Ordinul Ministerului Sanatatii nr. 982/2010 privind modificarea si completarea Ordinului ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 265/408/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 443, din 1 iulie 2010.
Avand in vedere Referatul de aprobare nr. Cs.A. 7/68 din 30 iunie 2010 al Ministerului Sanatatii si nr. D.G.861 din 30 iunie 2010 al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
in temeiul prevederilor:
— Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, cu modificarile si completarile ulterioare;
— Hotararii Guvernului nr. 144/2010 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu completarile ulterioare;
— Hotararii Guvernului nr. 262/2010 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010;
— Hotararii Guvernului nr. 972/2006 pentru aprobarea Statutului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, cu modificarile si completarile ulterioare, ministrul sanatatii si presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate emit urmatorul ordin:
Art. I. — Ordinul ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate nr. 265/408/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 207 si nr. 207 bis din 1 aprilie 2010, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. In anexa nr. 1, la capitolul II, litera B se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„B. Servicii medicale curative:
Consultatie pentru afectiuni acute, intercurente (anamneza, examen clinic, diagnostic si tratament).”
2. In anexa nr. 1, la capitolul II litera B, nota se modificasi va avea urmatorul cuprins:
„NOTA 1: Pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice. Pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care au fost acordate de catre medicul de familie una sau doua consultatii, pentru celelalte consultatii pana la nivelul maxim de 3 medicul de familie poate elibera bilet de trimitere catre medicul/medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, pe care va mentiona obligatoriu numarul de consultatii acordate.
NOTA 2: Circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta.
NOTA 3: In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3 consultatii.
NOTA 4: In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.
NOTA 5: In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute pentru care pacientul s-a prezentat initial.”
3. In anexa nr. 1, la capitolul III litera E, litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) evaluare periodica, clinica si paraclinica a tratamentului si evolutiei pentru bolnavii cu afectiuni cronice, in limita competentelor, la alte intervale decat cele stabilite de prevederile legale in vigoare.”
4. In anexa nr. 1, la capitolul III litera E, litera d) se abroga.
5. In anexa nr. 1, la capitolul III litera F, nota 2 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„NOTA 2: Pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice. Pentru acelasi episod de boala acuta, in situatia in care au fost acordate de catre medicul de familie una sau doua consultatii, pentru celelalte consultatii pana la nivelul maxim de 3 medicul de familie poate elibera bilet de trimitere catre medicul/medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, pe care va mentiona obligatoriu numarul de consultatii acordate.”
6. In anexa nr. 1, la capitolul III litera F, dupa nota 2 se introduc patru noi note, notele 3—6, cu urmatorul cuprins:
„NOTA 3: Circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta.
NOTA 4: In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3.
NOTA 5: In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.
NOTA 6: In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute pentru care pacientul s-a prezentat initial.”
7. In anexa nr. 1, la capitolul III litera I, nota se modific si va avea urmatorul cuprins:
„NOTA: Pentru aceste servicii se incheie acte aditionale la contractul/conventia de furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara. Decontarea acestor servicii se realizeaza din fondul aferent investigatiilor medicale paraclinice, in limita sumelor rezultate conform criteriilor cuprinse in anexa 11.”
8. In anexa nr. 1, la capitolul III, litera J se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„J. Activitati de suport. Eliberare de acte medicale: certificat de concediu medical, bilete de trimitere, prescriptii medicale, certificat de deces, cu exceptia situatiilor de suspiciune care necesita expertiza medico-legala, conform prevederilor legale, scutiri medicale pentru copii in caz de imbolnaviri, acte medicale necesare copiilor aflati in plasament din cadrul sistemului de asistenta sociala si protectia copilului.”
