avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 319 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Deschidere procedura concordat preventiv
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Deschidere procedura concordat preventiv

Fiind o procedura noua, exista si un model de cerere privind declansasrea acestei proceduri? Se poate merge dupa "ureche", o adaptare a cererii de intrare in insolventa/faliment, etc? Programul legislativ utilizat de mine inca nu a reusit sa produca o astfel de cerere.
Inca ceva: conciliatorul poate fi desemnat de catre debitor inca din momentul depunerii cererii? Am inteles corect?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Ionel Popa , Mediator 00:42, 14 Iulie 2010
Buna ziua,
Deschiderea procedurii concordatului preventiv se face in urmatorii pasi:
- debitorul inainteaza catre judecatorul sindic cererea de deschidere a procedurii, impreuna cu propunerea de numire a conciliatorului provizoriu;
- Judecatorul sindic numeste conciliatorul provizoriu;
- in termen de 30 de zile de la numire, conciliatorul, impreuna cu debitorul, elaboreaza lista creditorilor si oferta de concordat, care include proiectul de concordat preventiv si realizeaza formalitatile de publicitate si opozabilitate cu privire la acestea (notificari, inregistrarea in registrul special de la grefa tribunalului, mentionarea in registrul comertului);
- oricare dintre partile implicate poate solicita negocierea proiectului de concordat;
- in maximum 30 de zile de la primirea ofertei, creditorii trebuie sa voteze concordatul preventiv care se considera aprobat cu votul pozitiv al majoritatii reprezentand 2/3 din valoarea creantelor acceptate si necontestate (fara a tine seama de voturile pozitive ale anumitor categorii de creditori, e.g. afiliatii debitorului sau ai managementului acestuia etc.);
- in minimum 30 de zile de la respingerea proiectului de concordat, debitorul poate face o noua oferta de concordat preventiv;
- dupa aprobare, Judecatorul-sindic constata concordatul preventiv care, odata aprobat, trebuie notificat creditorilor si inscris in registrul comertului.

Cererea de deschidere trebuie deci sa contina elementele specificate in lege.

Cu stima,
E necesar sa discuti mai intai cu conciliatorul pe care il propui, sau doar il propui si instanta in desemneaza?
Voi incepe si eu o atare procedura si e noua si pt mine.
Toti practicienii in insolventa pot fi conciliatori ?
Multumesc.
Nu este obligatoriu desigur sa discuti inainte cu conciliatorul , insa, pentru o mai buna derulare a procedurii si pentru negocierea contractului cu acesta, apreciez ca e necesara o discutie prealabila.
Din cate stiu, orice practician in insolventa poate fi desemnat conciliator.
Multumesc.
Trebuie sa se discute cu practicianul in insolventa. Nimeni nu accepta sa fie numit fara o negociere prealabila a conditiilor de prestare a concilierii. Se va incheia un precontract si dupa omologarea proectului se va stabili onorariul definitiv. Costa orice portofoliu si daca nu discutati in prealabil poti avea surpriza ca numirea sa esueze . Sunt destule motive sa nu se conformeze numirii facute de catre tribunalul comercial daca nu se negociaza conditiile in prealabil.
Am 2 clieniti pe concordat si sunt destule de multe probleme si dificultati in derularea procedurii si este mult de lucru.
mult succes
Ultima modificare: Miercuri, 14 Iulie 2010
Ionel Popa, Mediator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cerere debitor insolventa sau cerere creditor insolventa? Cristianna Cristianna Buna seara!Pentru o firma cu datorii,care se gandeste la insolventa,ce este mai avantajos pentru ea,sa isi ceara insolventa sau sa ii ceara creditorii acest ... (vezi toată discuția)
Concordatul preventiv faleza faleza se poate folosi concordatul preventiv in cazul datoriilor fata de stat,si fata de banci (vezi toată discuția)
Drepturile unui angajat irinavoicu irinavoicu buna seara, care pot fi consecintele daca votez \'nu\' oferta de concordat preventiv a companiei la care am lucrat. Nu a achitat datoriile si salariile mai ... (vezi toată discuția)