avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 425 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme privind insolvenţa, ... Cerere debitor insolventa sau cerere creditor ...
Discuție deschisă în Probleme privind insolvenţa, lichidarea judiciară şi falimentul

Cerere debitor insolventa sau cerere creditor insolventa?

Buna seara!Pentru o firma cu datorii,care se gandeste la insolventa,ce este mai avantajos pentru ea,sa isi ceara insolventa sau sa ii ceara creditorii acest lucru?Cum poate controla mai bine situatia?Multumesc
Ultima modificare: Luni, 9 Ianuarie 2012
Cristianna, utilizator
Cel mai recent răspuns: exuser , utilizator 10:39, 10 Ianuarie 2012
parerea mea este ca daca cer creditorii ...subiectiv e altceva
§.1. Cererea debitorului

Legea 85/2006 privind insolventa reglementeaza astfel:

Art. 27. - (1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.

(1 1) Dacă la data expirării termenului prevăzut la alin. (1) debitorul este angrenat, cu bună-credinţă, în negocieri extrajudiciare pentru restructurarea datoriilor sale, acesta are obligaţia de a adresa tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de 5 zile de la eşuarea negocierilor.
(1 2) Dacă în cursul negocierilor derulate în cadrul unei proceduri de mandat ad-hoc sau de concordat preventiv debitorul ajunge în stare de insolvenţă, dar există indicii serioase că rezultatele negocierilor ar putea fi valorificate în termen scurt prin încheierea unui acord extrajudiciar, debitorul, de bună-credinţă, trebuie să introducă cererea de deschidere a procedurii în condiţiile şi termenul prevăzute la alin. (11). În caz contrar, debitorul trebuie să introducă cererea de deschidere a procedurii insolvenţei în termen de 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.
(2) Va putea să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi şi debitorul în cazul căruia apariţia stării de insolvenţă este iminentă.

Art. 11 al. 1 lit. c (...) Judecătorul-sindic va desemna administratorul judiciar provizoriu sau lichidatorul provizoriu solicitat de către creditorul care a solicitat deschiderea procedurii sau de către debitor, dacă cererea îi aparţine.
Prin urmare, aveti avantajul de a fi desemnat de catre judecatorul-sindic administratorul/lichidatorul solicitat, doar creditorii care detin cel putin 50% din valoarea creantelor pot decide numirea unui administrator/lichidator, conform art. 19 al. 2 din aceeasi Lege.

Problematica insolventei este una complexa si va este necesar sprijinul unei persoane avizate. In cazul in care veti avea nevoie de sprijin/lamuriri, va rog sa ma contactati.

Cu stima,

Luisa Mitroi


In primul rand, daca va solicitati dvs intrarea in insolventa, prin cererea de deschidere a procedurii aveti posibilitatea sa va alegeti administratorul judiciar. Este adevarat, creditorii pot sa nu fie de acord cu el si sa-l schimbe, dar daca acesta isi face treaba este sustinut. Mai mult cu el va puteti intelege referitor la depunerea unui plan de reorganizare a societatii, pentru ca experienta arata ca unii nu se gandesc la asta ci doar la falimentarea societatii (cam neprofesional) . Daca un creditor cere insolventa, de asemenea are posibilitatea sa-si propuna un administrator judiciar care o sa fie mai subiectiv, ceea ce nu doriti. Succes.
Cel mai bine ar fi sa va declarati insolventa, sa dovediti o atitudine proactiva, fapt care conteaza in relatia dintre participantii la procedura. Marele avantaj este faptul ca veti obtine desemnarea administratorului/lichidatorului solicitat de dv., care are un rol foarte important in procedura, acesta putand fi confirmat de catre creditori, iar numirea unui alt administrator/lichidator poate fi facuta doar de creditorii ce detin cel putin 50% din valoarea creantelor.

Legea 85/2006 privind insolventa reglementeaza astfel:

Art. 27. - (1) Debitorul aflat în stare de insolvenţă este obligat să adreseze tribunalului o cerere pentru a fi supus dispoziţiilor prezentei legi, în termen de maximum 30 de zile de la apariţia stării de insolvenţă.

Legal exista o obligatie si nu un drept de a alege.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este mai avantajos pentru o societate comerciala mihaelaniciu mihaelaniciu intrebarea mea este daca pentru o societate comerciala, potrivit legii privind insolventa, este mai avantajos daca se face la cererea societatii sau daca este ... (vezi toată discuția)
Intrarea in insolventa ContSters28686 ContSters28686 As dori sa stiu cine poate cere intrarea firmei in insolventa si care sunt consecintele asupra actionarilor din firma.Precizez ca actionarii nu au adus ... (vezi toată discuția)
Insolventa ContSters91137 ContSters91137 Reclamanta AFP Sector 1 a formulat opozitie impotriva hotararii adunarii generala a actionarilor unei societati prin care s-a decis dizolvarea societatii si ... (vezi toată discuția)