9. In anexa nr. 2, la articolul 16, teza a doua se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Medicii de familie pot efectua aceste servicii numai ca o consecinta a actului medical propriu, pentru persoanele beneficiare ale pachetului de servicii medicale de baza din lista proprie/din lista constituita la sfarsitul lunii anterioare, in cazul medicilor de familie nou-veniti intr-o localitate care incheie cu casa de asigurari de sanatate conventie de furnizare de servicii medicale, pentru care este necesar a se efectua aceste investigatii in vederea stabilirii diagnosticului, daca in cabinetele medicale in care acestia isi desfasoara activitatea exista aparatura medicala necesara; medicii de familie pot efectua ecografii generale numai daca au obtinut competenta confirmata prin ordin al ministrului sanatatii.”
10. In anexa nr. 7, la capitolul I, litera B se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„B. Pachetul de servicii medicale pentru persoanele care se asigura facultativ
a) serviciile cuprinse la lit. A «Pachetul minimal de servicii medicale»;
b) servicii medicale curative:
Consultatie pentru afectiuni acute, intercurente (anamneza, examen clinic, diagnostic si tratament). Pentru investigatiile paraclinice recomandate si tratamentul prescris, costurile se suporta integral de catre persoana asigurata facultativ.
Pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat, necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, astfel:
— daca medicul de familie a acordat o consultatie, medicul de specialitate poate acorda maximum doua consultatii sau poate acorda o singura consultatie si poate elibera bilet de trimitere, daca este necesar, numai catre un singur medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice;
— daca medicul de familie a acordat doua consultatii, medicul de specialitate mai poate acorda o singura consultatie. NOTA 1: Circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta.
NOTA 2: In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3.
NOTA 3: In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5.
NOTA 4: In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute pentru care pacientul s-a prezentat initial.”
11. In anexa nr. 7, la capitolul I litera C punctul 1, al treilea paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Consultatia medicala de specialitate cuprinde:
— anamneza, examenul clinic general, examenul clinic specific specialitatii respective, stabilirea protocolului de explorari si/sau interpretarea integrativa a explorarilor si a analizelor de laborator disponibile efectuate la solicitarea medicului de familie si/sau a medicului de specialitate, in vederea stabilirii diagnosticului;
— unele manevre specifice pe care medicul le considera necesare;
— stabilirea conduitei terapeutice si/sau prescrierea
tratamentului medical si igieno-dietetic, precum si instruirea in legatura cu masurile terapeutice si profilactice.
Pentru fiecare caz, casa de asigurari de sanatate deconteaza maximum 3 consultatii pentru acelasi episod de boala acuta, pe asigurat, si necesare pentru stabilirea diagnosticului, a tratamentului si a evolutiei cazului. Numarul maxim de 3 consultatii se poate acorda cumulat atat la nivelul medicului de familie, cat si la nivelul medicului/medicilor de specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice, astfel:
— daca medicul de familie a acordat o consultatie, medicul de specialitate poate acorda maximum doua consultatii sau poate acorda o singura consultatie si poate elibera bilet de trimitere, daca este necesar, numai catre un singur medic de o alta specialitate din ambulatoriul de specialitate pentru specialitatile clinice;
— daca medicul de familie a acordat doua consultatii, medicul de specialitate mai poate acorda o singura consultatie si nu poate elibera bilet de trimitere catre o alta specialitate. Circuitul privind modalitatile in care pot fi acordate cele 3 consultatii se refera numai la un singur episod de boala acuta. In situatiile in care la o consultatie se diagnosticheaza doua sau mai multe afectiuni acute, numarul consultatiilor decontate de casa de asigurari de sanatate este maximum 3. In situatia in care in derularea unui episod de boala acuta dupa prima sau a doua consultatie apare o alta afectiune acuta, numarul consultatiilor este maximum 4, respectiv 5. In situatia in care exista prezumtia privind existenta unei alte afectiuni asociate, medicul care suspicioneaza va consemna distinct pe biletul de trimitere numarul de consultatii pentru afectiunile acute pentru care pacientul s-a prezentat initial. Casele de asigurari de sanatate suporta contravaloarea a maximum doua consultatii pentru cazurile cu diagnostic deja confirmat, la externare, sau pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu. Consultatia pentru cazurile care necesita urmarirea evolutiei sub tratament a pacientului in ambulatoriu se acorda:
— pentru efectuarea unor manevre terapeutice sau administrarea unor tratamente stabilite de medic cu ocazia consultatiilor acordate pacientului pentru stabilirea diagnosticului, atunci cand este necesara prezentarea repetata a pacientului la cabinet;
— la externare, inclusiv dupa o interventie chirurgicala sau ortopedica, pentru examenul plagii, manevre chirurgicale minore si scoaterea firelor, scoaterea ghipsului.”
