Permisele de conducere nu se vor elibera sau reinnoi in cazul persoanelor care sunt dependente de alcool sau de substante psihotrope, potrivit unui Ordin publicat in Monitorul Oficial. De asemenea, acordarea permisului auto va fi mai stricta si in ce ii priveste pe bolnavii de diabet zaharat sau pe bolnavii de epilepsie.
Ordinul MS nr. 1162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice si mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul a fost publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 631, din 8 septembrie 2010.
Astfel, avand in vedere normele europene referitoare la combaterea traficului si a consumului ilicit de droguri si la regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope, MS a abrogat Ordinul MS nr. 87/2003 pentru aprobarea listei afectiunilor medicale incompatibile cu calitatea de conducator de autovehicule si tramvaie si a listei substantelor cu efect psihoactiv, contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie (produse sau substante stupefiante ori medicamente cu efecte similare acestora).
Noul act normativ clasifica conducatorii auto in doua grupe:
a) Grupa 1 : Conducatori auto ai vehiculelor din categoriile A, A1, A2, AM, B, B1 si BE
b) Grupa 2 : Conducatori auto ai vehiculelor din categoriile C, CE, C1, C1E, D, DE, D1 si D1E.
Pentru cele doua grupe cerintele sunt, insa, diferite.
De exemplu, in cazul persoanelor suferinde de diabet zaharat care al caror permis se incadreaza in prima grupa, nu se vor se emite sau nu se vor reinnoie permise de conducere pentru solicitantii sau conducatorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acuta si/sau care nu sunt deplin constienti de implicatiile acesteia.
In ce priveste pe conducatorii auto cu permise din a doua grupa bolnavi de diabet, li se pot emite sau reinnoi permisele de conducere numai daca urmeaza un tratament medicamentos cu risc de inducere a hipoglicemiei (insulina si unele antidiabetice orale) si sunt indeplinite
urmatoarele conditii:
a) in ultimele 12 luni nu s-a inregistrat nici un episod de hipoglicemie acuta;
b) conducatorul auto este deplin constient de implicatiile hipoglicemiei;
c) conducatorul auto demonstreaza ca poate tine sub control aceste episoade prin monitorizarea periodica a nivelului de glucoza din sange, cel putin de doua ori pe zi si atunci cand intentioneaza sa conduca;
d) soferul demonstreaza ca intelege riscurile hipoglicemiei;
e) nu exista alte complicatii ale diabetului care ar putea afecta capacitatea de a conduce autovehicule.
In plus, in aceste cazuri, permisele se vor emite numai pe baza unui
aviz al unei unitati de asistenta medicala autorizata si a examinarilor medicale periodice care trebuie sa aiba loc la intervale care sa nu depaseasca trei ani.
De asemenea, un episod de hipoglicemie acuta in timpul orelor de activitate, chiar daca nu este in legatura cu condusul, trebuie raportat si determina o reevaluare a capacitatii de a conduce autovehicule.
Totodata, ordinul prevede ca
persoanele care sufera de epilepsie sa poata avea permis de conducere daca nu au suferit o criza un timp indelungat, si anume, de 5 ani pentru soferii din grupa 1 si de 10 ani pentru soferii din grupa 2.
Consumul de alcool, droguri sau medicamente va fi un obstacol pentru obtinerea sau reinnoirea permisului de conducere.
In acest sens, personelor care vor sa aiba permis auto sau vor il reinnoiasca din grupa 1, actul nu li se va elibera daca sunt dependente de alcool sau sunt incapabile sa se abtina de la consumul de alcool atunci cand conduc.
In acelasi timp, dupa o perioada de abstinenta dovedita si numai cu conditia existentei unui aviz medical autorizat, precum si a unor controale medicale periodice, permisele de conducere vor fi eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care au fost dependenti de alcool”
De asemenea, pentru candidatii si conducatorii auto din grupa 2, unitatea de asistenta medicala autorizata trebuie sa ia in considerare riscurile si pericolele suplimentare implicate de conducerea autovehiculelor.
Totodata,
noul ordin al MS prevede ca permisele de conducere sa nu fie eliberate sau reinnoite solicitantilor sau conducatorilor auto care sunt dependenti de substante psihotrope sau care nu sunt dependenti de astfel de substante, dar fac abuz de ele in mod regulat, oricare ar fi categoria de permis care se solicita.
Comentarii articol (2)