avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 599 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general taxa contributie pentru cogenerare
Discuție deschisă în Contabilitate în general

taxa contributie pentru cogenerare

Buna Ziua
Azi am primit factura pentru consumul de energie electrica de la Enel. Dupa vizualizare am ramas cu o nedumerire: Ce inseamna taxa contributie ptr cogenerere???
Observ ca pe factura mai este trecuta o rubrica care dupa parerea mea se cam "bate cap in cap" cu taxa de mai sus. E vorba de rubrica...REZERVARE.
Nu am mare experienta in cele avocatesti sau juridice dar asta nu ma impiedica sa gandesc ca in momentul in care scot un leu din buzunar ar trebuii sa primesc un lucru la schimb(domeniul VANZARE-CUMPARARE).
Aceasta taxa este cumva un nou bir impus de ...."puterea portocalie" instalata la carma acestei tari?????
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
craciuniliutza, utilizator
Contributia pentru cogenerarea de inalta eficienta este reglementata prin Ordinul 12 din 25 februarie 2011, emis de Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, a fost stabilita la valoarea de 0,02294 lei/kwh (inclusiv TVA) si a intrat in vigoare la data de 1 aprilie 2011. Calculul acesteia se face prin inmultirea valorii unitare a contributiei ( lei/kWh) cu cantitatea de energie electrica activa ( kWh) facturata, respectiv consumata .
Toti cei care avem incheiate contracte de furnizare a energiei electrice suntem obligati la plata acestei contributii.
Ultima modificare: Luni, 30 Mai 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Pe factura mea este trecuta suma de 0,018500 lei.
Nu ma deranjeaza aceasta suma, nu e chiar asa de mare, insa nelamurirea mea consta in urmatorul fapt:
-ce primesc eu in schimbul celor 0,018500 lei?. ce am cumparat eu de la enel cu cei 0,018500lei?
Intreb acest lucru pentru ca am senzatia ca aceasta taxa este un BIR rusinos la adresa cetateanului de rand, care nu are nici-o alta alternativa:(:(
Daca intradevar este adevarat ceea ce spun eu aici, insemna ca prin aceasta postare am mai adus O TEZA FUNDAMENTALA la sloganul......."A FACUT MAMA PROSTIA,M-A NASCUT IN ROMANIA" :((:sorry::sorry::sorry:
Da, pe factura Dvs. este inscrisa suma de 0,0185 lei,care reprezinta valoarea fara TVA a acestei taxe. Contributia respectiva vine in sprijinul producatorilor de energie electrica si termica in cogenerare de inalta eficienta.
Interventie moderator:

Va rog sa va editati mesajul postat mai sus, cele scrise de Dvs. contravin Regulamentului de postare . In cazul in care nu veti edita aceasta postare in termen de 24 de ore, o voi sterge.
Va multumesc.

Ordin 12/2011 pentru aprobarea contributiei pentru cogenerarea de înalta eficienta si a unor prevederi privind modul de facturare a acesteia

Având în vedere prevederile art. 11 alin. (1) şi alin. (2) lit. a), c), d), e), f) şi h), ale art. 74 lit. c) şi ale art. 76 din Legea energiei electrice nr. 13/2007, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi ale art. 11, 12, 14, 15 şi 19 din Hotărârea Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă,

în temeiul dispoziţiilor art. 7 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 1.428/2009 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, cu completările ulterioare,

preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei emite următorul ordin:



Art. 1. - Se aprobă contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, la valoarea de 0,0185 lei/kWh, exclusiv TVA.

Art. 2. - (1) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 consumatorilor cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare pentru energia electrică.

(2) In înţelesul prezentului ordin, prin sintagma furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică sunt desemnaţi:

a) furnizorii de energie electrică;

b) producătorii cu drept de furnizare;

c) producătorii care exportă energie electrică în calitate de furnizor;

d) furnizorii/producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum (autofumizare);

e) furnizorii/producătorii care exportă energie electrică în cadrul aceleiaşi companii.

(3) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică facturează contribuţia prevăzută la art. 1 pentru energia electrică activă livrată rezultată din:

a) cumularea, pe perioada de facturare prevăzută în contracte, a notificărilor zilnice transmise la Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., corectate, dacă este cazul, conform procedurilor operaţionale ale Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A.;

b) facturile de avans, de estimat, de regularizare emise conform contractelor de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate între părţi.

(4) Furnizorii/Producătorii care îşi alimentează propriile locuri de consum fără a emite facturi aplică lunar contribuţia prevăzută la art. 1 la consumul propriu.

