„Daca vom gasi o alternativa la TVA si acea masura va putea fi aprobata de Parlament se va face. In acest moment lucram la foarte multe scenarii, nu de acum, ci de foarte multa vreme si pana la finalizarea bugetului pentru 2011 vom lucra in continuare.
Repet, cu aceasta dubla conditie: sa gasim masurile care se pun in locul TVA-ului si pe de alta parte, acele masuri sa fie acceptate de catre Parlament. Pentru ca impozitarea pensiilor, de exemplu, nu acopera in totalitate cresterea TVA-ului. In consecinta, vor trebui sa fie avute in vedere si alte masuri, si de analizat” a declarat premierul Emil Boc.
Intrebat cu cat ar putea reduce TVA-ul impozitarea pensiilor, Emil Boc a declarat ca doar cu cateva procente, ramanand o parte care trebuie sa fie acoperita in continuare prin alte masuri.
”Ce pot sa va spun este ca aceste scenarii s-au facut si se vor face de fiecare data. Nu au fost si nu este o bucurie pentru nimeni majorarea TVA-ul. Vreau sa stiti acest lucru. Dar la acel moment nu am avut nici din punct de vedere legal si nici din punct de vedere politic imediat o alta solutie decat aceasta. Aceasta este realitatea”, a subliniat Emil Boc.
„Nu aveam la dispozitie alta alternativa”
”Nu a fost o bucurie nici pentru mine si cred ca pentru niciun roman faptul ca am majorat TVA-ul, dar, in acel moment, nu aveam la dispozitie, din nefericire, o alta alternativa imediata, legala si politica decat aceasta pe care am luat-o”, a spus sambata premierul.
”Dupa cum stiti, inca de la inceput a fost vorba de doua scenarii. Scenariul pe care n-am dorit sa-l punem in practica, si anume acela al reducerii cu 25% a salariilor si concomitent cresterea TVA-ului la 24% si majorarea cotei unice la 20%. Romania a prezentat o alta varianta, care s-a bazat pe o solutie de reducere cheltuielilor salariale si sociale, fara nici un fel de crestere de taxe, solutie care nu a fost acceptata de Curtea Constitutionala. Si in aceste conditii, nu am avut o alta solutie, repet, legala si politica, decat de a majora TVA-u”, a tinut sa precizeze primul-ministru.
Potrivit lui Emil Boc, politica fiscal pentru anul viitor se va stabili la toamna. ”Eu va pot spune doar ca politica fiscala pentru anul viitor se va stabili la toamna, cand vom avea toate datele pe masa, cand, impreuna cu Consiliul Fiscal, care a fost infiintat, exista, functioneaza si care va avea, sper eu, un cuvant greu in ceea ce priveste strategia fiscala din Romania, indiferent de partidele care sunt la putere la un moment dat. Avem nevoie de o corenta financiar – fiscala pe termen mediu si lung, iar acest Consiliu Fiscal cred eu ca va aduce un anumit punct de stabilitate in ceea ce insemana coerenta pe termen mediu si lung a politicilor fiscale din Romania.”
Comentarii articol (35)