fost introdus prin
OUG nr. 39/2010 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedura fiscala, publicata in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 278, din 28 aprilie 2010.
Incepand cu 1 iulie 2010, contribuabilii cu restante la Fisc vor trebui sa achite doua sanctiuni:
dobanzi de intarziere, calculate la 0,05% pe zi de intarziere (in locul majorarilor de intarziere), si penalitati de intarziere.
Penalitatile de intarziere sunt nou introduse si vor fi aplicabile numai pentru obligatii fiscale restante ce depasesc 30 de zile de la data scadentei.
Penalitatile se calculeaza ca baza procentuala din obligatia fiscala restanta, in functie de termenul in care aceasta obligatie va fi pana la urma platita: 5%, pentru plati efectuate in termen de 60 de zile si 15% pentru obligatii fiscale restante ramase neplatite dupa implinirea celor 60 de zile.
Motivatia Ministerului Finantelor Publice pentru introducerea acestui nou sistem de sanctiuni se regaseste in imbunatatirea raspunsului in fata crizei in ceea ce priveste colectarea arieratelor prin revizuirea sistemului de percepere a creantelor fiscale accesorii, in sensul inlocuirii sistemului majorarilor de intarziere cu unul mai flexibil, bazat pe dobanzi si penalitati de intarziere, astfel:
- renuntarea la componenta sanctionatorie din cuprinsul majorarilor de intarziere si stabilirea unui nivel al dobanzilor care sa nu constituie o cauza de impovarare fiscala a contribuabililor, prin raportare la nivelul dobanzii medii bancare Dobanda instituita va avea ca scop repararea prejudiciului adus statului prin intarzierea executarii obligatiei de plata;
- instituirea obligatiei de plata a penalitatilor de intarziere in situatiile in care plata obligatiilor fiscale datorate nu se efectueaza la termenul prevazut de lege, ca sanctiune pentru incalcarea dispozitiilor legale cu privire la plata la scadenta a obligatiilor fiscale;
- reglementarea, in cazul creantelor administrate de organele fiscale ale autoritatilor administratiei locale, a sistemului de percepere a accesoriilor pentru plata cu intarziere sub forma majorarilor de intarziere in cuantum de 2% pe luna sau fractiune de luna de intarziere.
Avantajele noului sistem
Potrivit consultantului fiscal Gabriel Sincu, partener Mazars Romania, noul sistem aduce urmatoarele avantaje:
- cei care platesc cu o intarziere de maxim 30 de zile, datoreaza accesorii cu 50% mai mici;
- cei care platesc cu o intarrziere intre 301 si 1.825 zile (perioada de prescriptie) datoreaza accesorii cu pana la 41% mai mici.
Dezavantajele noului sistem:
Totodata, Gabriel Sincu a adus in discutie si dezavantajele pe care noile prevederi le atrag:
- majoritatea celor care platesc cu intarziere va plati mai mult decat inainte;
- modul de calcul complicat va da cu siguranta batai de cap la punerea in aplicare a masurii;
- statul iese in castig in cazul in care ramburseaza cu intarziere sumele datorate, platind contribuabilior numai dobanzile, nu si penalitatile de intarziere;
- este neechitabil, aplicand sanctiuni diferite la impozite diferite.
Comentarii articol (47)