Nu am inteles exact daca sunteti solidar sau blamati mesajul transmis de filmuletul mentionat prin urmare nu pot sa nu ma gandesc la Deleanu si la minunata opera literara Tiganiada care conţine numeroase idei iluministe.
Citez versurile care mi-au placut cel mai mult:
"Noi ţiganii să avem ţărişoară,
Unde să him numai noi dă noi ! ..
Să avem sate, căşi, grădini ş-ogoare,
ªi dă toate, ca ş-alţii mai apoi,
Zău, privind la lucruri aşa rare,
Ca şi când treaz fiind, aş visa îmi pare."
Referitor la drepturile si libertatile cetatenesti Constitutia Romaniei mai spune:
Art. 20 - Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.
Art. 7 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului:
Toti oamenii sint egali in fata legii si au, fara nici o deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la o protectie egala impotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta Declaratie si impotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare.
In ceea ce priveste puterea poporului:
Diferitele autoritati publice sunt susceptibile de grupare potrivit catorva criterii. Dar toate aceste autoritati, direct sau indirect, sunt dependente de instanta politica, juridica si morala absoluta: poporul.
Daca, in sensul comun al termenului, prin " popor " se intelege totalitatea locuitorilor unei tari sau populatia acestuia sensul atribuit poporului prin Constitutie este unul determinat, specific. El reprezinta colectivitatea indivizilor care au calitatea de cetateni romani si, prin aceasta, aptitudinea de a participa la exprimarea vointei nationale. Dar nu toti care au calitatea de cetateni romani pot sa participe efectiv la exprimarea vointei generale intrucat pentru aceasta trebuie sa aiba un anume discernamant si o aptitudine morala.
.......
Corpul electoral este o colectivitate de persoane fizice din cadrul poporului care, avand calitatea de cetateni si indeplinind conditie de capacitate juridica si aptitudine morala, participa la exercitarea puterii. El este o putere politica autentica.
Oricat am vrea sa schimbam ceva, ma tem ca anumite solutii sunt destul de periculoase iar altele nu au efect......
L.C.