Cele 2,5 milioane lei pe hectar nu vor mai fi acordate în numerar, ci sub forma unor bonuri valorice, pe baza carora agricultorii vor putea cumpara seminte, îngrasaminte chimice si pesticide.
Transa a doua, în valoare de 1,5 milioane lei, din subventia acordata pe 2004 si care trebuia platita în aceasta primavara, se va acorda tot sub forma de cupoane.
Pentru culturile care se înfiinteaza în primavara anului 2005, cu exceptia culturii de porumb, ovaz, furaje, bonurile valorice se vor acorda în 3 etape: 1.000.000 lei/ha începând cu 10 martie 2005, 700.000 lei/ha începând cu 15 mai 2005 si 800.000 lei/ha începând cu 15 august 2005.
Ministrul agriculturii Gheorghe Flutur a precizat ca s-a luat decizia reintroducerii cupoanelor întrucât plata în numerar a subventiei a demonstrat faptul ca banii au fost utilizati în alte scopuri. "Este mai corect si mai eficient sa conditionam cumpararea unor produse de stricta necesitate pentru agricultura deoarece eficienta banilor alocati anul trecut nu s-a simtit asa cum trebuie si vrem sa evitam aceste lucruri", a subliniat ministrul Agriculturii.
Guvernul a mai aprobat, prin Hotarâre, normele metodologice pentru acordarea sprijinului financiar pentru achizitionarea motorinei necesare efectuarii lucrarilor agricole mecanizate din anul 2005, exclusiv efectuarea araturilor pentru însamântarile din primavara anului 2006. Subventia se va acorda pentru trei categorii de lucrari - înfiintarea, întretinerea si recoltarea culturilor.
Nivelul subventiei este de 5.000 de lei/litru de motorina, reprezentând circa 18% din pretul actual al motorinei. Efortul bugetar este de aproximativ 3.026 de miliarde de lei.
Combustibilul se va acorda în etape, conform unei metodologii stabilite în functie de cererile formulate de beneficiari, fiind introduse metode pentru simplificarea procedurilor.
Neefectuarea lucrarilor agricole pentru care s-a acordat sprijin financiar sau folosirea motorinei în alte scopuri decât cel prevazut de actul normativ, constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000.000 lei la 20.000.000 lei, cu obligativitatea restituirii sprijinului financiar încasat, majorat potrivit indicelui de inflatie.
Comentarii articol (0)