In contextul unei economii instabile, platile intarziate pot avea efecte extrem de negative pentru intreprinderile mici si mijlocii, care au nevoie de bani pentru a-si plati angajatii si furnizorii, considera europarlamentarii. In aceste conditii, Parlamentul European propune ca in mediul privat, plata facturilor sa se faca in termen de cel mult 30 de zile, in timp ce in mediul public termenul limita sa fie de maxim 60 de zile.
Astfel, potrivit unui comunicat de presa al Parlamentului European, noile reguli privind intarzierea efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale, asupra carora au cazut de acord Parlamentul si Consiliul, in data de 5 octombrie, ar trebui sa faciliteze si sa accelereze recuperarea de catre companii a banilor ce li se cuvin.
Potrivit eurodeputatilor, pentru a supravietui, fiecare firma are nevoie de bani, astfel incat sa isi plateasca angajatii si furnizorii. In momentul in care companiile partenere nu fac plata la timp apar probleme, iar companiile trebuie sa apeleze la imprumuturi.
Nu numai companiile, dar si, surprinzator, autoritatile publice pot intarzia cu efectuarea platilor.
In acest context, deputatii europeni au abordat, marti, problema combaterii intarzierii efectuarii platilor in cazul tranzactiilor comerciale atat in sectorul public, cat si in cel privat.
Prin urmare, conform comunicatului de presa al PE, noile reguli vor inlocui directiva europeana existenta in acest domeniu.
Termene limita clare si penalizari pentru intarziere
Autoritatile contractante publice si private ar trebui sa fie obligate, in principiu, sa plateasca facturile in termen de 30 de zile, spun noile reguli. Propunerea Comisiei Europene permitea negocierea acestei perioade intre vanzator si cumparator. Perioada de plata poate fi extinsa la 60 de zile, numai cu mentionarea in contract a unui acord in acest sens intre vanzator si cumparator si doar in cazul in care amanarea nu este extrem de inechitabila pentru vanzator.
Parlamentul a insistat ca platile de la sectorul public catre cel privat sa nu fie niciodata amanate dincolo de 60 de zile si ca orice amanare trebuie facuta de comun acord si justificata obiectiv. In cazul institutiilor sanitare si medico-sociale publice, termenele de plata sunt de 60 de zile. De exemplu, in ce priveste achitarea facturilor de la spital, acestea sunt rambursate prin sistemul de securitate sociala si aceasta procedura dureaza mai mult.
Penalizarea aplicata pentru intarzierea platii va fi de 8%, iar compensatia pentru costurile de recuperare va fi de 40 de euro.
In plus, procedura de verificare, prin care se stabileste conformitatea bunurilor sau serviciilor cu contractul, este prevazuta prin lege sau contract si daca debitorul primeste factura inainte de sau in ziua in care are loc aceasta verificare, dupa 30 de zile calendaristice de la acea data.
Regulile vor proteja intreprinderile mici si mijlocii
„Parlamentul s-a asigurat ca toate partile se vor situa pe picior de egalitate si ca regulile se aplica tuturor, in beneficiul multor intreprinderi mici si mijlocii europene. Gratie acestui acord, IMM-urile nu vor mai servi drept banci pentru intreprinderile publice sau marile companii“, a declarat raportoarea socialista germana Barbara Weiler.
Pe 5 octombrie, eurodeputatii au votat asupra unui acord la care ajunsesera Comisia Europeana, Parlamentul European si Consiliul UE pe 13 septembrie.
Votul in plenul Parlamentului European este programat pentru luna octombrie.
Comentarii articol (0)