Articol scris de Marian Rujoiu - trainer Extreme Training (www.traininguri.ro, www.marian-rujoiu.ro)
Richard Bandler era foarte interesat de o metodă folosită de un șaman pentru declanșarea stărilor de bine, astfel că indiferent cât a insistat Bandler, șamanul nu i-a împărtășit secretul. Legenda spune că Richard Bandler a smuls cu forța secretul ținându-l pe șaman deasupra unei prăpastii, până când acesta i-a împărtășit secretul.
Atunci când ne simțim bine sau rău avem anumite senzații în corpul nostru. Teama o simțim în piept, bucuria în stomac sau într-un alt mod propriu fiecărui om. Oamenii, de exemplu, atunci când sunt nevoiți să țină o prezentare, teama le inundă tot corpul ca un fluid, sau simt cum le coboară din piept în picioare, sau într-un alt fel.
Dacă ar fi să ne gândim la guvernarea țării, e mai puțin important de dezbătut de ce suntem în situația în care suntem, cel mai important lucru ar trebui să fie găsirea unor soluții rapide. De multe ori, problemele nu se rezolvă de la sine, doar cunoscând cauza. Astfel, și metoda lui Bandler se bazează pe găsirea unei soluții rapide care să aibă un efect imediat.
Problema de rezolvat: ai o stare apatică, lipsită de motivație, sau ești lipsit de energie, etc.
Cauzele unor asemenea probleme sunt simple de cele mai multe ori: facturi, rate la bancă, șefi sau colegi nesuferiți, etc. Pentru a rezolva asemenea probleme primul lucru pe care-l poți face este să-ți declanșezi o stare de bine care să te ajute să te mobilizezi și să-ți recapeți energia. Tehnica e simplă, cu o singură condiție: să vrei într-adevar să-ți schimbi starea și să parcurgi exercițiul până la capăt.
Exercițiu - Cum să te simți mai bine (o vreme)
Pasul 1 - identifică un moment (o situație) în care te-ai simțit excelent. Încercați să faceți o ”călătorie” în acel moment. Observați ce simțeați în acel moment, ce vedeați, ce auzeați. Faceți acest pas în acel moment și încercați să retrăiți momentul.
Pasul 2 - concentrează-te asupra senzațiilor din corp, încearcă să respiri la fel, să simți la fel. Poate vezi și o imagine mare sau o imagine mică la o anumită distanță în raport cu corpul tău. Poți încerca să închizi și ochii dacă te ajută și poți vedea și intensifica culorile imaginii dacă te simți confortabil. Vedeți, auziți și simțiți la fel.
Pasul 3 - observă senzația din corp, unde este și încearcă să o descrii (culoare, densitate, mărime, formă, statică sau în mișcare, etc). Poate este în piept, poate într-un anume loc în stomac. Dacă te concentrezi, vei vedea că are și o anumită culoare, poate albă, roșie, verde, galbenă sau orice altă culoare. Gasește această senzație în corp, simte ce mărime și ce formă are.
Pasul 4 - dacă te vei mai concentra puțin, vei observa că aceasta senzație are o anumită mișcare. Dă-i voie să se miște și observă în ce sens se mișcă. Observă dacă se rotește pe orizontală sau pe verticală. Acum este momentul-cheie, intensifică senzația și rotește-o în tot corpul în sensul pe care l-ai găsit, cu viteză din ce în ce mai mare și din ce în ce mai intensă. Rotește-o pentru început în cercuri mici, apoi în cercuri mai mari și din ce în ce mai mari, până când vei simți că acea senzație ți-a inundat tot corpul. Permite acestei senzații să inunde tot corpul, fiecare celulă, începând de la cap până în vârful degetelor de la picioare. Acest proces poți să-l faci timp de 1-4 minute până când simți că tot corpul tău este plin de acea senzație plăcută, de o anumita culoare și de o anumită densitate.
Pasul 5 - gândește-te acum ce vei face în viitor (o zi, două, săptămâni) și rotește în continuare această senzație! Poate te gandești la viața personală sau poate la cea profesională, poate la o vacanță sau poate la un proiect pe care-l ai în desfășurare.
Pasul 6 - fii surprins acum că te simți mai bine. :) Lasă această senzație să meargă cu tine în viitor. Acum te simți mai bine, poate zâmbești sau poate te gândești că este mult prea simplu. Bucură-te de senzația pe care o ai. Acum poți să porți această stare de bine cu tine și poți să alegi dacă vei repeta acest exercițiu. Poți să-l repeți acum sau peste câteva ore. Observă efectul magic al acestui exercițiu și fii conștient de cât este de ușor să te simți mai bine.
Sper că acest exercițiu a avut asupra ta un impact pozitiv. Dacă ai ales să nu faci acest exercițiu este posibil chiar să nu vrei să te simți mai bine, ceea ce nu-i un lucru neapărat rău. Este alegerea ta. După cum bine vedeți Programarea Neurolingvistica (NLP) oferă instrumente simple, aplicabile care îți pot face o viață mai frumoasă!
Vă doresc să vă simțiți mai bine în următoarea perioadă și să repetați acest exercițiu ori de câte ori vă doriți.
Comentarii articol (4)