Art. 3. - (1) Aplicarea contribuţiei prevăzute la art. 1 în procesul de facturare pentru consumatorii de energie electrică de pe teritoriul României, pentru energia electrică livrată la export şi pentru energia consumată la propriile locuri de consum de către operatorii economici prevăzuţi la art. 2, se realizează prin înmulţirea valorii unitare a contribuţiei (exprimată în lei/kWh) cu cantitatea de energie electrică activă (exprimată în kWh) facturată, respectiv consumată - în cazul autofurnizării.

(2) Valoarea stabilită conform prevederilor alin. (1) se evidenţiază separat în factura transmisă consumatorilor. Factura trebuie să cuprindă cel puţin următoarele elemente:

a) rând separat în factura care conţine informaţiile referitoare la denumirea serviciului/produsului facturat, precum şi toate celelalte elemente specifice facturii, conform formatului utilizat de operator;

b) explicaţia şi temeiul legal al apariţiei în factură a contravalorii contribuţiei.

(3) La valoarea calculată conform prevederilor alin. (1) se aplică taxa pe valoarea adăugată (TVA), conform prevederilor legale.

Art. 4. - Contribuţia pentru cogenerarea de înaltă eficienţă prevăzută la art. 1 nu se aplică pentru energia electrică consumată anterior datei de intrare în vigoare a prezentului ordin.

Art. 5. - (1) Consumatorii de pe teritoriul României achită contravaloarea sumelor facturate de către operatorul economic cu care au încheiat contractul de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractele încheiate între părţi.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică achită contravaloarea sumelor facturate de către Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., calculate conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009 privind stabilirea criteriilor şi a condiţiilor necesare implementării schemei de sprijin pentru promovarea cogenerării de înaltă eficienţă pe baza cererii de energie termică utilă.

Art. 6. - (1) Consumatorii de energie electrică din România plătesc penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de către operatorul economic cu care au încheiate contracte de furnizare/vânzare-cumpărare de energie electrică, pentru suma calculată conform art. 2 alin. (3), la aceleaşi termene şi în aceleaşi condiţii cu cele prevăzute în contractul pentru plata energiei electrice.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică plătesc dobânzi şi/sau penalităţi pentru întârzierea la plata facturilor emise de Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A., pentru suma calculată conform prevederilor art. 2 alin. (3) şi alin. (4), la termenele şi în condiţiile prevăzute în contractele încheiate cu Administratorul schemei de sprijin, conform reglementărilor emise de Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei în aplicarea Hotărârii Guvernului nr. 1.215/2009.

Art. 7. - (1) Prevederile prezentului ordin completează contractele de furnizare/vânzare-cumpărare a energiei electrice încheiate cu consumatorii deserviţi în regim reglementat, cele aferente consumatorilor care şi-au exercitat dreptul de eligibilitate, respectiv contractele de vânzare a energiei electrice la export.

(2) Furnizorii consumatorilor de pe teritoriul României şi furnizorii care exportă energie electrică informează consumatorii despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, în conformitate cu obligaţiile de informare prevăzute în Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei nr. 86/2009 pentru aprobarea Regulamentului privind activitatea de informare a consumatorilor de energie electrică şi gaze naturale, şi, respectiv, informează partenerii de contract, în cazul exportului de energie electrică, despre facturarea contribuţiei pentru cogenerarea de înaltă eficienţă.

(3) Informarea minimală trebuie realizată odată cu transmiterea primei facturi, care va conţine contribuţia evidenţiată distinct.

Art. 8. - Operatorii economici desemnaţi la art. 2 alin. (2), consumatorii de energie electrică din România şi Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice „Transelectrica" - S.A. duc la îndeplinire prevederile prezentului ordin, iar departamentele de specialitate din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei urmăresc respectarea prevederilor prezentului ordin.

Art. 9. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I, şi intră în vigoare la data de 1 aprilie 2011.

Preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei,
lulius Dan Plav


Sursa:www.jurisprudenta.com
La mine inseamna ca au incalcat art.4 in care se spune clar ca nu se factureaza anterior datei intrarii in vigoare, adica aprilie.pt.ca mi-au refacturat din decembrie.cui sa ma adresez?

Alte discuții în legătură

Calcul consum mediu lunar 2021 energie electrica eronat bogdan.sb bogdan.sb Buna ziua, am urmatoarea speta, referitor la calcului consumului mediu de energie electrica, pentru anul 2021, pentru un loc de consum (implicit a pretului ... (vezi toată discuția)
Proces verbal fraudulos enel IB86 IB86 Buna ziua, doresc sa aflu opinia dumneavoastra privind un Proces Verbal abuziv din partea ENEL, prin care mi s-au calculat si mi se cer sume de bani in ... (vezi toată discuția)
Probleme cu furnizorul de energie electrica andreeadenisa andreeadenisa buna seara,as dori sa stiu ce sa fac in cazul in care am 2 facturi foarte mari de la enel si nu am reusit sa rezolv nimic cu ei pt a nu plati acele facturi ... (vezi toată discuția)