In medie, doar 0,9% din directivele referitoare la piata interna al caror termen de punere in aplicare a expirat nu au fost inca transpuse in legislatia nationala, acest procent fiind mai ridicat decat cel de 0,7%, inregistrat in martie 2010, informeaza Comisia Europeana. Insa, conform celui mai recent tablou de bord privind piata interna al CE, evolutia pozitiva inregistrata in ultimii ani s-a oprit.
Aceasta inseamna ca statele membre inca respecta, dar numai la limita, obiectivul de 1,0% fixat de sefii de stat si de guvern in 2007. In ceea ce priveste aplicarea legislatiei Uniunii Europene, numarul cazurilor de incalcare a dreptului UE a scazut usor in comparatie cu semestrul precedent. Recunoscand importanta mobilitatii cetatenilor pe piata interna, un capitol al tabloului de bord este dedicat aplicarii efective a normelor Uniunii Europene in domeniul recunoasterii reciproce a calificarilor profesionale.
„Daca dorim sa profitam pe deplin de avantajele oferite de piata interna, este esential ca statele membre sa puna in aplicare in termenele prevazute si in mod corespunzator normele europene menite sa asigure buna functionare a pietei interne. Rezultatele celui mai recent tablou de bord arata ca, desi multe state membre respecta cerintele, altele trebuie sa depuna mai multe eforturi. Tabloul de bord este un instrument util pentru obtinerea unei imagini precise si complete a situatiei existente pe teren, astfel incat, impreuna cu statele membre, sa putem solutiona problemele care raman de rezolvat”, a declarat Comisarul pentru piata interna si servicii, domnul Michel Barnier.
Punerea in aplicare a directivelor privind piata interna
- Deficitul mediu de transpunere a directivelor UE – procentul de directive privind piata interna care nu au fost transpuse in legislatia nationala in termenele prevazute – al celor 27 de state membre a crescut cu 0,2% si se ridica in prezent la 0,9%.
- In total, 18 state membre respecta obiectivul de 1%; 8 dintre acestea si-au imbunatatit sau au egalat deficitul lor de transpunere in comparatie cu semestrul precedent, si anume: Danemarca, Malta, Slovacia, Finlanda, Slovenia, Belgia, Regatul Unit si Irlanda.
- Cele doua state membre cele mai performante in materie de transpunere a directivelor sunt Danemarca si Malta, in cazul acestora numai 3 directive urmand inca a fi transpuse.
- 9 state membre se situeaza deasupra obiectivului de transpunere de 1%: Austria, Italia, Franta, Cipru, Republica Ceha, Luxemburg, Polonia, Portugalia si Grecia. Cu exceptia Austriei si a Italiei, in toate celelalte state membre s-au agravat intarzierile in privinta transpunerii.
- In comparatie cu semestrul precedent, perioada medie de transpunere la nivelul UE s-a redus cu 2 luni. In prezent, sunt necesare, in medie, 7 luni suplimentare pentru a transpune directivele UE dupa data de expirare a termenului de transpunere fixat. 21 de state membre au reusit sa-si reduca perioada medie de transpunere. Cele mai mari progrese in acest sens s-au inregistrat in Spania, Italia si Slovacia.
Incalcarea dreptului UE
- Numarul total al procedurilor privind incalcarea dreptului UE cu privire la piata interna a scazut cu 2,1% in comparatie cu semestrul precedent. Cele mai multe cazuri de incalcare se constata, in continuare, in domeniile „impozitare si uniune vamala” si „mediu”.
- In comparatie cu anii precedenti, s-a modificat clasamentul statelor membre care fac obiectul unor proceduri privind incalcarea dreptului UE. In prezent, Belgia face obiectul celui mai mare numar de proceduri privind incalcarea dreptului UE, aceasta fiind urmata de Grecia.
Tabloul de bord privind piata interna se axeaza pe legislatia referitoare la piata interna. Acesta nu trebuie confundat cu evaluarea anuala efectuata de Comisia Europeana, ale carei rezultate urmeaza a fi prezentate saptamana viitoare si care analizeaza situatia generala a transpunerii si a procedurilor privind incalcarea dreptului UE pentru toata legislatia europeana.
Tabel privind stadiul de transpunere a directivelor privind piata interna
Tabloul de bord prezinta pentru prima data, sub forma de tabel, o imagine generala a gradului de conformitate a statelor membre cu normele de implementare si de aplicare a legislatiei referitoare la piata interna. Pentru ca normele sa fie eficace, nu este suficienta transpunerea la timp a acestora. Ceea ce este important este ca acestea sa fie transpuse corect si sa fie aplicate corespunzator (a se consulta anexa).
Tabelul arata ca, in general, Malta, Letonia si Slovenia sunt statele membre cu cele mai bune rezultate. Cu toate acestea, in marea majoritate a statelor membre, exista cel putin un aspect care necesita o mai mare atentie, cum ar fi numarul de directive transpuse incorect. Este interesant de observat faptul ca acelasi lucru este valabil si in cazul statelor membre cu deficit de transpunere destul de mic, ceea ce dovedeste ca, pentru ca normele sa fie eficace pe teren, este necesar ca acestea sa fie corect transpuse si sa fie implementate corespunzator.
Un accent deosebit pe recunoasterea calificarilor profesionale
Anchetele arata ca cetatenii care lucreaza intr-un alt stat membru nu se asteapta sa se confrunte cu probleme in privinta recunoasterii calificarilor lor profesionale. Cu toate acestea, realitatea este diferita. In 30% din cazurile semnalate Comisiei, cererile de recunoastere a calificarilor depuse de cetatenii in cauza au fost, initial, respinse sau li s-a cerut sa se supuna unor teste suplimentare sau a trebuit ca acestia sa faca recurs pentru solutionarea cererii. Tabloul de bord evidentiaza diferente mari intre statele membre in aceasta privinta.
Transpunerea directivei privind recunoasterea calificarilor profesionale (2005/36/CE) in statele membre s-a dovedit a fi dificila, avand in vedere faptul ca aproximativ 1°200 masuri nationale de punere in aplicare au fost notificate Comisiei si ca unele state membre au inregistrat intarzieri in transpunerea directivei, in special Austria, Luxemburg si Grecia.
Din tabloul de bord reiese faptul ca Sistemul de informare al pietei interne (IMI) este utilizat pe larg in scopul cooperarii administrative referitoare la directiva privind recunoasterea calificarilor profesionale. IMI este un instrument electronic multilingv care faciliteaza si accelereaza schimbul de informatii intre autoritatile nationale si care optimizeaza, in acest fel, procedurile de recunoastere a calificarilor. Autoritatile pot, de exemplu, sa utilizeze IMI pentru a verifica mai rapid diplomele. In cazul a 71% din solicitarile de informatii, statele membre au raspuns in termen de maximum doua saptamani.
Textul complet al celui mai recent tablou de bord privind piata interna este disponibil aici.
Comentarii articol (0)