ACCES GRATUIT
PE sustine eliminarea vizelor pentru Albania si Bosnia-Hertegovina
Parlamentul Europena a votat pentru eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii Albaniei si Bosniei-Hertegovina inainte de sfarsitul anului 2010, considerand cele doua state indeplinesc conditiile necesare din punct de vedere al securitatii documentelor, al luptei impotriva imigratiei clandestine si impotriva criminalitatii, se arata intr-un comunicat al Legislativului european, remis redactiei Avocatnet.ro.
Articolul continuă mai jos
La 30 noiembrie 2009, UE a decis eliminarea obligativitatii vizelor pentru cetatenii din Serbia, Muntenegru si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei, decizie care a devenit efectiva la 19 decembrie 2009. Bosnia-Hertegovina si Albania nu indeplineau, in acel moment, toate criteriile referitoare la imigratia ilegala si securitate.
In luna mai, Comisia Europeana a decis ca cele doua state au facut progrese si a recomandat ca Parlamentul si Consiliul sa aprobe eliminarea cerintelor de obligativitate a vizelor pana la sfarsitul anului pentru calatorii mai scurte de 3 luni.
Raportul elaborat de Tanja Fajon (S&D, SL) a fost adoptat cu 538 voturi pentru, 47 impotriva si 41 abtineri.
„Este timpul sa transmitem un mesaj pozitiv acestor tari prin distrugerea zidului vizelor (...) oamenii merita acest gest din plin", a declarat raportoarea PE, Tanja Fajon.
Potrivit comunicatului, numai cetatenii care detin un pasaport biometric vor fi exceptati de la aplicarea regulilor privind vizele.
Propunerea de eliminare a obligativitatii vizelor urmeaza a fi aprobata in luna noiembrie si de Consiliu, aplicandu-se regula majoritatii calificate.
Raportorul regreta insa faptul ca Kosovo ramane "singura parte a Balcanilor de Vest care este lasata complet in afara procesului de liberalizare a vizelor" din cauza "diferentelor intre statele membre privind recunoasterea independentei", mai precizeaza documentul PE.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (0)