Dupa anul nou, angajatorul (unul maare, de stat) mi-a trimis pe mail un "Cod de conduita pentru angajati si colaboratori".
Sunt informat ca acest cod de conduita va fi considerat clauza a CIM, si ca nerespectarea lui este considerata o abatere deosebit de grava.
Ok, clauze noi la CIM fara vreun fel de acord, negociere sau consultare, sa mergem mai departe.
Cateva clauze din acest cod de conduita:
- se reglementeaza activitatile desfasurate in afara programului si a institutiei, cum ar fi participarea la evenimente, discursuri in public si inclusiv POSTATUL pe forumuri, Adica si aici.
- nu pot face parte din partide politice sau formatiuni politice
- nu pot sa sustin un partid sau o formatiune politica
- sa sustin o tema care face obiectul unei dezbateri publice
- sa indemn la o schimbare in privinta vreunei politici importante.
La penultimul punct, acest cod de conduita reglementeaza ca toate punctele regulamentului nu contravin legislatiei in vigoare (?!?), iar ultimul punct sustine ca nerespectarea lui constituie abatere disciplinara deosebit de grava care poate duce la desfacerea CIM, chiar daca legislatia nu prevede astfel.
Chiar poate angajatorul sa puna in vigoare asemenea masuri, de cenzura? Mi se pare absolut ridicol si penibil, si o incalcare pe fata a legislatiei in vigoare, cat si a constitutiei, asta in conditiile in care postul meu nu tine de MAI sau alte structuri, nici pe departe.
Constitutia Romaniei
Art. 30 – Libertatea de exprimare
(1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
(2) Cenzura de orice fel este interzisă.
......
Art. 40 – Dreptul de asociere
(1) Cetăţenii se pot asocia liber în partide politice, în sindicate, în patronate şi în alte forme de asociere.
(2) Partidele sau organizaţiile care, prin scopurile ori prin activitatea lor, militează împotriva pluralismului politic, a principiilor statului de drept ori a suveranităţii, a integrităţii sau a independenţei României sunt neconstituţionale.
(3) Nu pot face parte din partide politice judecătorii Curţii Constituţionale, avocaţii poporului, magistraţii, membrii activi ai armatei, poliţiştii şi alte categorii de funcţionari publici stabilite prin lege organică.
......
ITM-ul nu poate face nimic in aceasta privinta.... regulile interne pot fi contestate numai in instanta.
GermanAlex
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Angajatorul poate sa scrie absolut orice tampenie, dar legislatia din domeniu specifica clar ca daca clauzele din CIM sunt nelegale nu se pot aplica. In cazul in care vi se va desface contractul din motive abuzive veti fi despagubit, dar prin proces. Asta e calea legala. Daca aveti sindicat discutati cu liderii sindicali despre aceste aberatii - este painea lor.