Comercializarea in regim duty-free a bauturilor alcoolice si a produselor din tutun se va face numai dupa aplicarea unor timbre specifice, potrivit unui nou act normativ emis de Ministerul Finantelor Publice (MFP). Timbrele vor avea o valabilitate de 6 luni, iar in cazul in care nu sunt aplicate corect sau sunt deteriorate, operatorul economic va fi sanctionat.
Ordinul MFP nr. 2142/2010 pentru aprobarea procedurii privind marcarea bauturilor alcoolice si a produselor din tutun comercializate in regim duty-free a fost publicat in
Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 583, din 17 august 2010.
Astfel, comercializarea in regim duty-free a bauturilor distilate, rachiurilor, lichiorurilor si a altor bauturi spirtoase, precum si a produselor din tutun se va face numai dupa marcarea specifica.
Potrivit noului act normativ, operatoii economici autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free au uobligatia sa se asigure ca timbrele sunt aplicate la loc vizibil, pe ambalajul individual al produsului accizabil, respectiv pe pachet, cutie ori sticla, iar produsele accizabile marcate cu timbre deteriorate ori altfel decat prevede legea vor fi considerate ca nemarcate, fapta urmand a fi sanctionata conform prevederilor legale.
Timbrele vor fi inscriptionate cu urmatoarele elemente:
a) inscriptia „EXPORT”;
b) denumirea operatorului economic cu drept de timbrare si codul unic de inregistrare;
c) seria si numarul care identifica in mod unic timbrul.
Timbrele vor fi elibarate pe baza unei note de comanda, care va fi aprobata de Autoritatea Nationala a Vamilor (ANV), partial sau total, in functie de:
a) datele din situatia lunara privind evidenta achizitionarii, utilizarii si returnarii timbrelor, prezentata de solicitant la autoritatea vamala competenta cu aprobarea notelor de comanda de timbre;
b) vanzarile de produse accizabile timbrate, efectuate in ultimele 6 luni fata de data solicitarii unei noi note de comanda.
Conform prevederilor, operatorii economici autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free au obligatia utilizarii timbrelor aprobate prin notele de comanda in termen de 6 luni consecutive de la eliberarea acestora.
De asemenea, operatorii economici autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free sunt obligati sa prezinte lunar, pana la data de 15 inclusiv a fiecarei luni, autoritatii vamale evidenta privind timbrele utilizate in luna anterioara celei pentru care se face raportarea. Totodata, acestia vor tine o evidenta distincta a timbrelor distruse, precum si a celor deteriorate.
Ina celasi timp, actul normativ prevede ca, pentru produsele supuse marcarii destinate comercializarii in magazinele duty-free, provenite din productia interna si din achizitii intracomunitare, aplicarea timbrelor se face de catre operatorii autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free, inainte de punerea marfurilor la raft in magazinele autorizate in vederea comercializarii.
Insa, pentru produsele supuse marcarii destinate comercializarii in magazinele duty-free, provenite din tari terte, aplicarea timbrelor se face de catre furnizor. “In cazul in care furnizorul nu aplica timbrele, acestea se aplica de catre operatorii economici autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free, inainte de momentul in care produsele sunt puse in libera circulatie, in conformitate cu art. 79 din Regulamentul Consiliului (CEE) nr. 2.913/1992 de instituire a Codului vamal comunitar”, se arata in Ordinul MFP.
De altfel, in astfel de situatii, expedierea timbrelor catre furnizori se face numai ca bagaj neinsotit, cu depunerea in vama a documentului vamal de export temporar. Documentul vamal de export temporar trebuie sa fie insotit de:
a) documentul de transport international, din care sa rezulte ca destinatarul este furnizorul marfurilor ce urmeaza a fi importate;
b) o copie a contractului incheiat intre operatorii economici autorizati sa comercializeze marfuri in regim duty-free si furnizor;
c) o copie a autorizatiei de duty-free.
De asemenea, cu ocazia importului, odata cu documentul vamal de import se depune un document vamal de reimport, pentru timbrele aplicate, in vederea incheierii regimului acordat la scoaterea temporara din tara a acestora.
Comentarii articol (0)