Indiferent de forma pe care o imbraca relansarea economica, devine din ce in ce mai clar ca "prudenta" este strategia corecta, mai ales in conditiile in care unii economisti se asteapta acum la recesiunea in forma"W" sau "double-dip recession". Totodata, cresterea eficientei energetice, accelerarea productiei de energie regenerabila si dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid sunt in topul prioritatilor pe agenda companiilor din industria Energiei si Resurselor (E&R), potrivit raportului global Deloitte Energy Predictions 2010.
„Raportul de fata prezinta o perspectiva asupra viitorului apropiat, anticipand mutatiile unei industrii care a depasit demult granitele geografice sau de stat. Romania insa, mai are mult drum de parcurs, avand in vedere procesele majore si necesare de restructurare care au loc in acest moment. Desi unele tendinte identificate de raport nu se aplica in cazul unei industrii cu impact national si partial regional si insuficient dezvoltate precum cea a Romaniei, tara noastra trebuie sa se alinieze in final la aceleasi nivele de eficienta si standarde tehnologice de protectie a mediului. In plus, data fiind pozitia geostrategica si resursele de energie primara, Romania are potentialul sa devina un jucator semnificativ in regiune, in viitorul apropiat. Privite din aceasta perspectiva, viteza reformei, a adoptarii progresului tehnologic si a atragerii finantarii necesare devin conditii vitale pentru industria locala”, a explicat
Valeriu Binig, Director Servicii Financiare Energie si Resurse in cadrul Deloitte Romania.
„Cresterea globala si evolutia diverselor industrii pot fi ciclice, iar 2010 se va dovedi o provocare pentru intreaga industrie E&R. Pe termen lung, insa, trebuie sa recunoastem ca energia are un rol foarte important, iar consumul de energie afecteaza fiecare om de pe aceasta planeta, intr-un context in care populatia creste, iar economiile emergente devin o parte tot mai importanta a economiei mondiale. Nevoia de energie sporeste constant, in timp ce progresul tehnologic atrage progres economic, eficienta imbunatatita si un grad sporit de protectie a mediului”, spune
Farrukh Khan, Partener si Lider al Industriei Energiei si Resurselor in cadrul Deloitte Balcani.
Cele mai importante concluzii ale raportului
1. O schimbare de directie se contureaza in economia globala, dar ce forma va avea ea?
Indiferent de forma pe care o imbraca relansarea economica, devine din ce in ce mai clar ca „prudenta” este strategia corecta. Economia globala nu poate suporta o noua scumpire excesiva a petrolului fara a resimti un impact sever asupra cresterii.
O mare necunoscuta este capacitatea pe care o au anumite masuri/initiative energetice, cum sunt cele legate de energia regenerabila, de a influenta forma redresarii. Unii economisti se asteapta acum la recesiunea in forma „W” sau „double-dip recession”.
2. Activitatea M&A se revigoreaza. Pentru multi se pune intrebarea „A cumpara sau a fi cumparat?”
Cu exceptia marilor companii petroliere, toate celelalte sectoare vor traversa o perioada de consolidare. Companiile independente de petrol si gaze precum si companiile miniere de dimenisuni mai mici pot deveni tinte pentru marile companii in cautare de rezerve, dar pot fi si beneficiari ai strategiei de rationalizarea a portofoliilor implementate de marile companii. Companiile de energie electrica si utilitati vor lua in calcul activitatea de fuziuni si achizitii pentru a-si consolida pozitia strategica, pentru a obtine acces la piete si pentru a atrage lichiditati in vederea imbunatatirii capitalului.
3. Gandeste rapid: tendinta centralizarii deciziilor
Tendinta de trecere de la un model descentralizat de luare a deciziilor la unul centralizat se va accentua pe termen lung, dand companiilor oportunitatea de a exercita un control sporit asupra proiectelor de exploatare si productie (E&P) tot mai complexe si costisitoare.
Avantajele acestei strategii sunt multiple. Simplificarea structurilor organizationale poate ajuta la accelerarea luarii deciziilor prin eliminarea unor nivele de management. In plus, luarea deciziilor in mod centralizat eficientizeaza operatiunile atat prin imbunatatirea performantelor, cat si prin excelenta organizationala.
4. Cine se aseamana se aduna: tranzactiile CPN - CPN se inmultesc
Companiile Petroliere Nationale (CPN) cauta cu agresivitate oportunitati de fuziuni si achizitii pentru realizarea a trei obiective: sustinerea strategiilor lor comerciale; extinderea portofoliilor de rezerve si dezvoltarea unor aliante strategice. In 2010, tranzactiile CPN - CPN se vor intensifica dramatic, deoarece tarile percep in continuare valoarea economica si politica aferenta acestui tip de activitate.
