... sociale pentru somaj si bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate, Compartimentul de Relatii Mass-Media va informeaza urmatoarele:
In scopul recuperarii cu celeritate a creantelor bugetare de la debitorii rai-platnici s-a trecut in mod ferm la actiuni concrete de impulsionare a activitatii organelor fiscale teritoriale in sensul aplicarii operative si eficiente a masurilor de executare silita, prin:
- emiterea si comunicarea masiva, catre debitorii datornici a instiintarilor de plata si a somatiilor;
- emiterea si comunicarea masiva, catre banci, a adreselor de infiintare a popririi supra disponibilitatilor din conturile bancare ale debitorilor, precum si a adreselor de infiintare a popririi pe veniturile debitorilor (la terti);
- aplicarea sechestrelor asupra bunurilor mobile si imobile aflate in proprietatea debitorilor, precum si declansarea ori continuarea procedurii de valorificare la licitatie a bunurilor respective;
- identificarea tuturor contribuabililor care indeplinesc conditiile legale pentru initierea actiunilor de deschidere a procedurilor de reorganizare judiciara si faliment, potrivit dispozitiilor Legii nr.64/1995, republicata cu modificarile si completarile ulterioare;
- Ministerul Finantelor Publice, ca operator autorizat prin unitatile sale teritoriale ca agenti imputerniciti a intensificat activitatea de inscriere a creantelor bugetului de stat pentru care s-au emis titluri executorii, la Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobilare, avand ca scop realizarea publicitatii, stabilirea ordinii de preferinta fata de ceilalti creditori cu garantii reale mobiliare, precum si accelerarea colectarii creantelor bugetului de stat.
"In aceasta perioada in care Romania pregateste conditiile economice de preaderare, - a declarat domnul Sebastian Bodu, Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala - trebuie parcurse, dupa un calendar cat mai strict, etapele legale pentru trecerea neconditionata la executarea silita a debitorilor bugetari, in vederea colectarii sumelor restante la bugetul de stat si la bugetele sociale, lucru absolut necesar pentru reducerea arieratelor bugetare. Accelerarea procedurilor de executare silita va fi coroborata de intensificarea actiunilor de inspectie fiscala, cu accent pe zonele economice puternic expuse evaziunii fiscale."
Astfel in acest moment, Agentia Nationala de Administrare Fiscala a aplicat masuri de executare silita (somatii, popriri pe conturi, sechestre asiguratorii, titluri executorii) dupa cum urmeaza:
- Pentru obligatiile fata de bugetul de stat:
- un numar de 230 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului de stat in suma totala de 33.450,93 mld.lei;
- un numar de 48.224 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului de stat in suma totala de 35.993,08 mld.lei.
-Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor sociale de stat:
- un numar de 207 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de stat in suma totala de 29.593,59 mld. lei;
- un numar de 21.607 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului asigurarilor sociale de stat in suma totala de 15.372,01 mld. lei.
- Pentru obligatiile la bugetul fondului national unic de asigurari sociale de sanatate:
- un numar de 194 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor sociale de sanatate in suma totala de 2.316,23 mld. lei;
- un numar de 18.924 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru recuperarea creantelor bugetului asigurarilor de sanatate in suma totala de 3.218,29 mld. lei.
-Pentru obligatiile fata de bugetul asigurarilor de somaj
- un numar de 192 contribuabili mari se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante la bugetul asigurarilor de somaj in suma totala de 3.476,16 mld. lei;
- un numar de 16.260 contribuabili mijlocii si mici se afla in procedura de executare silita pentru obligatii restante in suma totala de 2.108,29 mld. lei.
"In ceea ce priveste intensificarea actiunilor de inspectie fiscala - a aratat in continuare domnul Sebastian Bodu - una din primele masuri asumate de catre dl.Ionut Popescu, ministrul finantelor publice, in momentul preluarii mandatului, a fost aceea de a se intensifica procedurile de recuperare a creantelor bugetare, emitand in acest sens Ordinul nr.103/31.01.2005 privind organizarea unor actiuni de control de catre unitatile subordonate ale MFP."
In acest mod s-au prefigurat o serie de obiective care au vizat:
- situatia datoriilor la bugetul general consolidat al statului la data de 31 decembrie 2004, comparativ cu cele de la data de 31 decembrie 2003;
- facilitatile fiscale de care au beneficiat agentii economici in ultimii cinci ani;
- stadiul masurilor de executare silita si rezultatele obtinute prin stingerea creantele bugetare prin aplicarea respectivelor masuri;
- stadiul procedurilor de reorganizare judiciara si de faliment, dupa caz;
- identificarea factorilor care au condus la neplata creantelor bugetare;
- verificarea creantelor si datoriilor catre terti, inclusiv institutii financiare.
Pentru realizarea acestor obiective s-a organizat la nivelul Agentiei Nationale de Administrare Fiscala, in cursul lunii februarie, o ampla actiune de inspectie fiscala care au vizat un numar de 74 de agenti economici din 39 de judete si municipiul Bucuresti.
Agentii economici au fost selectati functie de urmatoarele criterii:
- sa situau intre primii 300 de debitori la bugetul general consolidat al statului la data de 30 decembrie 2004;
- au inregistrat o crestere a fluxului de debite de peste 2 miliarde lei in ultima perioada de sase luni de zile;
Mentionam ca selectia s-a facut pe baza obligatiei principale si nu pe cele totale, care includ si accesoriile (penalitati, dobanzi de intarziere etc.) Din acest esantion au fost eliminate societatile care si-au achitat integral datoriile la buget in luna ianurie 2005. In general, in aceasta perioada au fost luati in considerare primii 10 debitori din fiecare judet.
Echipele de control au fost formate din inspectori ai directiilor de control de la nivelul unitatilor teritoriale, coordonati de inspectori din aparatul central al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala.
In timpul efectuarii controalelor de catre inspectorii ANAF, a fost incasate efectiv circa 63 de miliarde de lei si au fost instituite masuri asiguratorii care insumeaza peste 1.000 miliarde lei, dupa cum urmeaza: - sechestre active (bunuri mobile si imobile), circa 500 de miliarde lei; - popriri clienti, circa 200 de miliarde lei; - popriri conturi bancare, peste 300 de miliarde lei.
Comentarii articol (0)