In cadrul actiunilor pe care le intreprinde pentru a crea un sistem financiar mai solid, Comisia Europeana a prezentat, miercuri, o propunere de regulament care vizeaza cresterea sigurantei si transparentei pietei instrumentelor financiare derivate negociate pe piete nereglementate (over-the-counter OTC). In acest proiect de regulament, Comisia propune ca informatiile privind contractele cu instrumente financiare derivate OTC sa fie raportate catre asa-numitele registre centrale de tranzactii si sa poata fi accesate de catre autoritatile de supraveghere.
De asemenea, toti ceilalti participanti la operatiunile de pe piata vor avea, la randul lor, acces la mai multe informatii. Comisia mai propune si compensarea prin intermediul contrapartidelor centrale (CPC) a contractelor standard cu instrumente financiare derivate OTC. Acest procedeu va reduce riscul de credit al contrapartidei, altfel spus riscul ca o parte la contract sa intre in incapacitate de plata. Propunerea Comisiei este in totalitate in spiritul angajamentelor asumate de UE in cadrul G20 si al abordarii adoptate de Statele Unite. Urmatorul pas este analizarea propunerii de catre Parlamentul European si de catre statele membre ale UE. Dupa adoptare, regulamentul se va aplica de la sfarsitul anului 2012.
„Pietele financiare nu isi mai pot permite sa arate ca in vestul salbatic. Instrumentele financiare derivate OTC au un impact considerabil asupra economiei reale, de la creditele ipotecare la preturile alimentelor. Lipsa unui cadru de reglementare pentru instrumentele financiare derivate OTC a contribuit la declansarea crizei financiare, cu consecintele dezastruoase pe care le resimtim cu totii. Propunem reguli care vor aduce mai multa transparenta si mai multa responsabilitate pe pietele instrumentelor derivate. Astfel vom sti cine ce face si cine ce datoreaza, si cui anume. In acelasi timp, vom lua masuri pentru a evita cazurile in care incapacitatea de plata a unei entitati individuale destabilizeaza un intreg sistem financiar, asa cum s-a intamplat in situatia colapsului Lehman”, a declarat
Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.
Principalele elemente ale propunerii
Mai multa transparenta: In prezent, raportarea contractelor cu instrumente financiare derivate OTC nu este obligatorie. Ca urmare, initiatorii politicilor, entitatile de reglementare, dar si participantii la operatiunile de pe piata nu au o imagine clara a activitatilor din acest sector. Propunerea Comisiei instituie obligatia ca tranzactiile cu instrumente financiare derivate OTC din UE sa fie inregistrate in baze de date centrale, numite registre centrale de tranzactii.
Autoritatile de reglementare din UE vor avea acces la aceste registre centrale si, astfel, vor putea avea o mai buna imagine de ansamblu cu privire la datoriile fiecarei entitati si la beneficiarii acestor datorii si vor putea detecta din timp eventualele probleme, cum ar fi acumularile de riscuri.
In paralel, nou-infiintata Autoritate europeana pentru valori mobiliare si piete (European Securities and Markets Authority - ESMA) va raspunde de
supravegherea registrelor centrale de tranzactii si de autorizarea sau retragerea inregistrarii acestora. De asemenea, registrele centrale de tranzactii vor avea obligatia de a publica pozitiile agregate pe tipuri de instrumente financiare derivate pentru ca toti participantii la operatiunile de pe piata sa aiba o imagine de ansamblu mai clara cu privire la piata instrumentelor derivate OTC.
