Multe idei mor de la nastere, unele se dovedesc bune, iar altele proaste. La fel, dintre doi oameni care au aceeasi idee, unul reuseste sa o puna in practica, altul nu, iar altul se blocheaza pe parcurs. Acest articol doreste sa-ti vina in sprijin tocmai in acest sens, anume sa-ti testeze ideea.
Metoda ofera oportunitatea analizarii complexe a unei idei, iar maniera in care o face permite amplificarea punctelor forte si identificarea mecanismelor de diminuare a riscurilor. In acelasi, timp metoda iti ofera o viziune completa asupra punerii in practica a ideii respective.
V-ati intrebat vreodata cum au fost create celebrele desene animate cu „Tom si Jerry” sau „Chip si Dale”? Unul dintre „secretele” celor de la Walt Disney, care a fost conceput chiar de fondatorul companiei, consta in metoda de concepere si creatie. De fapt, este un brainstorming mai avansat care consta in urmatorii pasi:
1. Echipa de productie intra intr-o camera comoda ce are peretii roz. Membrii echipei incep sa viseze si doar sa viseze la tot ce le trece prin minte legat de un viitor desen sau film animat. Aceasta camera se numeste „camera visatorului”. O persoana noteaza toate ideile generate de catre echipa, oricat de absurde si nerealizabile ar parea la prima vedere.
2. Echipa se muta apoi intr-o a doua camera ce inspira energie, aceasta avand peretii de culoare verde. Aici se incearca realizarea si doar realizarea tuturor ideilor generate in prima camera. Se concep astfel planuri si strategii. Aceasta camera se numeste „camera realizatorului”. Se noteaza toate planurile concepute.
3. Ultima camera in care se muta echipa este una neprimitoare cu peretii urati ce ofera un confort minim. In aceasta locatie se critica visele si planurile de realizare concepute in primele doua camere, si doar se critica.
Scopul este ca pana la urma, Visatorii, Realizatorii si in primul rand Criticii sa se puna de acord si sa fie toti multumiti. Visatorii pot sa mai lase de la ei, realizatorii sa isi ajusteze planurile in functie de critici, iar criticii sa fie mai intelegatori. Se trece prin aceste camere ori de cate ori este nevoie pentru a se ajunge la un consens.
In randurile de mai jos, este expusa o tehnica pe care noi o exersam cu participantii in trainingurile de Dezvoltare Personala. Poti incerca sa o faci acasa, iar dupa doua trei incercari, odata ce intelegi mecanismul, este posibil sa ai rezultate. Aceasta tehnica a fost modelata de Robert Dilts care a creat un proces (exercitiu) extrem de simplu si cu rezultate excelente. Ne trebuie doar un spatiu intr-o camera si 4 biletele de hartie (eventual postituri colorate diferit) pe care scriem: observator, visator, realizator si critic. Asezam aceste biletele pe podea la o distanta de minim 50 de cm unul fata de altul si urmam urmatorii pasi:
ETAPA 1
1. Ne pozitionam pe biletelul „observator” si ne gandim la o idee sau la un plan de afaceri unde avem nevoie de creativitate.
2. Ne mutam pe biletelul „visator” si ne aducem aminte de un moment din trecut cand am fost plini de imaginatie. Observam ceea ce vedem, ceea ce auzim si simtim. Incercam apoi sa retinem sau sa notam pe cat posibil aceste lucruri. (se poate apela la o a doua persoana care sa poarte o discutie cu dumneavoastra si sa-si noteze tot ceea ce spui).
3. Ne deplasam apoi pe biletelul „realizator” si ne gandim la un moment din trecut in care am conceput un plan excelent. Observam ceea ce vedem, ceea ce auzim si ceea ce simtim. Incercam din nou sa retinem.
4. Ne ducem pe biletelul „critic” si traim un moment din trecut in care am fost foarte critici cu noi insine sau cu cei din jur. Observam ceea ce vedem, ceea ce auzim si simtim
ETAPA 2
5. Revenim in pozitia observator si facem o pauza de 2-3 minute.
6. Ne pozitionam pe biletelul „visator” si incepem sa cream dandu-ne frau liber imaginatiei legat de scopul propus la pasul 1. Visam... visam, visam, ne imaginam ca totul este posibil. Incercati sa va lasati cuprinsi de sentimente si vizualizati, sub forma unor imagini, maretia ideii. Ganditi-va ca aveti tot ceea ce va trebuie pentru a reusi, ca traiti intr-o lume in care totul este posibil. Stati atata timp cat aveti idei, puteti visa oricat. Puteti sta 2 minute sau 10 minute. Apoi incercati sa retineti aceste lucruri.
