Magistratii, personalul auxiliar, persoanele cu functii de conducere si de control, precum si functionarii publici au obligatia de a depune noi declaratii de avere si de interese, pana la data de 3 noiembrie 2010, potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, dupa cum se arata intr-un comunicat de presa al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM). Nedepunerea acestora se sanctioneaza cu amenda, Agentia Nationala de Integritate (ANI) putand declansa din oficiu procedura de evaluare.
Potrivit CSM, noile formulare ale declaratiilor de avere si de interese, care trebuie completate potrivit Legii nr. 176/2010 privind integritatea in exercitarea functiilor si demnitatilor publice, pentru modificarea si completarea Legii nr. 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate, precum si pentru modificarea si completarea altor acte normative, se pot descarca de pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, sectiunea ”Declaratii magistrati” sau de pe pagina de internet a Agentiei Nationale de Integritate.
De asemenea, Consiliul recomanda consultarea „Ghidului de completare al declaratiilor de avere si de interese” elaborat de catre Agentia Nationala de Integritate in cooperare cu Societatea Academica din Romania, publicat pe site-ul Consiliului si al ANI.
Legea nr. 176/2010 a intrat in vigoare pe data de 5 septembrie 2010 si, in esenta, vizeaza urmatoarele situatii:
- potrivit prevederilor art. 37 din Legea nr. 176/2010, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a legii, persoanele care au obligatia depunerii declaratiilor de avere si a declaratiilor de interese (judecatorii, procurorii, magistratii-asistenti, asimilatii acestora, precum si asistentii judiciari; personalul auxiliar de specialitate din cadrul instantelor judecatoresti si parchetelor; persoanele cu functii de conducere si de control, precum si functionarii publici, inclusiv cei cu statut special, care isi desfasoara activitatea in cadrul tuturor autoritatilor publice centrale ori locale sau, dupa caz, in cadrul tuturor institutiilor publice; personalul institutiilor si autoritatilor publice, inclusiv personalul angajat cu contract individual de munca, care administreaza sau implementeaza programe ori proiecte finantate din fonduri externe sau din fonduri bugetare)
vor completa si vor depune noi declaratii, conform noilor formulare prevazute in anexele nr. 1 si 2 din lege (pana la data de 3 noiembrie 2010). Conform dispozitiilor art. 4 alin. 4 din lege, persoanele care nu aveau obligatia de a depune declaratiile de avere si de interese trebuie sa depuna aceste declaratii, in termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a Legii nr. 176/2010 (pana la data de 4 octombrie 2010).
- Datele din declaratia de avere trebuie sa corespunda cu situatia existenta la momentul declararii, iar in ceea ce priveste veniturile se declara numai veniturile incasate in anul fiscal anterior (incheiat la 31 decembrie).
- Persoanele numite/eliberate din functie sunt obligate sa depuna declaratii de avere si de interese in termen de 30 de zile de la data numirii in functie ori de la data inceperii activitatii, respectiv de la data incheierii mandatului sau a incetarii activitatii.
- Persoanele suspendate din exercitiul functiei sau al demnitatii publice pentru o perioada ce acopera integral un an fiscal vor actualiza declaratiile in termen de 30 de zile de la data incetarii suspendarii.
- In perioada detasarii sau delegarii, declaratiile se depun la institutia de la care persoanele au fost delegate sau detasate.
- In cazul in care declarantul sesizeaza deficiente in completarea declaratiei, acesta poate rectifica declaratia in termen de 40 de zile de la depunerea initiala (declaratia rectificata putand fi insotita de documente justificative).
- Conform dispozitiilor cuprinse in art. 6 alin. 1 lit. e) si art. 12 alin. 6 din lege, declaratiile de avere/interese se publica pe paginile de internet ale Consiliului Superior al Magistraturii si ale Agentiei Nationale de Integritate (prin anonimizarea adresei imobilelor declarate, cu exceptia localitatii unde sunt situate, adresei institutiei care administreaza activele financiare, a codului numeric personal, precum si a semnaturii) si raman publicate pe toata durata exercitarii functiei/mandatului si 3 ani dupa incetarea acestora si se arhiveaza potrivit legii.
- Persoanelor care nu depun declaratii de avere/ de interese in termen li se solicita un punct de vedere in termen de 10 zile lucratoare, de catre persoanele responsabile cu implementarea prezentei legi. Lista cu persoanele care nu au depus in termen/ au depus cu intarziere declaratiile, insotita de punctele de vedere primite, se transmite Agentiei Nationale de Integritate.
- Nedepunerea declaratiilor de avere/ de interese in termenele prevazute de prezenta lege, precum si nedeclararea cuantumului veniturilor realizate sau declararea acestora cu trimitere la alte inscrisuri constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda, Agentia putand declansa din oficiu procedura de evaluare.
Totodata, in conformitate cu considerentele Deciziei Curtii Constitutionale nr. 415/14.04.2010 si cu dispozitiile art. 147 alin. 1 din Constitutia Romaniei, incepand cu data de 5 mai 2010 (data publicarii deciziei in Monitorul Oficial nr. 294/05.05.2010),
declaratiile de avere/de interese nu au mai fost publicate pe pagina de internet a Consiliului Superior al Magistraturii, cu exceptia situatiei in care au existat solicitari exprese formulate de catre persoanele obligate de lege sa depuna aceste declaratii.
„Transparenta este esentiala pentru o buna administrare a justitiei si un succes al democratiei, principiu pe care Consiliul il promoveaza in cadrul sistemului judiciar romanesc si il pune efectiv in practica prin intreaga sa activitate”, a declarat Florica Bejinaru, presedintele Consiliului Superior al Magistraturii.
Comentarii articol (0)