5. Fiecare electron conteaza: ascensiunea tehnologiei Smart Grid
Companiile de electricitate si utilitati se vor confrunta cu noi tendinte, cea mai importanta fiind dezvoltarea tehnologiei Smart Grid, care poate revolutia industria prin scaderea consumului de energie cu pana la 30%, ceea ce reduce si necesitatea de a construi noi centrale electrice.
Estimarile arata ca electricitatea va acoperi o parte tot mai mare din cererea totala de energie la nivel mondial, ea fiind forma cu cea mai rapida rata de raspandire in randul consumatorului final in urmatorul deceniu. Date fiind cresterea si importanta electricitatii in intreaga lume, este surprinzator ca eficienta medie a retelelor de electricitate existente pe glob este in jur de 33%. Prin comparatie, retelele bazate pe tehnologia de ultima ora au o eficienta de 60%.
Tehnologiile de tip Smart Grids pot reduce dramatic nevoia de a construi noi centrale electrice sau de a exploata surse de generare care pun in pericol mediul inconjurator. Pe larg, companiile ce folosesc retele inteligente adauga inteligenta computerelor si retelistica la ceea ce este de altfel un labirint fizic de fire interconectate.
6. Industria isi intensifica eforturile pentru a rezolva dilema carbunelui
Carbunele este combustibilul viitorului. Potrivit Agentiei Internationale pentru Energie (AIE), carbunele va acoperi 29% din cerintele energetice globale in 2030, spre deosebire de 26% in 2006. Pentru a satisface aceasta cerere in crestere, productia de carbune este estimata sa se majoreze cu aproximativ 60% de astazi si pana in 2030. O mare parte a acestei cresteri va proveni din tarile care nu fac parte din OCDE, inclusiv China si India, care-si vor dubla productia de carbune.
Dar carbunele are si un dezavantaj. Arderea carbunelui emite aproximativ o tona de dioxid de carbon (CO2) pentru fiecare megawatt ora (MWh) de electricitate generat. Pentru tarile care depind foarte mult de carbune, inclusiv Statele Unite, tehnologiile de captare si stocare a carbonului (CCS) ar putea fi raspunsul. Mai multe tari deruleaza proiecte experimentale in acest sens.
7. Productia de energie regenerabila creste in regiunile cheie producatoare de petrol
Pentru cei mai multi, Orientul Mijlociu si Africa de Nord sunt sinonime atat cu petrolul, cat si cu gazul natural. Dar in curand, conotatiile acestor regiuni bogate in resurse vor tinde spre productia de energii regenerabile. Multi considera conditiile geografice si demografice ca fiind numai bune pentru dezvoltarea unui nou tip de energie de baza in leaganul traditional al combustibililor minerali.
Accelerarea productiei de energie regenerabila in cadrul celei mai mari regiuni producatoare de petrol indica o schimbare de paradigma cu privire la modul in care lumea percepe energia. Tot mai multe tari inteleg relatia dintre schimbarile climatice si siguranta energetica. In acest scop, ele cauta modalitati de a reduce emisiile de CO2 aferente energiilor, in timp ce se confrunta cu o cerere de energie in continua crestere.
8. Fara risipa: Eficienta energetica devine din optiune o necesitate
In ciuda recesiunii economice recente, consumul de energie din intreaga lume ar putea creste in medie cu 1,6 procente pe an intre 2006 si 2030 – o crestere totala de 45%. Construirea mai multor centrale alimentate cu combustibili fosili nu pare sa fie raspunsul, atat din punct de vedere economic, cat si de mediu.
In 2010, lumea va asista probabil la eforturile sporite de conservare si eficientizare a consumului energetic atat din partea consumatorilor, cat si a companiilor. Cresterea capacitatii nu este raspunsul; o mai mare eficienta energetica este raspunsul. Tehnologiile necesare conservarii energiei exista deja.
9. “Nationalismul fortei de munca”, o problema tot mai serioasa pentru companiile petroliere internationale
Succesul companiilor petroliere si de gaze, fie ca sunt nationale sau internationale, va depinde de capacitatea acestora de a atrage, dezvolta, utiliza si retine cu eficienta capitalul uman.
Companiile petroliere internationale au recurs la moduri inovatoare de reducere a decalajului profesional prin incheierea de parteneriate cu universitati petrochimice din Orientul Mijlociu si Asia, dar va trece timp pana cand vor recupera timpul pierdut in acest domeniu.
Raportul, primul din seria unor analize anuale pe care le va realiza Deloitte Touche Tohmatsu, surprinde starea industriei pe diverse sectoare. Metodologia folosita pentru realizarea acestor previziuni a avut la baza realizarea unor interviuri detaliate cu clienti, analisti in industrie si profesionisti cu experienta din cadrul firmelor membre Deloitte.
Comentarii articol (0)