Conform datelor provizorii, executia bugetului general consolidat pe primele sase luni ale anului s-a incheiat cu un deficit estimat de 18,07 miliarde lei, sub limita tintei de deficit, in suma de 18,2 miliarde lei, prevazuta in Scrisoarea suplimentara la Aranjamentul Stand-by incheiat cu Fondul Monetar International, se arata intr-un comunicat de presa al Ministerului de Finante.
Veniturile estimate la bugetul general consolidat au fost in suma de 77,2 miliarde lei, cu 0,1% mai reduse fata de realizarile perioadei corespunzatoare din anul precedent.
La veniturile fiscale s-au inregistrat cresteri, in principal la taxa pe valoare adaugata unde incasarile inregistrate la 30 iunie au crescut la -3,7%, fata de procentul de -7,8% inregistrat la sfarsitul lunii mai, precum si la impozitul pe venit unde colectarile au crescut in luna iunie la -4,8% fata de procentul de -6,4% inregistrat in luna mai.
La accize incasarile sunt cu 1,5% mai mari fata de aceeasi perioada din anul precedent ca urmare a cresterii nivelului de taxare aplicat de la 1 ianuarie 2010.
Totodata, s-au inregistrat cresteri la incasarile din venituri nefiscale cu 1,4 miliarde lei ca urmare a incasarii dividendelor de la operatorii economici cu capital de stat, precum si a varsamintelor din profitul net al BNR.
Sumele restituite de Comisia Europeana in contul platilor efectuate pentru proiecte cu finantare europeana au crescut de asemenea cu 921 milioane lei.
Cheltuielile estimate ale bugetului general consolidat in suma de 95,3 miliarde lei, au crescut in termeni nominali cu 4,0% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
De asemene,a cheltuielile de personal sunt inferioare cu 4,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar la cele cu bunuri servicii reducerea este de 1,7%.
Potrivit MFP, la celelate tipuri de cheltuieli s-au inregistrat de regula cresteri fata de aceeasi perioada a anului precedent, acestea fiind justificate de majorarea deficitelor bugetare acumulate din anii precedenti si angajarea imprumuturilor pentru acoperirea acestora. in cazul cheltuielilor cu dobanzi se inregistreaza o crestere de +21,6%. Efortul bugetar aferent programelor cu finantare UE a crescut cu +132,6%, iar cheltuielile aferente finantarilor din imprumuturi externe au crescut cu +28,5%.
Cheltuielile pentru investitii, care includ cheltuielile de capital precum si transferuri pentru programele de dezvoltare au fost in suma de 11,7 miliarde lei, reprezentand 12,2% din totalul cheltuielilor bugetului general consolidat.
Comentarii articol (0)