Delegatia sectoriala s-a reunit la sediul Ministerului Integrarii Europene.
Principalele cerinte în contextul unei economii energetice de piata vizeaza asigurarea transparentei formarii preturilor la electricitate, gaze naturale si energie termica si cresterea gradului de colectare care sa permita acoperirea costurilor si diminuarea arieratelor acumulate în sectorul energetic.
În ceea ce priveste pretul la energie, participantii la reuniune au aratat ca, în negocierile pentru capitolul „Energie”, s-a obtinut ca, de la data aderarii la Uniunea Europeana, sa se elimine subventiile de la bugetul de stat, însa vor fi permise ajutoare pentru populatie.
„Preturile energiei vor trebui sa acopere costurile, inclusiv cele legate de reducerea poluarii. Aceasta înseamna ca nu se vor mai acorda subventii de la bugetul de stat pentru companiile din domeniu. Uniunea Europeana a urmarit sa creeze un sistem echitabil pentru toate companiile din Uniune, fara ca firmele românesti, atât cele ca produc sau distribuie energie, dar si cele care consuma, sa fie avantajate prin ajutoare de stat. Pentru populatie, vor fi permise ajutoare sociale pentru a limita impactul unor eventuale cresteri a preturilor”, a subliniat dl. Orban, Negociator Sef cu UE.
S-a a mai subliniat ca aceasta politica trebuie acompaniata de masuri de eficienta energetica si de crestere a gradului de folosire a energiei din surse regenerabile. Participantii la reuniune au aratat ca, pentru cresterea eficientei energetice pe ansamblul economiei, se are în vedere perfectionarea sau înlocuirea proceselor tehnologice cu consumuri ridicate de energie, precum si ajustarea structuralã a economiei în sensul dezvoltarii unor ramuri cu consumuri reduse de energie si cu valoare adaugata mare, precum si reducerii ponderii ramurilor energointensive, cu valoare adaugata micã. Reprezentatii Ministerului Economiei au aratat ca a fost creat cadrul institutional pentru energia regenerabila, pentru ca investitorii în domeniul energiei regenerabile sa investeasca în România, iar din aprilie, piata va fi pregatita pentru aceste investitii.
Pentru ca România sa aiba o piata energetica competitiva, un numar suficient de mare de consumatori trebuie sa aiba libertatea de a cumpara energie electrica de la furnizor în conformitate cu nevoile sale. În negocierile pentru capitolul de energie, s-a convenit ca liberalizarea pietei energetice sa fie realizata pâna în iulie 2007. Introducerea competitiei implica transformari majore, noi sisteme de comert si mecanisme de pus în practica, dar va avea efecte pozitive asupra consumatorilor, au apreciat participantii la reuniune.
În cadrul reuniunii, s-a insistat asupra necesitatii reducerii arieratelor. Reprezentantii MEC au subliniat ca gradul de încasare a crescut semnificativ, depasind 90%, atât pentru populatie, cât si pentru agentii economici.
În ceea ce priveste asigurarea stocului minim de produse petroliere, s-a aratat ca în bugetul de stat pentru 2005, sunt asigurate resursele pentru crearea acestui stoc, care este în grafic. Constituirea stocului va fi asigurata treptat, cu finantare 50% de la bugetul de stat si 50% de societatile comerciale care activeaza în domeniul petrolier. La capitolul de Energie, România a obtinut o perioada de tranzitie de 5 ani de la momentul aderarii, pentru constituirea stocului minim de petrol si produse petroliere, respectiv pâna la 31 decembrie 2011, data la care România va atinge un nivel de stocare de 67,5 zile (derogare de 25 % fata de nivelul de 90 de zile - pentru statele membre care nu au productie interna).
Comentarii articol (0)