12. In anexa nr. 7, la capitolul I litera C punctul 2, nota se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„NOTA: Pentru bolnavii cu afectiuni cuprinse in programele nationale de sanatate si unele afectiuni cronice monitorizabile la nivelul caselor de asigurari de sanatate prin cabinetul medicului de specialitate, casa de asigurari de sanatate deconteaza o consultatie — control/evaluare periodica — epicriza de etapa la 3 luni, pentru fiecare caz, cu exceptia bolnavilor aflati in evidenta medicului cu afectiuni pentru care prescrierea medicamentelor nu se poate face decat lunar, situatie in care casa de asigurari de sanatate deconteaza o consultatie lunar.”
13. In anexa nr. 7, la capitolul I litera C, dupa punctul 2 se introduce un nou punct, punctul 21, cu urmatorul cuprins:
„21. Asistenta medicala de urgenta (anamneza, examen clinic si tratament), in limita competentei si a dotarii tehnice a cabinetului medical in cadrul caruia isi desfasoara activitatea medicul de specialitate. In situatia in care cazurile nu pot fi rezolvate la nivelul cabinetului sau depasesc competenta medicului de specialitate, acesta asigura trimiterea pacientului catre structurile de urgenta specializate.
Medicatia pentru cazurile de urgenta se asigura din trusa medicala de urgenta, organizata conform legii. Cazurile de urgenta medico-chirurgicala care se trimit catre structurile de urgenta specializate, inclusiv cele pentru care se solicita serviciile de ambulanta, sunt consemnate distinct de catre medicul de specialitate in documentele de evidenta de la nivelul cabinetului, inclusiv medicatia si procedurile medicale administrate la nivelul cabinetului, dupa caz. Se raporteaza si se deconteaza o singura consultatie per persoana pentru fiecare situatie de urgenta constatata si rezolvata la nivelul cabinetului.”
14. In anexa nr. 7, la capitolul I litera C, la punctul 3 se introduce un nou subpunct, subpunctul 34, cu urmatorul cuprins:
„34. Chirurgie vasculara.”
15. In anexa nr. 7, la sfarsitul capitolului I, dupa nota 3 se introduce o noua nota, nota 4, cu urmatorul cuprins:
„NOTA 4: Medicul de specialitate poate emite prescriptii medicale lunare pentru bolile cronice, pentru consultatia efectuata in vederea dispensarizarii/monitorizarii bolnavilor cu afectiuni cronice, inclusiv pentru afectiunile cronice care se regasesc in anexa nr. 39 A, consultatie care se deconteaza la un interval de timp de 3/6 luni, dupa caz.”
16. In anexa nr. 7, la capitolul II nota 5, dupa punctul 1 se introduce un punct nou, punctul 11, cu urmatorul cuprins:
„11. Pentru serviciul prevazut la pozitia 191, tariful se refera la explorarea unui singur segment; casele de asigurari de sanatate vor deconta maximum 2 segmente/CNP/o prezentare si nu mai mult de doua ori pe an.”
17. In anexa nr. 7, la capitolul IV punctul 1, ultimul paragraf se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Casele de asigurari de sanatate suporta contravaloarea a maximum doua consultatii; fiecare cura de tratament de recuperare-reabilitare recomandata trebuie sa fie precedata de o consultatie. Tariful pe consultatie in specialitatea recuperarereabilitare a sanatatii este de 10 lei.”
