avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 707 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce lege da dreptul cetatenilor de a se asocia ?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce lege da dreptul cetatenilor de a se asocia ?

Existal un drept fundamental al omului de a se asocia si de a semna contracte cu alte persoane sau firme ? Scrie acest lucru in lege ?
Cel mai recent răspuns: Gabriel Klein Kiritescu , utilizator 16:21, 20 Octombrie 2016
Buna ziua,
1 Conventia Europeana a Drpturilor Omului - Art. 11.
1. Orice persoana are dreptul la libertatea de intrunire pasnica si la libertatea de asociere, inclusiv dreptul de a constitui cu altii sindicate si de a se afilia la sindicate pentru apararea intereselor sale.
2. Exercitarea acestor drepturi nu poate face obiectul altor restringeri decit acelea care, prevazute de lege, constituie masuri necesare, intr-o societate democratica, pentru securitatea nationala, siguranta publica, apararea ordinii si prevenirea infractiunilor, protejarea sanatatii sau a moralei ori pentru protectia drepturilor si libertatilor altora. Prezentul articol nu interzice ca restringeri legale sa fie impuse exercitarii acestor drepturi de catre membrii fortelor armate, ai politiei sau ai administratiei de stat.
2 Constitutia romaniei - ARTICOLUL 40
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.
(4) Asociaţiile cu caracter secret sunt interzise.
3 Legea asociatiilor si fundatiilor - Ordonanţa nr. 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, art. 1
(1) Persoanele fizice şi persoanele juridice care urmăresc desfăşurarea unor activităţi în interes general sau în interesul unor colectivităţi locale ori, după caz, în interesul lor personal nepatrimonial pot constitui asociaţii ori fundaţii în condiţiile prezentei ordonanţe.
(2) Asociaţiile şi fundaţiile constituite potrivit prezentei ordonanţe sunt persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial.
(3) Partidele politice, sindicatele şi cultele religioase nu intră sub incidenţa prezentei ordonanţe.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dreptul la liberă exprimare vs. statutul de angajat. este legal un cod de conduită care reglementează inclusiv activitățile din afara instituției? Catalin P Catalin P Dupa anul nou, angajatorul (unul maare, de stat) mi-a trimis pe mail un \"Cod de conduita pentru angajati si colaboratori\". Sunt informat ca acest cod de ... (vezi toată discuția)
Neconstitutionalitatea unei asociatii?? aidu aidu Potrivit art. 40 Constitutie, Constatarea şi declararea ca neconstituţională a unei asociaţii revine Curţii Constituţionale. Cum pot sa invoc ... (vezi toată discuția)
Regim fiscal ong jimi jimi Buna ziua, Care este regimul fiscal ala unui ONG ? Care sunt diferentele esentiale intre impozitele unui SRL fata de cele ale unui ONG ? Exista ... (vezi toată discuția)