Combaterea eficienta a traficului de persoane este un obiectiv inca departe de a fi indeplinit, se arata intr-un comunicat de presa al Comisiei Europene. Potrivit unui raport realizat de Europol in 2009, extinderea UE catre est si eliminarea controalelor la granitele interne au condus la o crestere a traficului de persoane, dinspre si inspre tarile UE. Astfel ca, pentru condamnarea criminalilor si protectia victimelor, este nevoie de o abordare coordonata din partea UE.
Newsletter avocatnet.ro: 10 lucruri de știut astăzi! Primești gratuit, zilnic, în căsuța ta de email, sinteza zilei avocatnet.ro cu cele mai importante noutăți, știri și analize de context.
Traficul de persoane este un fenomen care prinde proportii din ce in ce mai mari, atat la nivel european, cat si mondial.
Femeile si copiii sunt principalele victime ale traficului de persoane. De cele mai multe ori, acestia sunt transportati peste granita pentru a practica prostitutia sau pentru a presta munca fortata. De asemenea, copiii sunt fortati sa cerseasca sau sa desfasoare activitati ilegale, de exemplu sa fure.
Traficul de persoane este o afacere de milioane de euro, dirijata de retele de crima organizata. Se estimeaza ca, anual, mai multe sute de mii de persoane sunt aduse in UE pentru a fi traficate sau cad victima traficului chiar pe teritoriul Uniunii.
Prevenirea traficului de persoane, condamnarea criminalilor si sprijinirea victimelor constituie elementele centrale ale pozitie UE cu privire la combaterea acestei forme moderne de sclavie.
Cu ocazia celei de-a patra editii a Zilei europene de lupta impotriva traficului de persoane, in zilele de 18 si 19 octombrie a avut loc la Bruxelles o conferinta in care s-au discutat modalitatile posibile de atingere a acestor obiective si, totodata, va aduce in prim-plan o activitate criminala greu de combatut. De cele mai multe ori, victimele nu au curaj sa scape de sub influenta traficantilor sau sa depuna marturie in fata instantei.
Pentru a eficientiza lupta impotriva traficului de persoane, Comisia Europeana propune o abordarea transnationala comuna, atat la nivel european, cat si international. In UE, aceasta metoda ar conduce la o mai buna coordonare a fortelor politienesti si judiciare la nivelul statelor membre, alaturi de aplicarea mai consecventa a legislatiei si a pedepselor.
Cetatenii UE ar putea fi condamnati si pentru delictele comise in afara UE. Persoanele care apeleaza la serviciile acestor retele criminale vor putea fi, de asemenea, pedepsite.
Victimele ar beneficia de o mai buna protectie, de ajutor si asistenta juridica. Tarile UE pot elibera victimelor care coopereaza cu investigatorii permise de sedere pe perioada derularii procedurilor penale, insa nu toate statele membre utilizeaza inca aceasta facilitate.
UE intreprinde actiuni si pe plan international. Cooperarea cu alte tari este menita sa stopeze traficul la sursa si exista fonduri europene destinate prevenirii traficului de persoane.
Detalii despre lupta UE impotriva traficului de persoane aici.
Detalii despre masurile la nivel international aici.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa office@avocatnet.ro.
Evenimente online oferite abonaților avocatnet.ro premium complet
Comentarii articol (1)