Traficul de fiinte umane este considerata una dintre cele mai grave crime din intreaga lume. Care ar fi urmatorii pasi in combaterea sa? Parlamentarii europeni considera ca lupta impotriva traficului de fiinte umane ar putea incepe prin crearea unui mediu ostil pentru traficanti si asigurarea unei protectii si asistente mai bune pentru victime.
Saptamana aceasta, la Parlamentul European, a fost discutata o noua propunere pentru intensificarea luptei impotriva acestei forme moderne de sclavie. In prezent, legislatia europeana privind traficul de fiinte umane in vigoare nu este suficient de eficienta. UE trebuie sa faca mai mult; prin urmare, Comisia Europeana a prezentat o propunere de directiva privind „prevenirea si combaterea traficului de fiinte umane si protejarea victimelor".
„Suntem in anul 2010, iar femeile sunt inca vandute ca sclave - chiar daca sclavia a fost abolita cu mult timp in urma [...] Traficul este o incalcare grava a drepturilor omului pe care noi, in Europa, incercam sa le protejam", a afirmat Anna Hedh (Grupul Aliantei Progresiste a Socialistilor si Democratilor din Parlamentul European, Suedia) in deschiderea seminarului organizat de Comisia PE pentru drepturile femeii si egalitatea de gen in cooperare cu Comisia pentru libertati civile, justitie si afaceri interne.
Intr-o rezolutie din februarie 2010, PE a subliniat faptul ca victimele traficului de fiinte umane, in special femeile si copiii, ar trebui sa beneficieze de protectie si asistenta „neconditionata”.
Propunerea prezinta un concept mai elaborat in legatura cu ceea ce ar trebui sa fie considerat traficul de fiinte umane si include forme suplimentare de exploatare, spre exemplu, cersetoria fortata, in special in randul copiilor.
Exploatare sexuala, munca fortata, comertul ilegal cu organe umane, adoptiile ilegale si munca domestica sunt alte cateva forme de trafic.
Criminalitate cu risc redus
Traficul este o afacere extrem de profitabila pentru criminalitatea organizata, fiind a treia sursa de profituri ilicite dupa traficul de droguri si traficul de arme. Participantii la seminar au remarcat, totodata, ca este o forma de criminalitate cu risc scazut.
Domnul Steve Harvey, reprezentantul Europol, este de parere ca exista loc pentru imbunatatiri: „Nu dispunem inca de un mediu ostil care sa ii determine pe traficanti sa se gandeasca de doua ori inainte de a actiona", spune acesta.
Traficul joaca un rol extrem de important, insa nu este cu adevarat cunoscut. Comisia estimeaza ca in fiecare an, cateva sute de mii de persoane sunt traficate in UE sau in interiorul zonei UE. Victimele traficului de persoane sunt in majoritate femei si fete (79% dintre victimele identificate).
„In urma cu cinci ani era usor sa aflam unde erau oamenii traficati. Acest lucru nu se mai intampla in prezent. Deschiderea granitelor spatiului Schengen a facilitat traficul de persoane", a mai declarat Steve Harvey.
In incheierea seminarului, Edit Bauer (Grupul Partidului Popular European (Crestin Democrat), Slovacia), membra a Comisiei pentru libertati civile, justitie si afaceri interne a afirmat: „Avem o responsabilitate reala [..] Este important sa existe o abordare europeana".
Coraportorii Anna Hedh si Edit Bauer vor redacta raspunsul PE, acesta urmand sa fie discutat si votat in cadrul comisiilor si ulterior in plen.
Comentarii articol (0)