Romanii care nu cotizat la sistemul de asigurari sociale, in ultimii cinci ani, dar isi doresc sa beneficieze de pensie, pot solicita plata retroactiva a contributiilor pentru perioada mentionata, potrivit unui proiect de act normativ elaborat de Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMFPS).
"Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot solicita asigurarea pentru pensie, prin plata contributiei de asigurari sociale, pentru perioadele de timp in care nu au avut calitatea de asigurat in sistemul public de pensii sau intr-un sistem de asigurari sociale neintegrat acestuia”, se arata in proiectul de
OUG privind sigurarea in sistemul public de pensii a unor categorii de persoane.
“Perioadele de timp pentru care se poate solicita asigurarea in sistemul public de pensii, cu plata corespunzatoare a contributiei de asigurari sociale, sunt de cel mult cinci ani anteriori, calculati de la data incheierii contractului de asigurare sociala", mai precizeaza proiectul legislativ.
Actul normativ ar urma sa se aplice
persoanelor care nu au avut calitatea de asigurat, in ultimii cinci ani, dupa cum se mentioneaza in nota de fundamentare a proiectului.
Tot in nota de fundamentare, specialistii MMFPS explica motivatiile actului normativ propus pentru dezbatere. Astfel, ordonanta ar trebui aprobata de Guvern pentru ca este necesara implementarea unor masuri de largire a sferei de asigurati ai sistemului public de pensii, dar si pentru ca trebuie respectat principiul egalitatii de tratament pentru toti cetatenii.
Contributia de asigurari sociale datorata se calculeaza prin aplicarea asupra bazei lunare de calcul, a cotei contributiei de asigurari sociale, corespunzatoare conditiilor normale de munca, reglementata de legislatia in vigoare pentru fiecare din luna/lunile din perioadele pentru care se solicita asigurarea in sistemul public de pensii.
Baza lunara de calcul o reprezinta
valoarea unui salariu minim brut pe tara,
garantat in plata, reglementat de legislatia in vigoare pentru fiecare din luna/lunile pentru care se solicita asigurarea.
Astfel, persoanele interesate vor plati intre
27,5% si 31,5% din salariul minim brut pe tara, aprobat anual prin hotarare a Guvernului.
Plata contributiei de asigurari sociale se efectueaza intr-o singura transa sau esalonat, dar nu mai tarziu de data de 31 decembrie 2010, prin mandat postal sau orice alt mijloc de plata prevazut in lege, inclusiv in numerar la casieria casei de pensii.
Valoarea salariului minim brut pe tara, garantat in plata
utilizat la calculul contributiei de asigurari sociale datorate, este urmatoarea:
a) pentru anul 2005 (octombrie – decembrie) – 310 lei;
b) pentru anul 2006 – 330 lei;
c) pentru anul 2007 – 390 lei;
d) pentru ianuarie – septembrie, inclusiv, 2008 – 500 lei;
e) octombrie – decembrie 2008 – 540 lei:
f) pentru anul 2009 – 600 lei;
g) pentru anul 2010 – 600 lei.
In ceea ce priveste cota contributiei de asigurari sociale, valorile ei sunt, de asemenea, stipulate in proectul de ordonanta:
a) pentru anul 2005 - 31,5%;
b) pentru anul 2006 - 30,00%;
c) pentru anul 2007 - 29%;
d) pentru ianuarie – noiembrie, inclusiv, 2008 – 29%;
e) pentru decembrie 2008 – 27,5%;
f) pentru ianuarie 2009 – 28%;
g) pentru februarie – decembrie 2009 – 31,3%;
h) pentru anul 2010 – 31,3%.
Actul normativ precizeaza, la art.6, ca "suma cu titlu de contributie de asigurari sociale se actualizeaza cu indicele de inflatie publicat in luna in care se face plata contributiei fata de luna pentru care aceasta se datoreaza, pe baza datelor comunicate de Institutul National de Statistica".
“Perioada pentru care, in conditiile prezentei ordonante, se achita contributia de asigurari sociale, constituie stagiu de cotizare in sistemul public de pensii”, mai specifica ordonanta la art.7.
Potrivit actului normativ aflat in dezbatere, prevederile ordonantei s-ar putea aplica doar
pana la finalul anului 2010, iar contractul de asigurare sociala incheiat, in conditiile acestei OUG,
inceteaza de drept la 1 ianuarie 2011.
Nota Avocatnet.ro: Puteti consulta textul proiectului de OUG initiat de MMFPS
aici.
Comentarii articol (4)