7. Trecem apoi in pozitia „realizator”. Incercam sa facem planuri pentru a putea indeplini tot ceea ce am visat mai devreme. Cautam resurse, stabilim limite de timp, etc. Incearca sa gandesti un plan genial, gandeste-te la oportunitati, cauta doua trei cai de a pune ideea in practica. Critica ramane pentru mai tarziu. Acum faci un plan si incerci o transpunere in realitatea a viselor tale. Gandeste-te la cine te-ar putea ajuta, gandeste-te la resursele tale interne, gandeste-te la resursele tale externe, pune totul la lucru si gaseste-i o utilitate. Prin vocatie, imagineaza-ti ca esti un om al planurilor, un om inregistrat cu spirit practic, care izbandeste acolo unde nimeni n-a reusit. Cand ai un plan cadru, un draft, cand te-ai convins ca ai conceput PLANUL PLANURILOR poti trece la pasul urmator.
8. Ne mutam in pozitia de „critic” si incepem sa criticam visele si planurile concepute mai devreme: descoperim toate neajunsurile si piedicile, suntem critici inversunati, punem totul la indoiala. Ne disociem de pozitia visatorului sau a realizatorului si jucam rolul lui Gigi Contra. Sesizam probleme la care nimeni nu s-ar fi gandit. Cand terminam de criticat totul, trecem la pasul urmator.
9. Revenim in pozitia observator.
10. Facem o pauza de 2-3 minute.
Repetam pasii din etapa 2 (6-9 ) pana se ajunge la un consens intre visator, realizator si critic. Atentie, criticul este cel care trebuie sa fie multumit in primul rand.
Probabil, primul gand care-ti vine in minte este : „eu asa fac de obicei.” Numai aparent faci asa, acest exercitiu iti propune ferm o disociere ferma in fiecare pozitie, o separare fata de celelalte pozitii. In realitate, fiecare dintre noi este mai mult visator, mai mult realizator, sau mai mult critic. Acesta este si motivul pentru care cineva reuseste sa puna in practica o idee, iar altcineva care incerca acelasi lucru nu reuseste. De remarcat, ca aceasta tehnica presupune sa faci obligatoriu aceste lucruri pe rand. De cate ori nu ai avut o idee care ti se parea buna, insa, inainte de a visa la ea, criticul din tine te-a oprit, nelasandu-te sa visezi si ti-a demontat un plan de realizare pe care nu ai apucat nici macar sa-l faci? Le fel se intampla si cand visezi prea mult. Nu mai esti suficient de atent la realizare si criticului ii spui ceva de genul: „lasa ca vedem noi”.
In viata de zi cu zi, atunci cand concepem un plan sau ne stabilim un obiectiv noi suntem in acelasi timp, visatori, realizatori si critici. Dezavantajul este ca fiind cate putin din fiecare putem scapa din vedere multe idei creative, planuri de realizare sau neajunsuri. In plus, exista pericolul ca una (sau mai multe) dintre cele trei parti sa fie nemultumita si noi sa scapam acest lucru din vedere pe moment. Acest lucru poate genera pe parcurs in conflicte interne care se manifesta la nivel subconstient si care se pot agrava daca nu sunt solutionate.
Atentie: Recomandam ca pentru prima data, acest exercitiu sa fie facut sub indrumarea unui expert in programare neurolingvistica pentru a avea efectele scontate. Insa, puteti incerca, nu va costa nimic. Prima data incercati cu idei mai simple.
Aceasta tehnica iti poate asigura o probabilitate mai mare ca tu sa ai succes. O poti folosi pentru a lua o decizie importanta sau atunci cand demarezi o afacere. NLP -ul (ghidul de utilizare al creierului uman, cum mai este numit), prin aceasta tehnica, iti foloseste la maxim potentialul de care dispui. Probabil esti surprins placut ca este foarte simpla. Asa este, este simpla, insa tocmai prin simplitatea ei debordanta genereaza efecte imediate si te face un om cu „idei mai bune”.
Daca esti interesat de tehnici NLP pentru Dezvoltare Personala te asteptam cu drag la Trainingul ce va avea loc la inceputul lui octombrie. Toate detaliile le gasesti pe web siteul nostru
www.traininguri.ro.
De retinut, ca acest exercitiu are aplicabilitate atat la nivel individual cat si in organizatii. Daca are cineva o idee, iar ca manager vrei sa faci o prima testare a acestei idei, poti face exercitiul cu 4 - 5 persoane in acelasi timp si trece-i prin pasul 1-9. Sunt foarte importanti si pasii 1- 4 pentru ca ajuta la o asociere mai buna cu starile respective, iar reusita metodei, depinde enorm de acest lucru.
Mult succes in drumul catre excelenta!
Autori: Dan Lambescu si Marian Rujoiu
Trainer Extreme Training, the way to excellence
www.traininguri.ro
__________
Pe siteul
www.traininguri.ro se gasesc informatii despre cursurile deschise organizate de Extreme Training in urmatoarea perioada. Trainingurile prezentate pot fi accesate atat de companii, cat si de persoane fizice.
Extreme Training iti ofera Excelenta in Dezvoltare Personala, Vanzari, Negociere, Comunicare in Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiara, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizationala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Teambuilding.
Comentarii articol (1)