va salut. de ceva vreme am auzit si eu de substante interzise soferilor.eu am permis din 95, si in urma unor suparari puternice de acum 6 ani, am facut o depresie cu insomnii, de 3 ani de zile iau rivotril 0,5 dimineata si 0,5 seara. dupa pastile ma simt un om normal,exact cum eram inainte sa am caderea psihica. doctorita a zis ca sa r putea sa trebuiasca sa iau toata viatza rivotril. efecte adverse nu am, nici somnolenta nici nimic. in tot acest timp am condus fara probleme. agentul activ din rivotril este clonazepamul. este interzis soferilor? daca mi ar lua probe biologice ar depista? risc dosar penal? va multumesc! si tot respectul! ps. in prospectul medicamentului scrie sa nu conduc sau sa fac activitati riscante pe toata durata tratamentului sau macar in primele zile de tratament. iar ambalajul medicamentului nu contine triunghiul rosu. va multumesc.
Numai INML poate stabilii cu exactitate daca substanta activa din acel medicament poate influenta la modul serios conducere unui vehicul.(dupa o exertizare a medicamentului)
sfatul meu este sa respectati atentionarile prospectului
Medicul dvs. curant are obligatia legala sa va instiinteze daca va afecteaza sau nu capacitatea de a conduce, tot medicul curant( specialist neuropsihiatru) are obligatia sa instiinteze politia rutiera despre afectiunea dvs. daca este cazul.
Derivatele cu actiune psihotropa se pot depista in sange .
In concluzie, nu riscati.
Teoretic, inchisoare pentru consumul de stupefiante la volan
Sofatul sub influenta consumului de alcool sau substante stupefiante se pedepseste penal si prin interzicerea dreptului de a conduce pe drumurile publice. Si asta pentru ca, la fel ca si in cazul alcoolului, consumul de stupefiante incetineste semnificativ reflexele soferului (cu pana la 12%) sau ii da senzatia ca poate efectua orice manevra, oricat de periculoasa, fapt pentru care riscul producerii unui accident este foarte crescut.
Potrivit art. 79 din Codul Rutier, conducerea pe drumurile publice cu imbibatie alcoolica de peste 0,80 g/l alcool pur in sange ori o concentratie ce depaseste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat sau conducerea sub influenta unor substante ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani sau de la 2 la 7 ani daca soferul efectueaza transport public de persoane. Refuzul sau sustragerea de la recoltarea de probe biologice se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 5 ani.
Codul Rutier prevede si faptul ca soferii nu au voie sa consume substante stupefiante sau medicamente cu efecte similare, dupa ce au fost implicati in producerea unui accident de circulatie in urma caruia a rezultat moartea sau vatamarea corporala a uneia sau a mai multor persoane, pana la testarea alcoolului in aerul expirat sau recoltarea probelor biologice. In caz contrar, risca pedepse cu inchisoarea de la 1 la 5 ani. Exceptie fac cazurile cand medicamentele sunt administrate de personal medical autorizat. Potrivit actului normativ, lista substantelor cu efect psihoactiv contraindicate conducatorilor de autovehicule si tramvaie se stabileste de catre Ministerul Sanatatii. Printre acestea se numara cannabis, cocaina, morfina, metadona, codeina si opium. ---------------deci exceptie fac cazurile cand medicamentele sunt administrate de personal medical autorizat. doctorita a zis ca pot conduce. si ca pt afectiunea mea nu trebuie sa informeze politia. acuma sincer ce sa mai inteleg din toate astea? daca va rog imi puteti da un link cu lista substantelor interzise soferilor? multumesc pt. raspunsuri.
Salll..
Garyy
Sunt mihai si am 22 de ani ...am fost prins acum 3 zile de catre politia rutiera in trafic .cu o alcoolemie de 0,61 in aerul espirat...si mi sau recoltat probe ... (vezi toată discuția)