avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... hotararea prin care se solutioneaza planegerea ...
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

hotararea prin care se solutioneaza planegerea impotriva rezolutiilor cf Lefii 202/2010 NU este definitiva

Art 20 Constitutie
Tratatele internationale privind drepturile omului
(1) Dispozitiile constitutionale privind drepturile si libertatile cetatenilor vor fi interpretate si aplicate în concordanta cu Declaratia Universala a Drepturilor Omului, cu pactele si cu celelalte tratate la care România este parte.
(2) Daca exista neconcordante între pactele si tratatele privitoare la drepturile fundamentale ale omului, la care România este parte, si legile interne, au prioritate reglementarile internationale, cu exceptia cazului în care Constitutia sau legile interne contin dispozitii mai favorabile.

Art. 13 CEDO
Dreptul la un recurs efectiv
Orice persoană, ale cărei drepturi şi libertăţi recunoscute de prezenta convenţie au fost incălcate, are dreptul să se adreseze efectiv unei instanţe naţionale, chiar şi atunci când încălcarea s-ar datora unor persoane care au acţionat în exercitarea atribuţiilor lor oficiale.

Potrivit art 20 alin 1 Constitutia confiinteste drepturile prevazute de CEDO.
CEDO stipuleaza deosebit de clar in art 13 dreptul la un recurs efectiv.

Art 20 alin 2 din Constitutie rezolva conflictul care exista intre legislatia nationala respectiv art 287.1 pct 10 Cpp conform careia hotararea prin care se solutioneaza plangerile impotriva rezolutiilor procurorului nu poate fi atacata cu recurs si Declaratia Universala a Drepturilor Omului care stabileste foarte clar faptul ca orice hotarare poate fi atacata cu recurs (art 13 CEDO).
Art 20 Constitutie stabileste ca au prioritate reglementarile internationale. Art 13 CEDO este o reglementare internationala care consfiinteste dreptul la recurs.
Mai mult, chiar Constitutia in art 154 stipuleaza: “Legile si toate celelalte acte normative ramân în vigoare, în masura în care ele nu contravin prezentei Constitutii.”
Prin urmare, orice prevedere legala conform careia o persoana nu are dreptul la recurs contravine de drept art 154 din Constitutie si nu poate fi considerata ca fiind “in vigoare”.
Art 287.1 pct 10 Cpp contravine prev art 13 CEDO si art 20 alin 1 Constitutie prin urmare, cf art 154 Constitutie nu poate fi considerat “in vigoare” iar daca nu este “in vigoare” atunci nu se aplica.
Pe cale de consecinta, cf art 20 si 154 din Constitutie orice persoana are dreptul sa declare recurs impotriva oricarei hotarari chiar si impotriva hotararii prin care a fost solutionata plangerea impotriva rezolutiei procuror.
Ultima modificare: Vineri, 28 Octombrie 2011
Micaly, utilizator
Cel mai recent răspuns: Micaly , utilizator 10:48, 29 Octombrie 2011
"Recurs" din art. 13 Conventia EDO este traducerea frantuzescului "recours" si englezescului "remedy" care inseamna mai curand "actiune" sau "posibilitate de indreptare". Altfel spus, art. 13 nu impune sa existe mai mult de un grad de jurisdictie. Protocolul 7 la CEDO impune pentru infractiunile grave doua grade de juridictie, dar aici nu este cazul. S-a mai discutat in urmatoarele locuri:
- www.avocatnet.ro/content/for...
- www.avocatnet.ro/content/for...
Ultima modificare: Sâmbătă, 29 Octombrie 2011
eumarian, utilizator


Va multumesc pentru pozitia prezentata mai sus.....raman totusi la parerea mea: art 13 CEDO presupune o actiune, un remediu, un apel, un recurs, o contestatie (indiferent care este numele actului).......care impune existenta a cel putin doua grade de jurisdictie.

Fiecare e liber sa-si formeze si sa-si apere convingerea proprie!
Ultima modificare: Duminică, 30 Octombrie 2011
Gabriela Mihai, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instanta este obligata sa ia in considerare din oficiu conventia europeana a drepturilor omului ? LuchianSeb LuchianSeb Buna ziua. Intr-un proces a fost invocata prin cererea de chemare in judecata incalcarea Tratatului de functionare a Uniunii Europene, Declaratia Universala a ... (vezi toată discuția)
Contestarea deciziei unui prim-procuror pop sorin pop sorin Buna Scurt si la subiect: eu, in calitate de petent fiind nemultumit de decizia organului de cercetare penala si al procurorului, am contestat rezolutia ... (vezi toată discuția)
Tot despre denuntul calomnios georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Prin februarie am avut un incident cu politia din Dambovita, in sensul ca am fost retinut si condus la sediul politiei de catre un echipaj de ... (vezi toată discuția)