avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţia la modă Drepturile omului: mit sau adevar?!
Discuție deschisă în Discuţia la modă

Drepturile omului: mit sau adevar?!

CONSTITUTIA ROMANIEI
ARTICOLUL 16 - Egalitatea in drepturi
(1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
Credeti cu tarie in aceste articole din Constitutia Romaniei ?
V-as ruga pe toti cei interesati sa va spuneti parerea sau sa exemplificati corectitudinea sau incorectitudinea acestor articole.
Totodata astept solutii pentru sau idei pentru a se ajunge la respectarea legilor.
Va multumesc si va invit sa urmatiti [ link extern ]
Vazand mesajul Dvs. si filmuletul de pe Youtube, sunt din ce in ce mai convins ca dreptul la vot ar trebui sa fie cenzitar si nu universal.
Nu am inteles exact daca sunteti solidar sau blamati mesajul transmis de filmuletul mentionat prin urmare nu pot sa nu ma gandesc la Deleanu si la minunata opera literara Tiganiada care conţine numeroase idei iluministe.
Citez versurile care mi-au placut cel mai mult:
"Noi ţiganii să avem ţărişoară,
Unde să him numai noi dă noi ! ..
Să avem sate, căşi, grădini ş-ogoare,
ªi dă toate, ca ş-alţii mai apoi,
Zău, privind la lucruri aşa rare,
Ca şi când treaz fiind, aş visa îmi pare."


Referitor la drepturile si libertatile cetatenesti Constitutia Romaniei mai spune:
Art. 20 - Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate in concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care Romania este parte.
(2) Daca exista neconcordante intre pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care Romania este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului in care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.
Art. 7 din Declaratia Universala a Drepturilor Omului:
Toti oamenii sint egali in fata legii si au, fara nici o deosebire, dreptul la o egala protectie a legii. Toti oamenii au dreptul la o protectie egala impotriva oricarei discriminari care ar viola prezenta Declaratie si impotriva oricarei provocari la o asemenea discriminare.
In ceea ce priveste puterea poporului:
Diferitele autoritati publice sunt susceptibile de grupare potrivit catorva criterii. Dar toate aceste autoritati, direct sau indirect, sunt dependente de instanta politica, juridica si morala absoluta: poporul.
Daca, in sensul comun al termenului, prin " popor " se intelege totalitatea locuitorilor unei tari sau populatia acestuia sensul atribuit poporului prin Constitutie este unul determinat, specific. El reprezinta colectivitatea indivizilor care au calitatea de cetateni romani si, prin aceasta, aptitudinea de a participa la exprimarea vointei nationale. Dar nu toti care au calitatea de cetateni romani pot sa participe efectiv la exprimarea vointei generale intrucat pentru aceasta trebuie sa aiba un anume discernamant si o aptitudine morala.
.......
Corpul electoral este o colectivitate de persoane fizice din cadrul poporului care, avand calitatea de cetateni si indeplinind conditie de capacitate juridica si aptitudine morala, participa la exercitarea puterii. El este o putere politica autentica.

Oricat am vrea sa schimbam ceva, ma tem ca anumite solutii sunt destul de periculoase iar altele nu au efect......
L.C.

Ultima modificare: Vineri, 9 Iulie 2010
Laura Ciobeica, moderator
@serban19 Interesant! :)

1) Cetatenii sunt egali in fata legii si a autoritatilor publice, fara privilegii si fara discriminari.


Sincer,ma cam indoiesc sa fie astfel.Realitatea cotidiana ne demonstreaza ca nu este chiar asa. Teoretic,da este cat se poate de adevarat-toti suntem egali n fata legii,autoritatilor s.a.m.d.insa practic...:hm:

Cu cat ne dorim mai mult sa schimbam ceva,sa facem ca aceste texte inscrise in Constitutie si nu numai, sa se materializeze in viata de zi cu zi,parca ne indepartam si mai mult de realizare.
Incet,incet vom ajunge sa constatam ca toate aceste drepturi ale omului,inscrise in Constitutii,conventii si tratate internationale,au devenit un mit.
Oricat am vrea sa schimbam ceva, ma tem ca anumite solutii sunt destul de periculoase iar altele nu au efect......


Sunt de acord cu dna Ciobeica.
Cred in dispozitiile amintite de dv, dar… n-am de ales: stiu cel putin o parte din adevar si de aceea… :((

Se spune ca la originea oricarui mit este… “un” adevar… :D

“Omul sfinteste locul”. Altfel spus, in functie de oameni, drepturile omului sunt mit sau adevar…

Cum putem obliga pe cineva la respectarea diferitelor dispozitii privind drepturile omului? Hm… As zice prin educarea omului de catre om… Dar cum, de exemplu, un antisemit, un anti-tigan, un anti-homosexual sa educe un om in spiritul respectarii drepturilor omului?
Cum sa ii determini pe cei corupti sau pe cei coruptibili sa respecte litera dar si spiritul legii?
Imi cer scuze pentru intarziere , dar tin sa-i raspund Dlui legalmgm.
Sunt de parere ca votul universal reprezinta expresia fina a democratiei.
Consider ca orice individ are capacitatea de a alege intre bine si rau , intre potrivit si nepotrivit , astfel cine nu este de acord cu votul universal inseamna ca se teme de democratie , si oare cine s-ar putea teme de libertate , mergand pe ideea ca : democratie=libertate ?
Daca urmarim etimologia cuvantului democratie descoperim ca demos=popor si kratos=putere , deci de puterea poporului s-ar putea teme oamenii "puternici dar in acelasi timp slabi " , oamenii care ne conduc , cei care pe spatele nostru si-au creat "imperii" si care ne sfideaza cu puterea pe ca noi le-am dat-o. Sunt acei indivizi care ne iau din salarii , din burse , din pensii si care nu fac altceva decat " sa spere " ca sa citez un ales de-al nostru.
Sa spere ca multimea va ramane la fel de nesolidara cu suferintele tuturor si va ramane la fel de solidara cu nesimtirea , aroganta si indiferenta "puternicilor"
Si ca sa inchei , votul censitar nu este decat imaginea indobitocirii multuimii si reducerii oamenilor la nivelul de animale , animale care nu gandesc , care nu se pot conduce si oraganiza in societate.
O zi buna va doresc !

Alte discuții în legătură

Ce lege da dreptul cetatenilor de a se asocia ? georgyca georgyca Existal un drept fundamental al omului de a se asocia si de a semna contracte cu alte persoane sau firme ? Scrie acest lucru in lege ? (vezi toată discuția)
Dreptul de proprietate in cazul renuntarii la cetatenie doruforum doruforum Am urmatoarele doua intrebari: - ce se intampla cu bunurile (terenuri/imobile) aflate in proprietate daca renunti la cetatenia romana? Esti obligat sa vinzi ... (vezi toată discuția)
Hotararea prin care se solutioneaza planegerea impotriva rezolutiilor cf lefii 202/2010 nu este definitiva Micaly Micaly Art 20 Constitutie Tratatele internationale privind drepturile omului (1) [b]Dispozitiile constitutionale[/b] privind drepturile si libertatile ... (vezi toată discuția)