Reprezentantii casei de avocatura Danila, Petre & Asociatii (DPA), specializata in cazuri de insolventa, au apeciat ca numarul dosarelor de insolventa a scazut cu 20%, fata de anul trecut, din cauza perioadelor lungi de solutionare care au determinat creditorii sa recurga la alte masuri pentru recuperarea creantelor, conform unui comunicat transmis, miercuri, redactiei Avocatnet.ro.
„Chiar daca in 2010 cazurile de insolventa au scazut cu 20% fata de anul trecut, observam o crestere a cazurilor de concordat preventiv sau de negociere. Acest fapt se datoreaza perioadelor lungi de solutionare a procedurilor de insolventa. Durata depinde de situatia debitorului, de buna sa credinta si disponibilitatea de cooperare, cat si de pozitia creditorilor. In general, durata variaza intre 3 si 5 ani. Pot exista situatii in care procedura sa se finalizeze mult mai repede: fie cand debitorul este cooperant, fie cand nu sunt multi creditori si exista sanse efective de recuperare a creantelor si reintrare a debitorului in circuitul comercial”, a declarat Nicoleta Grama, partener Danila, Petre&Asociatii.
„Spre deosebire de anul trecut, in 2010 am observat o crestere a numarului creditorilor care a inteles ca exista si alte modalitati de acoperire a creantelor decat cele ale inregistrarii de cereri de insolventa impotriva debitorilor lor si ca uneori acestea sunt mai eficiente si in favoarea lor. Experienta a demonstrat ca uneori este mai indicat sa se renegocieze termenii contractuali atunci cand debitorii se afla in dificultate economica, sau sa se apeleze la dispozitiile legii privind concordatul preventiv, decat sa se aleaga procedura insolventei”, a adaugat Nicoleta Grama.
Casa de avocatura Danila, Petre&Asociatii (DPA) a solutionat in cursul acestui an, prin negocierile purtate de catre parti, aproximativ 50 de dosare, evitand astfel deschiderea procedurii de insolventa, se arata in comunicat.
DPA are in portofoliu peste 400 de cazuri de insolventa, reprezentand 25 % din numarul total de dosare din portofoliu.
“Dintre firmele carora le-am oferit asistenta juridica, fie in calitate de creditori, fie de debitori, putem preciza ca pana la acest moment in circa 27% dintre dosarele de care ne-am ocupat, clientii nostri si-au rezolvat situatia litigioasa fie prin recuperarea efectiva a creantei, fie prin preluarea debitelor de catre alte societati agreate”, a mai spus Nicoleta Grama.
Reprezentantii Danila, Petre&Asociatii anticipeaza o mentinere a trendului negativ in privinta numarului de dosare noi de insolventa, dar in acelasi timp un trend ascendent pe numarul de negocieri intre creditori si debitori.
Cel mai important caz de profil al casei de avocatura vizeaza procedura insolventei unui debitor care are ca obiect de activitate transport national si international de marfuri, fiind cea mai mare firma de profil din Romania. Societatea debitoare detine un patrimoniu evaluat la 8.000.000 EURO, iar creanta pe care clientul societatii de avocatura o are de recuperat este de 1.100.000 Euro, mai precizeaza documentul.
Danila, Petre&Asociatii recomanda creditorilor o atitudine proactiva, in sensul luarii de masuri concrete si rapide in cazul neindeplinirii obligatiilor de plata scadente. Inregistrarea unei cereri de insolventa imediat ce legea permite acest lucru nu este intotdeauna cea mai buna solutie, ci trebuie epuizate toate mijloacele legale de recuperare a creantelor inainte de a se apela la insolventa.
„Pentru debitori recomandam ca in cazul in care se afla in dificultate economica, sa propuna creditorilor mijloace acceptabile, care sa conduca la stingerea datoriilor fara a se ajunge la procedura de insolventa: reesalonari de datorie, oferirea de garantii suplimentare,” a concluzionat Nicoleta Grama.
Comentarii articol (0)