avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 691 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dosar penal - alcoolemie 1,18 in aerul expirat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dosar penal - alcoolemie 1,18 in aerul expirat

am nevoie de niste raspunsuri si sfaturi
sambata noaptea am fost oprit de catre echipajul de politie,veneam de la discoteca unde am consumat bauturi alcoolice si am facut greseala sa ma urc la volan.am suflat in alcoltest si mi_a iesit 1,18 in aerul expirat.m_au intrebat daca vreu sa merg la sange si am refuzat,verbal nu am dat nici o declaratie scrisa si nu am semnat nimic.ce mi se poate intampla si ce trebuie sa fac???????multumesc
Ordonanţă de urgenţă nr. 195/2002

Art. 87. - (1) Conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tramvai de către o persoană care are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoare de la unu la 5 ani.
(2) Cu pedeapsa prevăzută la alin. (1) se sancţionează şi persoana care conduce un autovehicul sau un tramvai şi care se află sub influenţa unor substanţe ori produse stupefiante sau medicamente cu efecte similare acestora.
(3) Substanţele sau produsele stupefiante, precum şi medicamentele cu efecte similare acestora se stabilesc de către Ministerul Sănătăţii Publice, iar lista acestora se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
(4) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute la alin. (1) sau (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unei persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoare de la 2 la 7 ani.
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul sau al unui tramvai ori a instructorului auto, aflat în procesul de instruire, sau a examinatorului autorităţii competente, aflat în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, de a se supune recoltării probelor biologice sau testării aerului expirat, în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei de produse sau substanţe stupefiante ori a medicamentelor cu efecte similare acestora, se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.
Nu am inteles expresia "am suflat in alcoltest si mi_a iesit 1,18 in aerul expirat.m_au intrebat daca vreu sa merg la sange..."
In acest caz nu aveau cum sa va intrebe daca vreti, ci erati obligat sa mergeti la recoltarea probelor biologice.
Art. 88 Cod rutier:
(5) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testata de politistul rutier cu un mijloc tehnic certificat si depistata ca avand o concentratie de pana la 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, poate solicita acestuia sa i se recolteze probe biologice de catre unitatile sau institutiile medicale prevazute la alin. (1), in vederea stabilirii imbibatiei de alcool in sange.
(6) Persoana care conduce un autovehicul sau tramvai, testata cu un mijloc tehnic certificat ca avand o concentratie de peste 0,40 mg/l alcool pur in aerul expirat, este obligata sa se supuna recoltarii probelor biologice sau testarii cu un mijloc tehnic omologat si verificat metrologic.
Ori in conditiile in care ati refuzat invitatia la o unitate medicala pentru recoltare, va cam incadrati la prevederile art. 87 pct. (5) cod rutier:
(5) Refuzul, împotrivirea ori sustragerea conducătorului unui autovehicul ... de a se supune recoltării probelor biologice ... în vederea stabilirii alcoolemiei ... se pedepseşte cu închisoare de la 2 la 7 ani.

Refuzul dvs de a accepta recoltarea probelor biologice este prevazut de art.87(5) din actul normativ aratat ( pedeapsa 2ani la 7 ani inchisoare ).
Recomandarea ar fi sa manifestati o atitudine sincera in faza de urmarire penala , cat si in cea de cercetare judecatoreasca , ceea ce in conformitate cu disp.art. 320 ind. 1 c.pr.pen , ar duce la scaderea limitelor pedepsei cu 1/3.
Daca nu aveti antcedente penale , in functie de alte eventuale circumstante atenuante si personale , vi se poate aplica o pedeapsa cu suspendarea sau cu suspendare sub supraveghere.
In functie de pedeapsa care va va fi aplicata , intr-un termen de 1 an de la ramanerea definitiva a hotararii , veti putea sa dati din nou examen in vederea redobandirii permisului de conducere(care va fi anulat dupa condamnarea dvs)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Alcol la volan florin17 florin17 intrebare de 1000 de puncte, am suflat in aparatul alcoltest unde a iesit o,87 dar nu am mers la spital, cum iese pana la urma ? (vezi toată discuția)
Recoltare probe biologice hashas hashas La o alcoolemie de 0.4 mg% la etilotest este necesara recoltarea de probe biologice? In caz de refuz de recoltare de sange pot exista consecinte penale? (vezi toată discuția)
Accident rutier flrncristea flrncristea am facut un accident rutier cu o alcoolemie de 0.96 in aer respirat avariind doar masina,dar fara victime sau alte masini.cum as putea iesi din aceasta ... (vezi toată discuția)