Actul normativ care stabilește că toți solicitanții unui permis auto trebuie să treacă printr-un control medical și afecțiunile care pot împiedica o persoană să conducă mașina pe drumurile publice este Ordinul Ministerului Sănătății nr. 1.162/2010 pentru aprobarea Normelor minime privind aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul.
Afecțiunile vederii
Potrivit actului normativ, permisul de conducere nu poate fi obținut de persoanele care au probleme de grave de vedere. Spre exemplu, persoanele care au probleme cu acuitatea vizuală sau câmpul vizual nu vor putea obține sau reînnoi permisele de conducere. Totodată, nici cei care au o capacitate vizuală scăzută în condiții de luminozitate redusă nu se vor putea bucura de dreptul de a conduce o mașină pe drumurile publice.
De asemenea, autoritățile nu emit și nu reînnoiesc permise de conducere „pentru solicitanții sau conducătorii auto care prezintă probleme în ceea ce privește sensibilitatea la contraste sau care suferă de diplopie”. Diplopia reprezintă o tulburare de vedere ce constă în perceperea dublă a imaginii unui obiect.
Același document stabilește că, în urma unei pierderi importante a vederii la un ochi, trebuie să existe o perioadă de adaptare de cel puțin șase luni, timp în care conducerea mașinilor este interzisă. După această perioadă, conducerea este permisă doar în urma unui aviz favorabil din partea specialiștilor oftalmologi și a experților auto.
Handicapul locomotor
Ordinul MS nr. 1.162/2010 prevede că permisele auto “nu sunt eliberate sau reînnoite pentru candidații ori conducătorii auto care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul”.
Eliberarea sau reînnoirea permiselor de conducere candidaților ori conducătorilor auto cu handicap fizic este totuși posibilă, dar cu anumite restricții și numai cu avizul unei unități de asistență medicală autorizate. Avizul se acordă în urma unei evaluări medicale a afecțiunii și, dacă e necesar, a efectuării unui test practic, iar avizul trebuie să precizeze ce modificare este necesară la autovehicul și dacă șoferul trebuie să poarte un dispozitiv ortopedic.
Afecțiunile cardiovasculare
După cum stabilește actul normativ menționat anterior, orice afecțiune care poate provoca deteriorarea bruscă a funcționării sistemului cadiovascular a șoferului și care provoacă alterarea rapidă a funcțiilor cerebrale reprezintă un pericol pentru circulația rutieră și este incompatibilă cu calitatea de conducător auto.
În același timp, persoanele care suferă de tulburări grave ale ritmului cardiac sau angină pectorală de repaus sau la emoție nu pot solicita eliberarea sau reînnoirea permisul de conducere, iar persoanele care au stimulator cardiac, cele care suferă de tensiune arterială anormală sau cele care au suferit de un infarct miocardic pot cere eliberarea permisului auto doar cu avizul unui medic sau de rezultatele unor examinări medicale suplimentare.
Diabetul zaharat
Actul normativ amintit mai sus prevede faptul că nu “se emit și nu se reînnoiesc permise de conducere pentru solicitanții sau conducătorii auto cu episoade repetate de hipoglicemie acută și/sau care nu sunt deplin conștienți de implicațiile acesteia. Un conducător auto care suferă de diabet trebuie să demonstreze că înțelege riscurile hipoglicemiei și că este capabil să țină sub control aceste episoade”. Un episod de hipoglicemie acută reprezintă, așa după cum îl definește actul normativ, o situație în care este necesar ajutorul unei alte persoane.
Pe de altă parte, permisele auto pot fi eliberate altor persoane cu diabet zaharat, dar, dacă acestea urmează tratament medicamentos, eliberarea sau reînnoirea permisului se poate face doar în baza unui aviz medical autorizat sau pe baza unor controale medicale periodice.
Afecțiunile neurologice
Permisele auto nu pot fi eliberate sau reînnoite persoanelor care suferă de afecțiuni neurologice grave, precum epilepsia, în afara cazului în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat, iar în cazul tulburărilor neurologice asociate afecțiunilor sau intervențiilor chirurgicale care afectează sistemul nervos central sau periferic, eliberarea se face sub rezerva evaluării periodice.
Tulburările mintale
Dreptul de a conduce o mașină, dar și eliberarea unui nou permis auto, va fi refuzat în cazul în care solicitanții prezintă tulburări mintale grave, congenitale sau dobândite ca urmare a unor afecțiuni, traume ori intervenții neurochirurgicale, retard psihic sever sau probleme comportamentale grave datorate vârstei sau tulburări grave ale capacității de judecată, comportament ori adaptabilitate.
Există totuși și excepții, și anume în cazul în care solicitările sunt însoțite de avizul medical autorizat sau, pentru anumite situații, de controale medicale periodice.
Dependența de alcool
Conform Ordinului MS nr. 1.162/2010, persoanele dependente de alcool sau incapabile să se abțină de la consumul acestuia atunci când conduc nu pot dobândi sau reînnoi permisul auto.
Persoanele care au fost dependente de alcool pot cere totuși eliberarea unui permis de conducere, dar doar dacă pot dovedi că nu au mai consumat alcool o perioadă și au un aviz medical autorizat.
Dependența de droguri și medicamente
Persoanele dependente de substanțe psihotrope sau cele care nu sunt dependente de aceste substanțe, dar fac abuz de ele în mod regulat, nu pot solicita eliberarea sau reînnoirea permisului auto. Totodată, nici persoanele dependente de substanțe psihotrope, sub orice formă, care pot limita capacitatea lor de a conduce în siguranță în cazul în care cantitățile absorbite sunt atât de mari încât au efecte negative asupra conducerii unei mașini nu pot obține un permis de conducere.
EDUCAȚIE RUTIERĂ
Pastile informative explicative despre reguli de circulație, amenzi și obligații legale pentru șoferi, pietoni, bicicliști.
Comentarii articol (2)