Un debitor-SRL impotriva caruia s-a introdus cerere pt deschiderea procedurii de insolventa (fara sa existe incheiere de deschidere a procedurii-inca) mai poate beneficia de prev legii 381/2009, adica mai poate face un contract de concordat preventiv cu creditorii?sau poate da mandat ad-hoc, prin promovarea unei cereri la tribunal, mentionand ca exista un dosar de insolventa deschis?din cate am inteles, dl piperea, care a promovat practic legea se referea la aceste posibilitati ca fiind anterioare si alternative insolventei (de unde si denumirea preventiv), dar din lege nu rezulta expres....legea vorbeste de posib incheierii unui concordat preventiv doar daca nu exista, in cazul de fata, deschisa procedura insolventei:la ce se refera aceasta prevedere-la existenta dosarului, deci a cererii de insolventa impotriva debitorului sau la existenta incheierii de deschidere a procedurii?este vb de art. 13 lit b
acest mesaj a fost postat si la drept comercial, insa nu am primit feedback, sa speram ca aici ii e locul...desi, daca nu presupune insolventa, nu ar avea ce sa caute aici, corect??? astept pareri, dragi colegi!
Un debitor se afla in procedura insolventei de la data pronuntarii sentintei de deschidere a procedurii. In intervalul de timp dintre data la care a fost investita instanta cu deschiderea procedurii si pana la data pronuntarii sentintei, societatea debitoare funtioneaza normal.
Chiar daca pe rolul unei instante comerciale se afla o cerere de deschidere a procedurii insolventei (dar inca nu s-a pronuntat sentinta de deschidere) nimic nu il impiedica pe debitor sa solicite deschiderea procedurii concordatului preventiv si numirea conciliatorului. Aceasta procedura a concordatului se desfasoara mai urgent ca cea a insolventei, Daca intre momentul investirii instantei cu o cerere pe legea 85/2006 si primul termen de judecata ,intervalul de timp poate varia inre 2-3 luni, in cazul concordatului acesta e max o saptamana. Ce este important ca, conciliatorul sa se miste repede sa depuna la ONRC mentiunea de oferta de concordat.
In concluzie simpla investire a unei instante comerciale cu o cerere de deschidere a procedurii insolventei, nu impiedica debitorul sa solicite concordatul preventiv , pana la data publicarii ofertei de concordat care insa trebuie sa fie anterioara datei la care instanta ar trebui sa se pronunte pe legea 85/2006
multumesc pt raspuns, pare logic...desi, in realitate, nu cred sa se miste asa repede lucrurile....de ex, pana la urm termen (cam cel din urma) al judecarii cererii de insolventa ar mai fi 2,5 saptamani.....credeti ca s-ar rezolva cererea de numire a conciliatorului si publicarea ofertei la registru in acest interval?
exclus e prea scurt timpul.
Eu as incerca in calitate de debitor sa solicit eu deschiderea procedurii insolventei si sa propun un plan de reorganizare.