Autogol cu legea pensiilor: scutire surpriza de contributii sociale, titreaza Capital.
Persoanele fizice autorizate (PFA) care au si carte de munca sunt scutite de la plata contributiilor sociale, potrivit noii legi a pensiilor, dupa ce alte acte normative intens contestate si aprobate in aceasta vara de catre Guvern le considerau bune de plata.
Sarabanda modificarilor legislative referitoare la contributiile sociale datorate de persoanele care au venituri din activitati independente pare fara sfarsit. Dupa ce, in ultimele trei luni, Guvernul a facut modificari peste modificari pentru a-i „captura“ in mrejele sistemului pe toti cei care au venituri profesionale, sustinand vehement corectitudinea si necesitatea acestora in ciuda numeroaselor critici, noua lege a pensiilor, votata in Parlament si aflata in prezent la promulgare, anuleaza obligatia de plata a contributiilor sociale pentru PFA care sunt, totodata, salariate.
FMI: Romania are nevoie de 38 mld. euro la anul, scrie Ziarul Financiar.
FMI, principalul finantator al Romaniei, estimeaza necesarul de bani al tarii pe 2011 la 38 mld. euro, in crestere cu circa 700.000 de euro fata de 2010, dar cu aproape11 mld. euro mai putin decat varful din 2009.
Aproape 19 mld. euro vor fi necesare pentru acoperirea datoriilor pe termen scurt scadente, din care 9,6 mld. euro in contul bancilor si numai 3,9 mld. euro in contul statului. La acestea se vor adauga datorii pe termen mediu si lung de 10,8 mld. euro care ajung la maturitate anul viitor. Pe acest segment, companiile vor avea cel mai mult de platit/refinantat, adica 5,2 mld. euro, urmate de banci cu 4,7 mld. euro, in timp ce statul va avea nevoie de 0,9 mld. euro.
Evenimentul Zilei relateaza: Isarescu spune ca ne descurcam si fara FMI.
Potrivit guvernatorului BNR, un nou imprumut de la Fond ne-ar impovara si mai mult, iar Romania are suficienta credibilitate pe plan extern.
Presedintele Traian Basescu si guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, au opinii diferite cand vine vorba despre situatia tarii.
Potrivit acestuia din urma, Romania nu mai are nevoie de un nou acord cu Fondul Monetar International, intrucat tara noastra are destule rezerve financiare si se bucura de credibilitate pe plan economic international. Isarescu a declarat, potrivit site-ului Antenei 3, ca un nou imprumut ar impovara si mai mult economia romaneasca.
Bancherii cresc dobanzile cerute populatiei si le scad pentru firme, informeaza Gandul.
Bancile au redus in august dobanzile cerute firmelor pentru creditele nou acordate, insa au scumpit imprumuturile in lei date populatiei.
Strategia bancherilor, asa cum reiese din dobanzile practicate, este de a credita firmele si de a incetini si mai mult acordarea imprumuturilor catre persoanele fizice. In cazul noilor imprumuturi in lei acordate firmelor dobanda medie a scazut in august cu 1,1 puncte procentuale fata de iulie, pana la 10,92%, ajungand la cel mai mic nivel din ultimii trei ani.
Cand vine vorba despre creditarea populatiei insa, respectiv de creditele de consum in lei, bancherii au urcat dobanzile anuale efective (care includ pe langa dobanzi si costul comisioanelor), in doar patru luni, din mai pana in august, de la 17,2% pe an la 19,27%, conform datelor BNR.
Face statul bani din majorarea TVA?, se intreaba jurnalistii de la money.ro.
Dincolo de dezbaterile publice din jurul majorarii TVA, aceasta decizie a guvernului sapa adanc in buzunarele populatiei. Cat de adanc? Media lunara a incasarilor statului din TVA a crescut cu aproape 30% din momentul anuntului “Majoram TVA la 24%”.
Statul incasa, in medie, in ultimele trei luni premergatoare anuntului de crestere a TVA 2,6 de miliarde de lei pe luna. O medie care arata cam la fel cu cea de anul trecut.
In iunie, premierul Emil Boc anunta ca, din cauza ca n-a reusit sa treaca reducerea pensiilor de Curtea Constitutionala, guvernul a decis majorarea TVA de la 19% la 24%.
Comentarii articol (0)