Mai multa siguranta – reducerea riscurilor contrapartidei: In situatia actuala, participantii la tranzactii cu instrumente derivate OTC nu diminueaza suficient de mult riscul de credit al contrapartidei, cu alte cuvinte riscul de a inregistra pierderi ca urmare a faptului ca o parte nu efectueaza platile necesare la scadenta. Conform propunerii Comisiei, instrumentele derivate OTC standardizate (si anume cele care indeplinesc anumite criterii de eligibilitate predefinite, cum ar fi un grad ridicat de lichiditate) vor trebui sa fie compensate prin contrapartide centrale (CPC). CPC sunt entitati care intervin intre contrapartidele la o tranzactie, devenind astfel „cumparator pentru toti vanzatorii” si „vanzator pentru toti cumparatorii”. Prin aceasta masura se vor evita situatii de tipul celor in care colapsul unui participant la operatiunile de pe piata determina colapsul altor participanti, propagand astfel riscul la nivelul intregului sistem financiar. In cazul in care un contract nu indeplineste criteriile de eligibilitate si, prin urmare, nu este compensat prin CPC, trebuie sa se aplice alte tehnici de management al riscului (cum ar fi obligatia de a detine mai mult capital). Deoarece CPC vor prelua riscuri suplimentare, ele vor face obiectul unor cerinte de management stricte si al unor reguli organizationale si prudentiale armonizate, care sa le ofere siguranta. Printre acestea se numara normele in materie de guvernanta, controalele de audit, cerintele de capital mai stricte etc.
Mai multa siguranta – reducerea riscului operational: Piata instrumentelor financiare derivate OTC permite un grad ridicat de flexibilitate in stabilirea termenilor economici si juridici ai contractelor. Ca urmare, pe piata exista numeroase contracte complexe, special adaptate, care necesita in continuare multa interventie manuala in diverse etape de procesare. In acest fel creste riscul operational, altfel spus riscul de a se inregistra pierderi in urma unor erori umane, de exemplu. Propunerea Comisiei impune participantilor la operatiunile de pe piata obligatia de a masura, monitoriza si diminua acest risc, de exemplu prin utilizarea mijloacelor electronice pentru confirmarea termenilor contractelor cu instrumente financiare derivate OTC.
Domeniul de aplicare: Propunerea se aplica tuturor tipurilor de instrumente financiare derivate OTC. Se aplica atat firmelor financiare care utilizeaza instrumente derivate OTC, cat si firmelor nefinanciare care detin pozitii importante pe instrumente derivate OTC. De asemenea, propunerea se aplica in cazul CPC si al registrelor centrale de tranzactii. Pe de alta parte, insa, firmele nefinanciare (cum ar fi fabricantii) care utilizeaza instrumentele derivate OTC pentru a-si diminua riscurile care decurg din activitatile lor principale (de exemplu, hedging-ul comercial utilizat pentru a proteja impotriva variatiilor cursului de schimb) sunt scutite de cerintele de compensare prin CPC.
Un instrument financiar derivat este un contract incheiat intre doua parti cu privire la valoarea viitoare sau statutul activului aflat la baza sa (de exemplu, evolutia ratelor dobanzii, evolutia unei valute sau posibilitatea ca un debitor sa intre in faliment).
Un instrument financiar derivat OTC este un instrument derivat care nu se tranzactioneaza la bursa, ci se negociaza privat intre doua contrapartide. In ultimul deceniu, utilizarea instrumentelor derivate a crescut exponential, iar tranzactiile OTC au contribuit cel mai mult la aceasta crestere.
In 2009, la sfarsitul lunii decembrie, valoarea notionala a pietei instrumentelor derivate OTC se ridica la aproximativ 615 trilioane de dolari, cu 12% mai mare fata de sfarsitul anului 2008, dar cu 10% mai mica fata de nivelul maxim atins in iunie 2008.
Cvasicolapsul Bear Sterns in martie 2008, falimentul Lehman Brothers la 15 septembrie 2008 si salvarea AIG la 16 septembrie au fost primele cazuri care au atras atentia asupra deficientelor de functionare a pietei instrumentelor financiare derivate OTC, piete pe care se tranzactioneaza 80% dintre instrumentele financiare derivate. In comunicarea sa privind redresarea economiei europene din martie 2009, Comisia Europeana s-a angajat ca, pe baza unui raport privind instrumentele financiare derivate si alte produse structurate complexe, sa adopte initiative pentru cresterea transparentei si pentru a oferi solutii la problemele legate de stabilitatea financiara.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)