18. In anexa nr. 8, la articolul 3 alineatul (2), teza a doua se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Numarul serviciilor conexe actului medical care pot fi raportate de medicul de specialitate care le-a solicitat si care se afla intr-o relatie contractuala cu persoana fizica sau juridica autorizata sa le efectueze se deconteaza de catre casele de asigurari de sanatate, luandu-se in considerare faptul ca un medic de specialitate poate raporta servicii conexe actului medical in valoare de maximum 52 lei pe zi, corespunzator unui numar intreg de servicii conexe.”
19. In anexa nr. 8, la articolul 14, dupa alineatul (9) se introduc doua noi alineate, alineatele (10) si (11), cu urmatorul cuprins:
„(10) In situatia in care o cura de recuperare-reabilitare se intrerupe, furnizorul are obligatia de a anunta casa de asigurari de sanatate despre intreruperea curei, motivul intreruperii si numarul de zile efectuat fata de cel recomandat. In aceasta situatie decontarea curei de recuperare-reabilitare se face proportional cu numarul de zile efectuate.
(11) In situatia in care pentru o cura de recuperare-reabilitare a sanatatii se recomanda un numar mai mic sau egal cu 7 zile, furnizorul are obligatia sa anunte casa de asigurari de sanatate.
In aceasta situatie decontarea curei de recuperare-reabilitare se face in raport cu numarul de zile efectuate, avandu-se in vedere ca o cura de recuperare-reabilitare se contracteaza in medie pentru 10 zile de tratament, caz in care tariful/zi este de 9 lei.”
20. In anexa nr. 8, la articolul 15, alineatul (4) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(4) Decontarea lunara a serviciilor medicale de acupunctura se face pe baza numarului de servicii medicale-caz pentru servicii medicale de acupunctura si a numarului de consultatii de acupunctura si a tarifelor pe cura si pe consultatie, in limita sumelor contractate, pe baza facturii si a documentelor justificative depuse de furnizor la casa de asigurari de sanatate pana la data prevazuta in contractul incheiat de furnizor cu casa de asigurari de sanatate.
In situatia in care o cura de tratament in acupunctura se intrerupe, furnizorul are obligatia sa anunte casa de asigurari de sanatate despre intreruperea curei, motivul intreruperii si numarul de zile efectuat fata de cel recomandat. In aceasta situatie decontarea curei de tratament se face proportional cu numarul de zile efectuate de acesta. In situatia in care pentru o cura de tratament in acupunctura se recomanda un numar mai mic sau egal cu 7 zile, furnizorul are obligatia sa anunte casa de asigurari de sanatate. In aceasta situatie decontarea curei de tratament in acupunctura se face in raport cu numarul de zile efectuate, avandu-se in vedere ca o cura de tratament in acupunctura se contracteaza in medie pentru 10 zile de tratament, caz in care tariful/zi este de 9 lei.”
21. In anexa nr. 11, la capitolul I, punctul 4 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„4. Sa faca dovada indeplinirii criteriului de calitate prevazut de reglementarile in vigoare, pentru toate laboratoarele/punctele de lucru ce urmeaza a fi cuprinse in contractul de furnizare de servicii radiologie-imagistica medicala. Prevederea nu se aplica furnizorilor care au incheiat contracte cu casele de asigurari de sanatate pentru furnizare de servicii medicale in asistenta medicala primara, de servicii medicale in asistenta medicala ambulatorie pentru specialitatile clinice si de servicii de medicina dentara, pentru care casele de asigurari de sanatate incheie acte aditionale pentru furnizare de servicii medicale paraclinice la contractele de furnizare de servicii medicale.”
