Este o toxiinfectie alimentara severa, determinata de bacilul botulinic si de toxina pe care acesta o produce. Boala apare dupa ingestia unor alimente care contin aceasta toxina si se caracterizeaza prin afectarea sistemului nervos si a tubului digestiv.
Agentul botulismului este Clostridium botulinum, un bacil anaerob, care supravietuieste in mediul exterior sub forma de spori. Sporii sunt extrem de rezistenti la factorii chimici si fizici: rezista la fierbere, pentru distrugerea acestora fiind necesare peste 5-6 ore de fierbere.
In conditii prielnice, sporii vegeteaza si elimina una din cele mai puternice toxine microbiene cunoscute. Desi este o puternica otrava, toxina botulinica poate fi folosita si in tratamentele anti-aging. Injectata, in cantitati mici, in muschii fetei determina atenuarea ridurilor.
Mai frecvent, botulismul apare dupa ingestia unor preparate din carne (jamboane, costita, salam) si a ciupercilor conservate in conditii casnice, fara prelucrare termica corecta. Omul se mai poate molipsi prin rosii, vinete, ardei, cirese, visine, piersici, caise si alte fructe si legume conservate in conditii casnice; peste sarat, afumat sau conservat in conditii casnice. Incubatia dureaza de la 2 ore pana la 14 zile.
Boala debuteaza acut, cu tulburari digestive: greata, voma, dureri abdominale paroxistice, urmate de diaree moderata si, peste un timp scurt, de constipatie. Bolnavii prezinta slabiciune generala progresiva, cefalee, ameteli. Dupa 6-24 de ore de la debut, apar simptome oftalmologice: vedere dubla (diplopie), vedere neclara, caderea pleoapei, strabism etc. Concomitent apare dificultatea de inghitire, initial a alimentelor solide, apoi totala.
Vocea devine ragusita, cu un timbru nazal sau dispare complet (afonie). Un semn care se poate asocia cu boala este diminuarea tuturor secretiilor: lacrimale (ochii uscati, fotofobie), salivare (gura uscata, sete intensa), sudoripare, digestive. Apar paralizii ale diferitor grupuri musculare (ale gatului, membrelor), iar in formele grave apar paralizii ale muschilor respiratorii si insuficienta respiratorie, ce poate determina decesul.
Comentarii articol (0)