La sfarsitul lunii august 2010, in urma centralizarii situatiei privind restantele la plata onorariilor din oficiu de catre Ministerul Justitiei, s-a constatat ca o parte din instantele judecatoresti din tara aveau datorii catre barouri in valoare totala de 6.506.000 lei, informeaza un comunicat de presa al MJ, remis catre Avocatnet.ro.
Astfel, datoriile cele mai mari se inregistreaza la Curtea de Apel Bucuresti pentru lunile aprilie, mai, iunie, iulie si august. Pe de alta parte, din evidentele Ministerului Justitiei a rezultat ca alte Curti de Apel (Pitesti, Ploiesti, Oradea, Brasov, Iasi) nu inregistreaza restante majore catre barourile de avocati.
MJ precizeaza ca, lunar, Ministerul Justitiei efectueaza deschideri de credite bugetare doar pentru ordonatorii secundari, respectiv curtile de apel. Plata cheltuielilor reprezentand onorarii din oficiu, se efectueaza de la Capitolul 61.01 „Ordine Publica si Siguranta Nationala”, Titlul II „Bunuri si servicii”, art. 20.28 „Ajutor public judiciar”. Asa fiind, ordonatorii secundari de credite sunt cei care repartizeaza creditele bugetare pentru bugetul propriu si pentru bugetele institutiilor publice subordonate, ai caror conducatori sunt ordonatori tertiari de credite, respectiv tribunalele.
Potrivit Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare, ordonatorii secundari si tertiari de credite raspund de angajarea, lichidarea si ordonantarea cheltuielilor in limita creditelor bugetare aprobate si repartizate si utilizarea fondurilor pe baza unei bune gestiuni financiare.
La inceputul acestei luni, Ministerul Justitiei a solicitat instantelor judecatoresti sa transmita, pana in data de 9 septembrie 2010, propuneri de virari de credite pentru Titlul II „Bunuri si servicii”, conform art. 47 din Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare in scopul achitarii unor restante cum ar fi onorariile pentru aparatorii din oficiu.
Totodata, MJ va solicita instantelor ca, dupa data de 24 septembrie 2010, din deschiderile de credite efectuate la Titlul II „Bunuri si servicii”, sa achite cu prioritate restantele catre barourile de avocati (lunile aprilie, mai, iunie).
La finalul saptamanii trecute, Decanul Baroului Bucuresti a solicitat atat Executivului, cat si Ministerului Justitiei, explicatii pentru neplata obligatiilor restante din asigurarea asistentei juridice, inca din luna martie 2010. Potrivit Baroului Bucuresti, au fost alocate partial fondurile necesare platii onorariilor avocatilor care presteaza asistenta juridica din oficiu.
Comentarii articol (2)