22. In anexa nr. 11, dupa litera G se introduce o noua litera, litera H, cu urmatorul cuprins:
„H. In situatia in care niciunul dintre furnizori nu indeplineste criteriul de disponibilitate, suma corespunzatoare aplicarii prevederilor lit. A lit. d) se repartizeaza proportional la celelalte criterii prevazute la lit. A lit. a)—c).”
23. In anexa nr. 12, la articolul 7, punctul 33 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„33. sa raporteze, in vederea contractarii la casa de asigurari de sanatate, lista cu bolnavii cu afectiuni cronice aflati in evidenta proprie si, lunar, miscarea acestora;”.
24. In anexa nr. 16 B, nota se completeaza cu urmatoarea teza:
„In tabelele de la pct. 2, 4 si 6, in coloana «c2», pentru cetatenii straini se va completa numarul de identificare sau numarul cardului european/numarul pasaportului.”
25. In anexa nr. 25, la articolul 7, dupa alineatul (4) se introduce un nou alineat, alineatul (5), cu urmatorul cuprins:
„(5) Casa de asigurari de sanatate elibereaza decizii pentru ingrijiri medicale la domiciliu/ingrijiri paliative care nu se suprapun ca perioada de timp in care sunt acordate de catre furnizor/furnizori aceste servicii.”
26. In anexa nr. 25, la articolul 9, dupa alineatul (3) se introduce un nou alineat, alineatul (4), cu urmatorul cuprins:
„(4) Casele de asigurari de sanatate deconteaza primele 30 de zile de ingrijiri medicale la domiciliu la tariful prevazut la art. 2 alin. (2), iar pentru zilele ce depasesc primele 30 de zile, la un tarif ce reprezinta 50% din tariful prevazut la articolul mai sus mentionat.”
27. In anexa nr. 28, la articolul 1, prevederile de la „*)”se completeaza dupa cum urmeaza:
„In sanatoriile balneare, pentru categoriile de persoane prevazute in legi speciale, partea de contributie personala a asiguratului se suporta din fond.”
28. In anexa nr. 30, la articolul 1 alineatul (4), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) pentru persoanele prevazute in legile speciale, care beneficiaza de gratuitate suportata din fond, in conditiile legii, casele de asigurari de sanatate suporta:
— integral contravaloarea medicamentelor al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal cu pretul de referinta, corespunzatoare medicamentelor cuprinse in sublistele A si B pentru forme farmaceutice asimilabile, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor;
— integral contravaloarea medicamentelor cu pretul cel mai mic, corespunzatoare fiecarui DCI cuprinse in sublista C — sectiunea C1 pentru aceeasi concentratie si forma farmaceutica, cu respectarea prevederilor referitoare la prescrierea medicamentelor.”
29. In anexa nr. 30, la articolul 7, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) In situatia in care primitorul renunta la anumite DCI-uri/medicamente si/sau materiale sanitare cuprinse in prescriptia medicala, acestea se anuleaza in fata primitorului pe toate exemplarele prescriptiei medicale, nefiind permisa eliberarea altor medicamente/materiale sanitare din farmacie in cadrul sumei respective. Furnizorii de medicamente elibereaza medicamentele din sublistele A si B ale caror preturi pe unitatea terapeutica sunt mai mici sau egale cu pretul de referinta, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala. In cazul in care medicamentele eliberate au pret pe unitatea terapeutica mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescriptiei. Furnizorii de medicamente elibereaza medicamentele din sublista C — sectiunile C1 si C3, care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala. In cazul in care medicamentele eliberate in cadrul aceluiasi DCI au pretul de vanzare cu amanuntul mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescriptiei.”
30. In anexa nr. 30, la articolul 14 alineatul (1), litera c) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„c) in situatia in care in intervalul dintre doua actualizari ale CANAMED un medicament cu aprobare de punere pe piata care a obtinut aprobarea Ministerului Sanatatii pentru:
— un pret de vanzare cu amanuntul pe unitate terapeutica mai mic decat pretul de referinta pentru forme farmaceutice asimilabile — pentru medicamentele din sublistele A si B;
— un pret de vanzare cu amanuntul mai mic decat pretul de vanzare cu amanuntul al medicamentului care da pretul de referinta in cadrul aceluiasi DCI — pentru medicamentele din sublista C — sectiunile C1 si C3.
