Guvernul Romaniei a adoptat, in cadrul sedintei de miercuri, 2010 documentul de baza al debirocratizarii administratiei publice romanesti, se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului. Initiativa apartine Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (MCSI) si se refera la un memorandum care prevede masuri pentru cresterea transparentei, reducerea cheltuielilor operationale si a taxelor nefiscale.
Memorandumul cu tema „Masuri pentru debirocratizarea aparatului administratiei publice centrale, cresterea transparentei si eficientei in relatia cu cetateanul, reducerea cheltuielilor operationale si reducerea taxelor nefiscale” prevede aplicarea unui plan concret si coerent de masuri menite sa faciliteze accesul cetateanului la informatiile existente in institutiile publice, sa eficientizeze activitatea autoritatilor publice in relatia directa cu contribuabilii, dar si in cea interinstitutionala si, nu in ultimul rand, sa determine simplificarea circuitului documentelor si, implicit, reducerea considerabila a costurilor.
„Proiectul pe care l-am initiat este unul reformator in totalitatea lui, in sensul in care nu se rezuma doar la obiectul nostru specific de activitate, adica la informatizare si implementarea eRomania, desi aceasta ocupa un loc esential in procesul de debirocratizare, ci are in vedere o regandire a intregii relatii dintre administratia publica, fie ea centrala sau locala, si contribuabil. Dupa aplicarea masurilor cuprinse in proiectul nostru, vom ajunge, in sfarsit, de la o administratie stufoasa, complicata, distanta, la una minimala, simpla, eficienta, transparenta si, mai ales, in slujba cetateanului”, a afirmat ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale, Gabriel Sandu.
In cadrul planului de masuri, documentul adoptat de Guvernul Romaniei stabileste atat termenele de realizare, cat si autoritatile responsabile de implementarea fiecarei actiuni propuse, urmand ca, in cel mai scurt timp, sa fie elaborat un calendar detaliat.
„Pana acum am vorbit despre un document strategic, dar in termen de o saptamana vom elabora un calendar amanuntit, care va cuprinde actiunile concrete necesare realizarii fiecarui obiectiv in parte, intr-o prima etapa la nivelul administratiei centrale, al autoritatilor aflate in subordinea sau coordonarea directa a Guvernului Romaniei, pentru ca, ulterior, sa ajungem pana la nivelul fiecarei institutii publice locale”, a adaugat ministrul Sandu, apreciind ca va trebui ca toate ministerele sa-si asume si sa aplice unitar acest proces de debirocratizare.
Documentul adoptat in cadrul sedintei de Guvern de miercuri, 18 august 2010, va fi disponibil spre consultare pe site-ul Ministerului Comunicatiilor si Societatii Informationale (www.mcsi.ro).
Comentarii articol (2)