Romania va primi, in 2011, peste 49,5 milioane de euro pentru achizitionarea de alimente pe care sa le distribuie persoanelor sarace, in cadrul Programului de ajutorare a persoanelor nevoiase din spatiul comunitar, a anuntat Comisia Europeana, intr-un comunicat de presa.
Alaturi de Romania, alte 20 de state europene vor aplica anul viitor Programul, dupa ce Comitetul de gestionare a organizarii comune a pietei unice a votat planurile privind ajutoarele alimentare prezentate de statele membre in cadrul Programului de ajutorare a persoanelor nevoiase pentru 2011.
“Programul de ajutorare a persoanelor nevoiase este inca o dovada a faptului ca politica agricola comuna nu-i vizeaza doar pe agricultori, ci pe toti cetatenii UE. Anul trecut, aproximativ 13 milioane de persoane au beneficiat de diversele programe nationale”, a declarat Dacian Ciolos, comisarul pentru agricultura si dezvoltare rurala.
Conceput initial pentru distribuirea stocurilor excedentare de produse agricole („stocuri de interventie”) catre persoanele nevoiase, programul a fost modificat la mijlocul anilor '90 astfel incat, in anumite situatii, stocurile de interventie sa poata fi completate cu achizitii de pe piata.
In 2010, stocurile de interventie existente (cereale, lapte praf, cantitati limitate de unt) pot satisface in cea mai mare parte necesarul prevazut in programul pentru 2011, nemaifiind astfel nevoie sa se recurga decat in mica masura la achizitiile de pe piata, se mai arata in comunicat.
Comisia Europeana a alocat un buget de 500 de milioane de euro pentru achizitii, la fel ca in cazul programelor pentru 2009 si 2010.
Romania va primi, in cadrul Programului, 49 578 143 euro pentru a cumpara produse alimentare pe care sa le distribuie persoanelor nevoiase.
Mai mult, tara noastra va beneficia, pentru 2011, si de 370.000 tone de cereale si 5600 tone de lapte praf degresat, cantitate care urmeaza sa fie retrasa din stocurile de interventie comunitare.
Potrivit datelor CE, Romania primeste una dintre cele mai mari cantitati de cereale din UE, situandu-se pe locul 4, dupa Franta, Italia si Polonia.
Participarea statelor membre la program este voluntara, iar Comisia adopta un nou plan in fiecare an. Ajutoarele sunt oferite de obicei mai multor categorii de persoane sarace, in special familiilor aflate in dificultate, persoanelor in varsta lipsite de mijloace suficiente de trai, persoanelor fara adapost, persoanelor cu handicap, copiilor aflati in pericol, lucratorilor saraci, lucratorilor migranti si solicitantilor de azil. In acest scop, statele membre colaboreaza cu organizatiile de caritate si/sau cu serviciile sociale locale.
Statele membre care doresc sa ia parte la program trebuie sa informeze Comisia la inceputul fiecarui an si sa ii comunice apoi produsele si cantitatile de care au nevoie. Ele trebuie sa transmita Comisiei si un raport referitor la punerea in practica a programului.
Desi nivelul de trai in UE este, in medie, unul dintre cele mai ridicate din lume, exista persoane care nu sunt capabile sa isi asigure o hrana adecvata. Conform celor mai recente estimari, in medie, 17 % din populatia Uniunii Europene traieste sub pragul saraciei sau la limita acestuia si se confrunta cu saracia alimentara, care nu le permite, de exemplu, sa ia, o data la doua zile, o masa echilibrata.
Comentarii articol (0)