Aceasta conditie se aplica numai daca detinatorul de aprobare de punere pe piata a medicamentului respectiv prin reprezentantul sau legal declara pe propria raspundere ca dispune de o cantitate de medicamente care reprezinta cel putin 50% din consumul de medicamente din cadrul unui DCI corespunzator anului 2009 si are capacitatea de a-l distribui in farmaciile aflate in contract cu casele de asigurari de sanatate, sub sanctiunea scoaterii medicamentului din lista, in caz contrar.”
31. In anexa nr. 30, dupa articolul 18 se introduc doua noi articole, articolele 19 si 20, cu urmatorul cuprins:
„Art. 19. — (1) Pretul de referinta pentru medicamentele cu si fara contributie personala prescrise in tratamentul ambulatoriu se defineste pentru fiecare sublista pe baza unei metode de calcul care sa asigure cresterea accesului asiguratilor la medicamente in conditiile utilizarii eficiente a Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, luand in calcul urmatoarele elemente: grupele terapeutice sau DCI, dupa caz, formele farmaceutice asimilabile, doza zilnica standard stabilita conform regulilor OMS sau cantitatea de substanta activa, dupa caz.
(2) Lista preturilor de referinta pe unitate terapeutica aferente medicamentelor (denumiri comerciale) din Catalogul national al preturilor medicamentelor de uz uman autorizate de punere pe piata (CANAMED), aprobat prin ordin al ministrului sanatatii, elaborata de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, si metoda de calcul pentru sublistele A, B si C, sectiunile C1 si C3 din sublista se aproba prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. In lista se cuprind preturile de referinta aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si preturile de decontare stabilite prin ordin al ministrului sanatatii.
(3) Lista preturilor de referinta pe unitate terapeutica mentionata la alin. (2) se publica pe pagina web a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la adresa www.cnas.ro (4) Suma maxima care se suporta de casele de asigurari de sanatate din fond este cea corespunzatoare aplicarii procentului de compensare a medicamentelor asupra pretului de referinta, respectiv pretul de decontare pentru medicamentele si materialele sanitare cuprinse in lista aprobata prin ordin al ministrului sanatatii.
(5) Pretul de referinta corespunzator medicamentelor din sublista C, sectiunile C1 si C3 ramane nemodificat, iar incepand cu 1 septembrie 2010 acesta va fi stabilit si calculat pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
(6) Suma maxima care se suporta din fond, corespunzatoare medicamentelor cu si fara contributie personala pentru afectiunile cronice prevazute in anexa nr. 39A, va avea in vedere mecanismul cost—eficienta—rezultat, conform unei metodologii aprobate prin ordin al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Aceasta metodologie se aplica incepand cu 1 septembrie 2010.
Art. 20. — Prevederile art. 96—98, art. 99 lit. b), d)—i), k)— s), t)—x), art. 100, art. 101 lit. a)—d), f)—i), art. 102 alin. (2), (3), (5)—(7), art. 103 alin. (1)—(3), (5)—(7), art. 104—109 din Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2010, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 262/2010, isi pastreaza valabilitatea.”
32. In anexa nr. 31, la articolul 6, litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) sa urmareasca lunar, in cadrul aceluiasi DCI, raportul dintre consumul de medicamente, al caror pret pe unitate terapeutica/pret de vanzare cu amanuntul, dupa caz, este mai mic sau egal decat pretul de referinta, si total consum medicamente; sa urmareasca lunar evolutia consumului de medicamente cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu, precum si de materiale sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, comparativ cu fondul alocat cu aceasta destinatie, luand masurile ce se impun.”
