Calendarul de crestere a accizelor stabilit anul trecut la Bruxelles prevede atingerea nivelului maxim al accizei pana la finele anului 2007. Astfel, pentru acest an, s-a prevazut initial o majorare a accizei la carburanti, alcool si tutun la 1 iulie, dar Executivul a anuntat deja ca va devansa acest calendar pentru 1 aprilie. Motivul este legat de cele 30.000 miliarde de lei ramase neacoperite la bugetul de stat, dupa introducerea cotei unice. Potrivit PEP, urgentarea aplicarii calendarului va aduce un plus de venituri bugetare de circa 3.700 miliarde de lei.
Penalitati la nivelul dobanzii pietei
Tot pentru acoperirea "gaurii" cauzate de cota unica, Guvernul are in vedere largirea bazei de impozitare a veniturilor, prin "eliminarea unor exceptii la plata impozitelor pe profit si pe venit". Se aminteste si de introducerea impozitului pe castigurile din tranzactiile imobilire ale persoanelor fizice, de la 1 aprilie a.c. - dupa cum a anuntat recent ministrul finantelor si de taxarea (de la 1 ianuarie 2006) a terenurilor agricole). Continuarea si accelerarea procesului de reforma a administratiei fiscale constituie o alta modalitate de diminuare a impactului cotei unice asupra bugetului, ca si deja anuntata crestere a unor impozite directe si indirecte.
La acestea se adauga si incetarea acordarii facilitatilor la plata obligatiilor bugetare, dar si cresterea nivelului penalizarilor si a majorarilor de intarziere aferente neplatii impozitelor si taxelor "la un nivel comparabil cu rata activa medie a dobanzii de pe piata bancara". Aceasta pentru a descuraja comportamentul agentilor economici obisnuiti sa traiasca din "imprumuturile" de la bugetul de stat, prin neonorarea obligatiilor fiscale la termenul legal.
Comentarii articol (0)