Mai multe centre de plasament clasice vor fi inchise pentru a fi inlocuite cu case de tip familial, apartamente si centre de recuperare pentru copiii cu dizabilitati, in cadrul unui program national, aprobat miercuri de Guvern, pentru care s-a alocat peste 1,8 milioane de lei, a anuntat purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, la finalul sedintei de miercuri.
Programul „Inchiderea institutiilor de tip vechi si infiintarea de centre de recuperare, de casute de tip familial si/sau apartamente” , adoptat miercuri de Guvern, se va desfasura in perioada 2010-2012 si vizeaza inchiderea a cel putin 6 institutii de protectie a copilului de tip vechi pentru a le inlocui cu servicii alternative de protectie - case de tip familial, apartamente si centre de recuperare pentru copilul cu dizabilitati.
Astfel, prin acest program, aproximativ 500 de copii provenind din centre de plasament clasice vor fi gazduiti in case de tip familial, unde vor avea conditii mai bune de ingrijire si li se va acorda o atentie mai mare.
„Vorbim despre case de tip familial in care vor fi ingrijiti de catre personal specializat pana la 15 copii”, a explicat Ioana Muntean.
Muntean a mai prezicat ca, din 2001 pana in prezent, au fost inchise aproximativ 300 de centre de plasament clasice, prin acest tip de programe de interes national si prin alte proiecte similare.
Potrivit purtatorului de cuvant al Guvernului, programul are un bugetul total de 15,2 milioane lei, din care 200.000 lei pentru 2010, 5 milioane lei pentru 2011 si 10 milioane lei pentru 2012.
De asemenea, Executivul a aprobat miercuri si programul „Interventia in situatii de violenta in familie”, care urmareste intarirea capacitatii Directiei Generale si Asistenta Sociala si Protectia Copilului de interventie in situatii de violenta in familie prin: infiintarea si/sau dezvoltarea serviciilor de interventie in situatii de violenta in familie, asigurarea functionarii acestora si activitati de informare privind activitatile desfasurate.
„Copilul, persoana adulta sau familia semnaleaza, printr-un telefon, de exemplu, problema cu care se confrunta. Directia judeteana de Asistenta Sociala si Protectia Copilului trimite la fata locului o echipa mobila, care acorda consiliere si conduce persoana sau copilul agresat la spital, daca este cazul, sau la o alta institutie unde se impune sa fie condus, a declarat Ioana Muntean despre modalitatea de derulare a acestui program.
Programul are alocat un buget de 1,86 milioane lei, din care 200.000 lei pentru 2010 si cate 830.000 lei pentru 2011 si 2012.
Cele doua programe se vor derula pana cel tarziu la 31 decembrie 2012 si vin in continuarea reformelor demarate in acest domeniu inca din 1997, a subliniat Ioana Muntean.
Comentarii articol (3)