33. In anexa nr. 31, la articolul 7, punctele 1, 3, 10 si 20 se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„1) sa se aprovizioneze continuu cu medicamentele corespunzatoare DCI-urilor prevazute in lista, cu prioritate cu medicamentele al caror pret pe unitatea terapeutica este mai mic sau egal decat pretul de referinta — pentru medicamentele din sublistele A si B, respectiv cu medicamente la pret de referinta si la pret de decontare pentru celelalte subliste; (...) 3) sa practice o evidenta de gestiune cantitativ valorica, corecta si la zi, in sensul dat acestor notiuni de legislatia fiscala, cu admiterea confuziunii si perisabilitatii in limitele stabilite de actele normative in vigoare; (...) 10) sa informeze asiguratii cu privire la drepturile si obligatiile
ce decurg din calitatea de asigurat privind eliberarea medicamentelor, precum si a materialelor sanitare specifice care se acorda pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor inclusi in unele programe nationale de sanatate cu scop curativ, precum si la modul de utilizare a acestora, conform prescriptiei medicale; sa afiseze la loc vizibil materialele informative realizate sub egida si cu acordul CNAS;” (...)
20) sa elibereze medicamentele din sublistele A si B ale caror preturi pe unitatea terapeutica sunt mai mici sau egale cu pretul de referinta, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala sau la cererea asiguratului. In cazul in care medicamentele eliberate au pret pe unitatea terapeutica mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescriptiei; sa elibereze medicamentele din sublista C — sectiunile C1 si C3, care dau pretul de referinta in cadrul denumirii comune internationale prescrise de medic, cu exceptia cazurilor in care medicul prescrie medicamentele pe denumire comerciala sau la cererea asiguratului. In cazul in care medicamentele eliberate in cadrul aceluiasi DCI au pretul de vanzare cu amanuntul mai mare decat pretul de referinta, farmacia trebuie sa obtina acordul informat si in scris al asiguratului/primitorului pe versoul prescriptiei.”
34. In anexa nr. 34, la articolul 9 alineatul (1), teza a treia se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Furnizorii de proteze auditive vor atasa audiogramele efectuate atat inainte, cat si dupa protezarea auditiva.”
35. Dupa anexa nr. 39 se introduce o anexa noua, anexa nr. 40, cu urmatorul cuprins:
„ANEXA Nr. 40
Dispozitii Generale
Articol unic. — Criteriile utilizate pentru monitorizarea privind respectarea modalitatilor de prescriere, respectiv de utilizare eficienta a fondurilor alocate pentru prescrierea medicamentelor cu si fara contributie personala in tratamentul ambulatoriu au in vedere urmatorii indicatori:
a) consumul mediu de medicamente/afectiuni/nr. total de CNP-uri/luna calculat la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate;
b) numarul de CNP-uri beneficiare de prescriptii medicale inscris la medicul de familie, la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate, pentru grupele de afectiuni avute in vedere pentru calculul indicatorului de la lit. a);
c) consum mediu/medic/CNP/pe prescriptie — pentru toate persoanele inscrise pe lista medicului de familie;
d) consum mediu/medic/CNP/prescriptie — pentru persoanele inscrise pe lista medicului de familie pentru care medicul de familie organizeaza evidenta si raportarea distincta catre casa de asigurari de sanatate;
e) numarul de CNP-uri beneficiare de prescriptii medicale eliberate de medicii de specialitate din ambulatoriul clinic, la nivelul fiecarei case de asigurari de sanatate, pentru grupele de afectiuni avute in vedere pentru calculul indicatorului de la lit. a);
f) consum mediu/medic/CNP/prescriptie — pentru persoanele pentru care medicul de specialitate organizeaza evidenta si raportarea distincta catre casa de asigurari de sanatate.
La calculul acestor indicatori se utilizeaza datele aferente anului 2009.”
Art. II. — Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si se aplica incepand cu 1 iulie 2010.
Ministrul sanatatii,
Cseke Attila
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Nicolae Lucian Duta
Comentarii articol (0)