15 state membre ale Uniunii Europene au reusit sa reduca numarul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar initiate impotriva lor. Printre acestea se afla si Romania, care, in prezent, are doar doar 9 proceduri de infringement.
In conformitate cu ultimul tablou de bord al pietei interne realizat de Comisia Europeana, statele membre inregistreaza, in prezent, cele mai bune rezultate obtinute vreodata in privinta transpunerii normelor acceptate ale pietei interne in legislatia nationala.
In medie, doar 1% dintre directivele privind piata interna al caror termen de implementare a expirat nu au fost inca transpuse in legislatia nationala, in scadere de la 1,2% in decembrie 2007.
Acest lucru inseamna ca statele membre respecta deja noul obiectiv de 1% stabilit de sefii de stat, care trebuie sa fie atins pana in 2009, cel tarziu.
18 state membre au inregistrat procentaje egale sau inferioare noului obiectiv, in timp ce Bulgaria este primul stat membru care atinge un deficit de 0%. Zece state membre au obtinut cel mai bun rezultat al lor de pana acum.
„Sunt incantat sa constat ca statele membre au atins noul obiectiv de 1% cu mult timp inainte de termenul limita stabilit de Consiliul European. Aceasta este o realizare remarcabila si merita toata aprecierea. Sper ca aceasta tendinta pozitiva se va mentine si in cazul viitoarelor tablouri de bord", a declarat Charlie McCreevy, Comisarul pentru Piata interna si servicii.
"Totusi, simpla transpunere la timp nu este suficienta: este necesar, de asemenea, ca piata unica sa functioneze bine in practica. In viitor ne vom concentra din ce in ce mai mult pe aplicarea corecta a legislatiei pietei unice la nivel national si pe intensificarea cooperarii cu statele membre in acest domeniu”, a adaugat comisarul Charlie McCreevy.
Procedura de incalcare a dreptului comunitar
Tendinta generala este, de asemenea, pozitiva in ceea ce priveste aplicarea corecta a normelor privind piata interna: 15 state membre au reusit sa reduca numarul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar (proceduri de infringement) initiate impotriva lor.
Cu toate acestea, numarul total al acestor proceduri continua sa fie relativ mare, iar solutionarea acestora dureaza prea mult.
Italia are cele mai multe proceduri de infringement initiate, 127. La polul opus se afla
Romania, tara noastra avand doar 9 cazuri de incalcare a dreptului comunitar.
Normele de mediu sunt inca sursa celui mai mare numar de cazuri (
23%), urmate de
normele in domeniul impozitarii si al uniunii vamale (
18%). In domeniile energie si transporturi, achizitii publice si servicii numarul de cazuri s-a redus cu 1%.
Comentarii articol (0)