avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 714 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Contestarea deciziei unui prim-procuror
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Contestarea deciziei unui prim-procuror

Buna
Scurt si la subiect: eu, in calitate de petent fiind nemultumit de decizia organului de cercetare penala si al procurorului, am contestat rezolutia primita de la acesta la procurorul ierarhic superior in speta prim-procurorul de la Parchetul Judecatoriei.
Raspunsul e acelasi cum ca organul si procurorul de caz au luat decizia corecta. Nu intru in amanunte despre speta insa probele depuse de mine sunt temeinice. Asadar, cum contest decizia prim-procurorului? Care e procedura de atac?
Din cate stiu se actioneaza in instanta....insa nu pricep cum se procedeaza concret, in baza carei legi etc.

Va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: eumarian , utilizator 20:52, 6 Noiembrie 2010
Este vorba despre art.275-278 c.pr.pen.
@R.Gabi, multumesc de raspuns dar vreau sa va mai intreb : cum se formuleaza , ca si o actiune in civil?

Daca are cineva cunostinte despre o situatie similara si cum sa finalizat, in favoarea cui.

Inca o nelamurire: Art. 278 ind1., '' la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta'' ...daca in speta mea e vb de Parchetul de pe langa Judecatorie...atunci ma adresez tot primei instante, adica Judecatoriei?
Ultima modificare: Joi, 4 Noiembrie 2010
pop sorin, utilizator
Decizia ICCJ nr. 1/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 418, din 18 iunie 2009.

Prin aceasta decizie, ICCJ a admis recursul in interesul legii, declarat de procurorul general al Parchetului de pe langa ICCJ, si a stabilit ca organul judiciar competent sa solutioneze plangerea impotriva rezolutiei sau ordonantei prim-procurorului, prin care s-a infirmat rezolutia sau ordonanta procurorului de netrimitere in judecata si s-a dat aceeasi ori alta solutie de netrimitere in judecata, pentru alte motive sau pentru unele dintre motivele invocate de petent, este procurorul ierarhic superior.

Desi este impropriu spus se formuleaza ca si o contestatie
ceeace vreau sa obtin este trecut in cpp 278 ind.1, si anume: ''8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:

a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;

b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicanduse in mod corespunzator.''
Da, se face plangere catre instanta. (judecatoria de sector). Temeiul de drept este 278 indice 1 C.p.p. Aveti grija la termene ca daca nu faceti plangerea la timp pierdeti dreptul! Prom-procurorul in cat timp a raspuns?
Cum se face exact o plangere este mai greu de descris in cateva cuvinte, dar important este sa prindeti termenul, iar apoi, in intstanta va puneti un avocat si acesta va va sustine cauza sub toate aspectele!

Av. Claudiu Sorin Feteanu

Alte discuții în legătură

Tot despre denuntul calomnios georgeandrei georgeandrei Buna ziua, Prin februarie am avut un incident cu politia din Dambovita, in sensul ca am fost retinut si condus la sediul politiei de catre un echipaj de ... (vezi toată discuția)
Condamnat fara probe ContSters136988 ContSters136988 Am fost implicat acum 5 ani ,student fiind ,intr-un "grup organizat" care se ocupau cu fraude pe internet! Eu nu am facut nimic altceva decat sa scot 200 ... (vezi toată discuția)
Cerere expertiza ramy84 ramy84 Intr-un dosar de delapidare, invinuita a fost scoasa de sub urmarire penala prin ordonanta a procurorului. Impotriva ordonantei reclamantul a facut plangere ... (vezi toată discuția)