Romania face parte dintre statele europene care au transpus cele mai multe acte normative europene in legislatia interna, potrivit unui comunicat de presa al Comisiei Europene. Statul roman ii ramane un numar de 4 directive netranspuse.
Datele Tabloului de bord al pietei interne, publicat de CE, releva faptul ca, desi statele membre s-au incadrat mai bine in ce priveste transpunerea normelor pietei interne in legislatia nationala, trebuie sa mai amelioreze modul in care le pun in practica.
Conform CE, din directivele privind piata interna al caror termen de implementare a expirat, au mai ramas, in medie, de transpus in legislatia nationala doar 0,7%, fata de 1,0% in iulie 2009.
Astfel, statele membre s-au situat cu o marja sub pragul de 1,0% restante, care trebuia atins pana in 2009, conform intelegerii dintre sefii de stat.
De asemenea, in ce priveste aplicarea dreptului comunitar, se observa o usoara reducere a numarului cazurilor de incalcare, dar procedura continua sa dureze prea mult, iar statelor membre necesita, in medie 18 luni, ca sa execute hotararile Curtii de Justitie, desi, potrivit legii, masurile trebuie luate imediat.
„Este un bilant excelent care va folosi pietei interne in ansamblul ei ” , a declarat Comisarul pentru piata interna si servicii, Michel Barnier.
„Fac apel la statele membre care nu au atins inca obiectivul sa-si intensifice eforturile. Totusi, calitatea implementarii si a modului in care se aplica practic in teren aceste norme ramane o mare problema, care submineaza increderea in piata interna si-i afecteaza eficienta. Nerespectarea hotararilor Curtii este pur si simplu inacceptabila. Sunt hotarat sa recurg la posibilitatile pe care le ofera noul tratat pentru a asigura aplicarea mai rapida a acestor hotarari. Vreau sa realizez un parteneriat real cu statele membre pentru mai buna intelegere si prevenirea acestor probleme. Sunt sigur ca impreuna putem readuce in centrul pietei interne cetatenii si intreprinderile”, adauga acesta.
Transpunerea directivelor privind piata interna
Cu o medie de 0,7% din directivele privind piata interna netranspuse la timp in legislatia nationala pe ansamblul celor 27 de state membre, restantele de transpunere sunt cu mult sub obiectivul intermediar de 1% convenit de sefii de stat si de guvern in 2007.
Potrivit CE, este prima data cand statele membre se prezinta la termenul stabilit cu un rezultat mai bun decat acela la care se angajasera.
In total, 16 state membre si-au depasit sau egalat cele mai bun rezultate anterioare: Belgia, Republica Ceha, Estonia, Spania, Franta, Cipru, Letonia, Lituania, Luxemburg, Ungaria, Malta, Portugalia,
Romania, Slovacia, Finlanda si Regatul Unit.
Numarul statelor membre care au atins obiectivul fixat a crescut de la 18 la 20.
PE de alta parte, exista si state membre care nu au realizat obiectivul de 1%, precum: Austria, Portugalia, Republica Ceha, Polonia, Italia, Luxemburg si Grecia. Totusi, si aceste state membre, cu exceptia Austriei, au reusit sa-si reduca semnificativ restantele.
CE atrage atentia asupra faptului ca, avand in vedere volumul de legislatie proiectat sa apara in urmatoarele sase luni, Republica Ceha, Grecia, Italia, Luxemburg si Polonia vor trebui sa ia masuri drastice ca sa atinga obiectivul data viitoare.
Conform Tabloului de bord, in ultimele sase luni, statele membre au reusit sa reduca numarul directivelor foarte intarziate de la 22 la 16.
Adunand directivele incorect transpuse si directivele netranspuse la timp, se ajunge la o restanta medie pe ansamblul UE de 1,5%, fata de 1,8%, cat s-a inregsistrat acum sase luni.
CE recomanda statelor membre sa se concentreze mai mult pe scurtarea intarzierilor de transpunere.
In prezent, statele membre integreaza directivele cu intarzieri in medie de noua luni peste termenul de transpunere, Grecia si Luxemburg fiind statele cu cele mai mari intarzieri.
Incalcari ale dreptului comunitar
Comparativ cu acum sase luni, numarul procedurilor privind incalcarea dreptului comunitar a inregistrat o scadere de 1,2%. Ca si in anii precedenti, cele mai multe abateri sunt in domeniile „impozitare si uniune vamala” si „mediu”.
Italia, urmata de Grecia si Spania , a acumulat cele mai multe proceduri pentru incalcare.
Durata medie de rezolvare a cazurilor de incalcare a crescut, in comparatie cu decembrie 2007, de la 25 de luni la 28 de luni pentru UE-15 si de la 12 luni la 16 luni pentru UE-12.
In loc sa ia masuri pe loc, cum cere legea, statele membre intarzie foarte mult – circa un an si jumatate in medie – sa se conformeze hotararilor Curtii de Justitie.
Cele mai mari intarzieri le inregistreaza Austria si Spania, unde aplicarea hotararilor Curtii dureaza in medie circa 25 de luni.
In clipa de fata,
impotriva statului roman exista exista patru proceduri „infringement”.
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (0)